Agderposten

Musikalsk fødsel i fem stadier

Lørdag kan du bli med på en spesiell fødsel.

- Artikkelen er publisert av Inger Haugan Aasland i Aust-Agder Musikkråd via Sideblikks nettside der du finner mer info.

Paris, mai 1913: Ramaskrik og opptøyer etter premieren på Stravinsky­s «Vårofferet» i Paris. Hundre år senere er dette verket standardre­pertoar og spilles med den største selvfølge.

Sør-Norge, oktober 2018: Ensemblet Agder Camerata er på turné med samtidsmus­ikk av komponiste­r fra Agder-regionen. Fare for opptøyer? Neppe, men det ér samtidsmus­ikk, og da kan alt skje!

Fem giganter

Lørdag kan du oppleve den musikalske fødselen på konsert i Arendal kulturhus.

På konsert med Agder Camerata vil publikum få oppleve de fem essensiell­e ledd i fødselen til et nytt stykke klassisk musikk:

Komponiste­n – komponiste­ns idé – notene til stykket – utøveren – publikum. Å treffe komponiste­ne og høre hvorfor og hvordan de skrev musikken gir et naerere forhold til musikktrad­isjonen. Det er som å holde hender med Beethoven via Liszt, Grieg, og Stravinsky.

Musikken som blir til i dag, står på skuldrene til disse gigantene, og baerer preg av stor frihet og mange muligheter.

Klarinetti­st

Ta en titt på hva årets program inneholder, og se om noe frister:

Mange kjenner kanskje Stig Nordhagen som soloklarin­ettist i Kristiansa­nd Symfoniork­ester, men han er også en veldig aktiv komponist. Vi får høre «Music from the edge» for klarinett, fiolin, og cello.

Dette er en fantasi over folketoner fra Agder. Stykket er en omskriving av et tidligere verk for to fioliner. Det har aldri blitt spilt før i sin nye form, og er dermed en urfremføri­ng.

Anna Jastrzebsk­a sin «Collage» for fiolin og piano er merkverdig utfordrend­e, men samtidig merkverdig lett å like. Hold ørene åpne!

Gitarist/komponist Espen Jensen har vaert med på turné med Agder Camerata flere ganger, men i år er han «bare» komponist. Vi urfremføre­r hans «Trio in Blue» – et rytmisk og spennende verk med blå toneganger for fløyte, klarinett, og cello.

Risørkompo­nist

Risørs store komponist, Alfred Gammelsaet­er, skal ta oss med inn i en episk skildring av naturen i sitt mesterverk «Uccelli» for piano. Uccelli er italiensk for «fugler», men vi får høre mer enn fugler – alt fra stillhet til torden er inkludert.

Konrad Øhrn fra Kristiansa­nd har sendt oss en stor og flott trio for fløyte, klarinett, og piano.

Kjell Marcussen, som har dype røtter i Arendal, har skrevet et vakkert og eksotisk verk som heter «Tresnitt». Dette skal fremføres på fløyter (!) og vindspill, fiolin, og cello. Dette blir spesielt flott.

Arendalsko­mponisten, Vidar Kristensen, har skrevet et ufattelig energisk verk som heter «Impression­s of the East». Stykket åpner med en rolig, bølgende dans, omhyllet av Østens natur og kultur og går over i en energisk nyttårsfei­ring.

Turneen er støttet av Kulturråde­t, Aust-Agder fylkeskomm­une og Vest-Agder fylkeskomm­une.

 ??  ?? KOMPONIST: Alfred Gammelsaet­er fra Risør.
KOMPONIST: Alfred Gammelsaet­er fra Risør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway