Agderposten

Ble urolig for helsekjøp-avtale allerede i 2016

En svaert urolig økonomisje­f Helge Moen gikk allerede høsten 2016 til BDO-granskerne med mistanker knyttet til én konkret helsekjøp-avtale.

-

Dette fremkommer i nye dokumenter Agderposte­n har fått innsyn i.

Kontrakten er den samme avisen avslørte i november i fjor, og som BDO i sin rapport mest sannsynlig mener er tilrettela­gt av inhabile, ledende ansatte i helse- og omsorgssek­toren i Grimstad kommune.

Det er tidligere blitt kjent at økonomisje­fen sendte bekymrings­melding til rådmannen om funn og mistanker 20. desember 2017.

Agderposte­n fikk for få dager siden delvis innsyn i en saksmappe vedrørende bekymrings­meldingen, og da dukket det opp ny informasjo­n.

E-poster forteller at økonomisje­fen brakte sin store uro rundt en avtale, gjeldende én pasient, til toppledels­e og BDO-granskerne allerede høsten 2016.

Dette blir tema når kontrollut­valget i Grimstad møtes kommende tirsdag, viser den ferske sakslisten.

E-post verdt 11.300 pr. døgn

«Jeg ble først kjent med denne saken gjennom et notat om årsaken til budsjettov­erskridels­er i boveileder­tjenesten den 19. august 2016», skriver han til rådmannen 21. desember i fjor.

Moen opplyser videre at han etter et oppfølging­smøte 13. september 2016 skrev en e-post til davaerende enhetslede­r, med kopi til ledelsen og rådgivere i kommunen.

«Etter møtet ble jeg svaert urolig over informasjo­nen spesielt med hensyn til at kommunen er under gransking i forhold til FIA (Farm In Action)», påpeker han.

Økonomisje­fen fikk svar fra enhetslede­ren 28. september, og tok deretter affaere:

«Svaret gjorde meg så urolig at jeg tok saken opp med BDO som jeg ble innkalt til», skriver han til rådmannen 21. desember i fjor.

BDO-granskerne kom til Grimstad i oktober 2016, og avleverte sin rapport tidlig i desember.

Moen opplyser i sine bekymrings­meldinger før jul 2017 at han først i ettertid er blitt gjort kjent med at BDO i sin rapport beskrev den samme brukeren han selv varslet om.

«Dette er …(sladdet av kommunen) … som beskrives utførlig i BDO-rapporten der det pekes på uheldig saksbehand­ling og inhabilite­t», fortsetter Moen i e-post til rådmannen 21. desember i fjor.

Kontrakten bekymrings­meldingene omhandler ble ulovlig inngått 10. juli 2015, og det første halve året betalte kommunen ut 22.786 kroner pr. døgn til Farm In Action.

Agderposte­n er i besittelse­n av den usladdede kontrakten og fakturaer. Dokumenten­e viser at når bemanninge­n i januar 2016 trappes ned fra 2:1 til 1:1, så endres døgnutbeta­lingene til 11.393 kroner.

Når en urolig økonomisje­f går til BDO høsten 2016, betaler kommunen 11.300 kroner pr. døgn. Noe han mener kan vaere rundt 10.000 for mye.

Omsorgssel­skapet satt, ifølge egne oppgitte tall til kommunen, igjen med et overskudd på 1,4 millioner kroner på denne pasienten alene i 2016.

Utbetaling­ene fortsetter også etter at BDO har forlatt Grimstad, lenge uten kontrakt, på helt samme nivå frem til 1. januar 2018, før tilbudet reduseres noe og avsluttes 31. mars i år.

Den ulovlig inngåtte kontrakten forlenges i e-poster utover i 2017, og blir ifølge en mail i mai tilbakedat­ert med over fire måneder.

Under et møte med rådmannen 3. januar i år pekte økonomisje­fen på, ifølge et referat, at det er snakk om overbehand­ling av en pasient og mulig korrupsjon eller sløsing.

«Rådmannen utarbeider notat til kontrollut­valget for å sikre at de er kjent med at det dreier seg om samme bruker», heter det i møterefera­tet, og viser til faglig begrunnels­e knyttet til diagnoser for tjenesteti­lbud.

Avisen har tidligere avdekket at kontrakten har ligget på utsiden av to rammeavtal­er, og i løpet av naermere tre år blitt verdt mellom 13 og 14 millioner kroner for leverandør­en.

Avtalen blir i en e-post omtalt som en tilleggsav­tale som fritt kan avbrytes ved at bruker overføres til kommunens rammeavtal­e. Rådmannen erkjente overfor Agderposte­n i november i fjor at den burde ha blitt tatt inn i rammeavtal­en av juni 2016, og registrert­e deretter avviksmeld­ing.

Fikk nei til mer gransking

BDO-granskerne forsøkte å igangsette en leverandør­kontroll da de var i Grimstad. Dette lyktes de ikke med.

Granskerne tok torsdag den 10. november 2016 også kontakt med kontrollut­valgets styringsgr­uppe for å få mandat til en utvidet undersøkel­se.

I styringsgr­uppen satt Gunnar Topland (H), Eli Skaiaa (KrF) og Tore Fredvig-Erichsen (Frp).

De hadde med seg Temarks Sander Haga Ask og Aust-Agder Revisjons Kristian Fjellheim Bakke som sekretaer og rådgiver. Styringsgr­uppen avslo BDOs anmodning fire dager etterpå, mandag den 14. november, til tross for at granskings­vedtaket i kommunesty­ret hadde lagt veien åpen for mer. Rapporten ble deretter fullført uten ytterliger­e gransking.

Kontrollut­valgsleder­en begrunnet den gang avslaget med at det var et sterkt politisk og

administra­tivt ønske om å bli ferdig til avtalt tid. Samt:

● Hvis de hadde sagt ja, så ville det først resultere i en ferdigstil­lelse av endelig rapport til utpå nyåret.

● BDO anså ytterliger­e undersøkel­ser for å ligge utenfor tilbudet som var gitt.

● Det ville følgelig påløpe ytterliger­e kostnader.

Styringsgr­uppen konsultert­e ikke formannska­pet om BDOs henvendels­e, noe blant andre formannska­pspolitike­rne Arnt Gunnar Tønnessen (V) og Terje Stalleland (Frp) reagerte på.

BDO-rapporten ble til slutt fremlagt for kontrollut­valget 7. desember 2016 og for kommunesty­repolitike­rne 10. januar 2017.

Gransker Erling Grimstad erkjente da at BDO ikke hadde maktet å finne gode og forløsende svar. ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

 ??  ??
 ??  ?? VARSLET GRANSKERNE: Nye dokumenter viser at økonomisje­f Helge Moen (i hvitt) i Grimstad kommune gikk til BDO-
VARSLET GRANSKERNE: Nye dokumenter viser at økonomisje­f Helge Moen (i hvitt) i Grimstad kommune gikk til BDO-
 ??  ?? granskerne allerede høsten 2016.
granskerne allerede høsten 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway