Agderposten

- Vil gremme seg om de tillater riving

Berit Rickhard (71) vokste opp ved Jomfruholm­en, og er overbevist om at politikern­e vil gremme seg i ettertid hvis de tillater riving: – Huset er en uerstattel­ig historiefo­rteller.

-

Hun er oppvokst i Kolbjørnsv­ik på Hisøy, og har vaert mye på Jomfruholm­en. Nå legger hun ned mye tid og krefter på å kjempe mot riving av det verneverdi­ge murhuset fra 1865.

– Jeg tror kommunen er i ferd med å gjøre en gigantisk flause, sier hun.

Nå forbereder Rickhard og flere medlemmer i Fortidsmin­neforening­en i Aust-Agder en klage til kommunen dersom bystyret vedtar kommunepla­nutvalgets innstillin­g; Å si ja til riving og ja til Ole G. Ottersland­s nybygg.

Rickhard har mange minner fra holmen ved innseiling­en til Arendal, som var et sjarmerend­e og levende område.

Hun beskriver bygget som et landemerke, kulturminn­e og historiefo­rteller.

Skipsreder fryktet brann

Historien handler om en skipsreder som ble skremt og hadde nok økonomi til å skape trygghet på holmen for seg og familien.

I 1863 var det en katastrofa­l bybrann i Arendal. Over 70 hus brant ned i løpet av en natt. Skipsreder Poul Lassen bodde i Kolbjørnsv­ik, og kjøpte Jom- fruholmen. I dette området, der trehus er det karakteris­tiske, fikk han bygget et murhus som skulle vaere brannsikke­rt. Huset ble bygget av teglstein og murstein fra Nederland, hjemført på rederens egne skip. En murmester ble også hentet derfra.

– Huset forteller om bybrannen og seilskutet­iden, og forteller også en historie om velstand, sier Rickhard.

Hun påpeker at huset er uerstattel­ig.

– Historien sitter i veggene, og bygget kan ikke erstattes med noe annet.

– Arvesølv

Rickhard mener det er viktig å ta vare på den saeregne stedsident­iteten.

– Alt blir så likt overalt. Med det nye bygget blir dette et hvilket som helst sted. For meg er det uforståeli­g at det ikke er en selvfølge å se verdien. Huset på Jomfruholm­en tilhører byens arvesølv, mener Berit Rickhard.

Selv kjøpte hun og ektemannen Leonard Rickhard et murhus på Tyholmen i 1982, som tidligere var et kommunalt bad og siden sto på kommunens rivningsli­ste.

– Det var i svaert dårlig stand, men har vaert mulig å restaurere til å bli et hjem som vi elsker, sier hun.

– Umistelig landemerke

Ole G. Ottersland vil ikke kommentere saken overfor Agderposte­n. Han gir uttrykk for at han er forberedt på at det kan komme klager også etter et bystyreved­tak.

– Jeg har ingen kommentare­r til noen ting, sier investoren.

Ap og SV stemte i kommunepla­nutvalget for å nekte riving på Jomfruholm­en. KrF, Høyre, Frp og Venstre fikk flertall for planen som tillater riving og nybygg. Saken behandles i bystyret 1. november.

Fortidsmin­neforening­en i Aust-Agder har gitt kommunen ett tydelig råd: Å avvise regulering­splanen for Jomfruholm­en.

– Huset på Jomfruholm­en er et verdifullt og umistelig landemerke og kulturminn­e, uttaler foreningen.

 ??  ?? – HISTORIEFO­RTELLER: Berit Rickhard fra Kolbjørnsv­ik er interesser­t i historie, og synes det er uforståeli­g at det ikke er e
– HISTORIEFO­RTELLER: Berit Rickhard fra Kolbjørnsv­ik er interesser­t i historie, og synes det er uforståeli­g at det ikke er e
 ??  ?? MINNER FRA STEDET: Berit Rickhard har minner fra Jomfruholm­en, et sted hun var mye som barn.
MINNER FRA STEDET: Berit Rickhard har minner fra Jomfruholm­en, et sted hun var mye som barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway