Agderposten

– Oppsiktsve­kkende åpning for 3-felts E18

Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap) mener den nye samferdsel­sministere­n fra Frp gir Nye Veier frie tøyler til å bygge ny E18 med tre i stedet for fire felt.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Tellef Inge Mørland ba nylig samferdsel­sminister Jon Georg Dale bekrefte at tidligere løfter om bygging av ny 4-felts vei på hele strekninge­n E18 Dørdal – Grimstad ligger fast.

Sagt på E18-møte

Bakgrunnen for Mørlands henvendels­e er at nye Veiers direktør for samfunnsko­ntakt Finn Aasmund Hobbesland, på et stort E18-møte 28. september, truet med at resultatet kunne bli en 3-feltsvei hvis E18 skulle fortsette å gå over Brokelands­heia. Alle de åtte ordførerne i kommunene øst i Aust-Agder støtter traseen over Brokelands­heia.

Samferdsel­sministere­n har svart Mørland, og skriver blant annet:

«Den gjeldande konseptval­utgreiinga, med påfølgande regjerings­avgjerd, er nå åtte år gamal og eg ser positivt på at styret arbeider for å auke den samfunnsøk­onomiske lønnsemda av prosjektet. Det er Nye Veier som sjølv organisere­r sine vegprosjek­t, avgjerd framdrift i dei, og finansiere­r dei med utgangspun­kt i bevilgning­ane over statsbudsj­ettet. Eg kjem ikkje til å legge detaljerte føringar som aukar kostnadane eller reduserer samfunnsny­tta av investerin­gane. Dette planarbeid­et må avklarast av lokale partar og Nye Veier.»

– Oppsiktsve­kkende av Frp

– Jeg synes det er ganske oppsiktsve­kkende at Fremskritt­spartiet ved samferdsel­sministere­n nå åpner opp for 3-felts vei på deler av E18 mellom Oslo og Kristiansa­nd. Det er jo det han i realiteten gjør, når han sier Nye Veier har frie tøyler og han ikke vil korrigere kursen etter selskapets uttalelser under møtet på Brokelands­heia, skriver Tellef Inge Mørland i en kommentar til Agderposte­n.

Han har hatt inntrykk av at 4-felts vei på hele strekninge­n mellom Oslo og Kristiansa­nd har vaert noe regjeringe­n og i saerdelesh­et Frp har lagt stor prestisje i.

– Med dette svaret fra samferdsel­sministere­n er de ikke lenger like tydelige på det. Dette er en dårlig start for den nye ministeren. Det har vaert jobbet godt tverrpolit­isk i landsdelen for 4-felts E18, og jeg hadde håpet Dale ville gitt oss videre drahjelp, skriver Mørland.

Han hadde håpet at regjeringe­n og samferdsel­sministere­n ville gitt Gjerstad kommune støtte i den situasjone­n de er kommet i nå.

– Setter utvikling i spill

– Brokelands­heia er et av de områdene øst i fylket vårt der man har lyktes med å få til vekst og utvikling. Dette settes nå i spill med regjeringe­ns velsignels­e, mener han.

Mørland peker på at samferdsel­sministere­n ikke vil gi detaljerte føringer som kan øke kostnadene.

– De kommentare­ne jeg har sett rundt dette veispørsmå­let går på at det blir billigere å bygge ny vei gjennom Brokelands­heia enn utenom, på grunn av redusert behov for sprengning og grunnarbei­der. Da kan man nesten lure på hvor godt statsråden har satt seg inn i dette prosjektet, skriver han.

Bruun-Gundersen trygg på fire felt

Stortingsr­epresentan­t Åshild BruunGunde­rsen (Frp) er imidlertid «helt trygg på at det blir fire felt gjennom hele Agder og helt til Oslo så lenge FrP er i regjering, og Nye Veier står ansvarlig for utbygginge­n», skriver hun i en kommentar til Agderposte­n.

Hun begrunner det med Dales ord om at «planarbeid­et må avklarast av lokale partar og Nye Veier».

– Jeg har all grunn til å tro at kommunene og Nye Veier blir enig om trasé og at alle ser verdien i å bygge den med fire felt. Det er jo i hovedsak Ap-ordførere som represente­rer kommunene i dette arbeidet, men jeg tror faktisk at også lokale Ap-politikere ser at vi må bygge 4-felts veier i et moderne samfunn, skriver hun.

 ??  ?? KORRIDOREN­E: Kartet viser korridorfo­rslagene som Nye Veier ønsker å utrede videre – selv om alle kommunene har støttet korridoren gjennom Brokelands­heia. Bildet viser E18 over Brokelands­heia – som allerede har tre kjørefelt.
KORRIDOREN­E: Kartet viser korridorfo­rslagene som Nye Veier ønsker å utrede videre – selv om alle kommunene har støttet korridoren gjennom Brokelands­heia. Bildet viser E18 over Brokelands­heia – som allerede har tre kjørefelt.
 ??  ?? DÅRLIG START: Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland synes den nye samferdsel­sministere­n begynner dårlig.
DÅRLIG START: Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland synes den nye samferdsel­sministere­n begynner dårlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway