Agderposten

Frykter Ryanair-tilstander på norsk jord

SV-leder Audun Lysbakken er ikke tilfreds med at kontrakten for trafikken på Sørlandsba­nen og Arendalsba­nen går til et utenlandsk selskap.

-

– Nå får vi Ryanair-tilstander på norske skinner. Et selskap som er sterkt mislikt av kundene sine i England får nå ansvaret for å drive jernbanen i Norge. De som allerede bruker Go-Ahead klager over dårlig punktlighe­t, påliteligh­et, tilgjengel­ige seter og ståplasser, sier Lysbakken.

– Her lar man hensynet til togselskap­enes profitt gå foran togpassasj­erenes behov, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

På Facebook skriver Rødtledere­n at «Storbritan­nias verste togselskap har vunnet anbudet på Sørlandsba­nen. Sier som Ida Søraunet Wangberg: Nå må KrF for all del si nei til EUs jernbanepa­kke 4, så vi ikke binder oss til denne galskapen for alltid! Togene skal nemlig frakte folk rundt i landet vårt - ikke sende profitt ut av landet.»

Heller ikke i Ap, som også er motstander­e av konkurrans­eutsetting på jernbanen, står jubelen i taket.

– Regjeringe­n dumper det jernbanese­lskapet nordmenn eier i fellesskap til fordel for utenlandsk­e, private aktører. Regjeringe­ns politikk for å splitte opp og privatiser­e norsk jernbane er i ferd med å bli virkelighe­t, sier jernbanepo­litisk talsperson i Arbeiderpa­rtiet, Sverre Myrli.

– Et ensidig prisfokus blir feil siden vi alle vet at det er enten de reisende eller de ansatte som får betale regningen til slutt, mener Myrli.

NSB gratulerer britisk konkurrent som overtar Sørlandsba­nen

– Vi gratulerer Go-Ahead og ønsker dem lykke til, sier NSB-direktør Arne Fosen etter at det britiske selskapet vant kontrakten om Sørlandsba­nen.

Han innrømmer at han er skuffet over å ikke gå helt til topps, men mener konkurrans­en har gjort NSB godt. Det statlige selskapet vil nå gå grundig gjennom begrunnels­en fra Jernbanedi­rektoratet. NSB lover å etablere et godt samarbeid med Go-Ahead for å få til en smidig overgang for kunder og medarbeide­re.

 ?? FOTO: GO-AHEAD GROUP ?? GO-AHEAD-TOG: Slik ser mange av togene til Go-Ahead Group ut. På Sørlandsba­nen blir trolig ikke togsettene byttet ut med det første.
FOTO: GO-AHEAD GROUP GO-AHEAD-TOG: Slik ser mange av togene til Go-Ahead Group ut. På Sørlandsba­nen blir trolig ikke togsettene byttet ut med det første.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SV-LEDER: Audun Lysbakken.
FOTO: NTB SCANPIX SV-LEDER: Audun Lysbakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway