Agderposten

KS frykter mageplask for regionrefo­rmen

Regionrefo­rmen kan i verste fall ende opp uten den store overføring­en av ansvar og oppgaver som politikern­e lovet, advarer KS.

-

– Alt som er av viktige forslag, som reelt vil innebaere overføring av oppgaver, er sendt til videre utredning, sier Helge Eide, områdedire­ktør for interessep­olitikk i kommunenes – og fylkeskomm­unenes – organisasj­on KS.

Fredag legger regjeringe­n fram forslaget til hvilke oppgaver landets fylker skal få, basert på avtalen som ble inngått med Kristelig Folkeparti i september.

– Det ble presentert som om det er en massiv overføring av ansvar, men det må betraktes som politisk retorikk, sier Eide.

Oppgavemel­dingen utgjør den ene delen av regionrefo­rmen. Den andre er selve fylkeskart­et, der sammenslåi­ngen av Finnmark og Troms og storfylket Viken fortsatt er omstridt. Fra 1. januar 2020 skal landet bestå av elleve fylker, ifølge Stortinget­s vedtak.

Til utredning

Et ekspertutv­alg la i februar fram forslag til oppgaver de nye fylkene skal få ansvar for. De foreslo å legge ned fem statlige direktorat­er og overføre oppgaver og flere penger til fylkeskomm­unene. Til sammen er det snakk om 4.760 stillinger. En stor andel (3.600) er ansatte i barneverns­institusjo­ner som ligger under Bufetat. Dette er blant forslagene som regjeringe­n og KrF vil utrede.

Eide er opptatt av at fylkeskomm­unen må få større ansvar for naeringsut­vikling og forskning. Ifølge avtalen er det en målsetting å styrke regionale forsknings­fond, men hvordan det skal skje, vil først bli avklart etter en gjennomgan­g.

– Hvis alt som skal utredes på ulike felter ender med en overføring av oppgaver, er det betydelig. Men ender utredninge­ne med ingenting, vil det vaere et magaplask, sier han.

Eide gleder seg imidlertid over at Stortinget alt har vedtatt at fylkene overtar fylkesveie­ne som Statens vegvesens har hatt styring med. Det utgjør 1.650 stillinger.

Karakter: Middels

Professor Terje P. Hagen ledet ekspertutv­alget som foreslo hvilke oppgaver fylkene burde få. Heller ikke han er imponert over avtalen som nå danner grunnlaget for regjeringe­ns forslag.

– Hvis jeg skal vurdere avtalen på en skala fra 1 til 10, i forhold til vår innstillin­g, så blir det 6,5, sier han til NTB.

Karakteren vil bli bedre om beslutning­ene som er utsatt, faller ned på rett side, ifølge professore­n. Han fastslår at avtalen går langt i å overføre oppgaver som gjelder kompetanse og integrerin­g, men mener det viktigste gjenstår – og nevner kultur, naering og forskning.

– Innfallsme­toden

De statsansat­te frykter på sin side for konsekvens­ene av ansvarsove­rføringen som alt ligger på bordet.

– Jeg håper de tenker seg om en gang til, sier leder John Leirvaag i Norsk Tjenestema­nnslag.

Han mener politikern­e har startet i feil ende og kaller det forvaltnin­gspolitikk etter innfallsme­toden.

– Man har etablert forvaltnin­gsnivåer først og puttet oppgaver inn i dem etterpå, i stedet for å starte med oppgavene, sier Leirvaag.

Han nevner kulturminn­er og veier som eksempler på nasjonale oppgaver og frykter at kvaliteten vil bli dårligere når ansvaret splittes opp. Jordvern, planleggin­g og drift av fylkesveie­ne og ansvar for offentlig innkjøp av flyruter er også områder som både NTL og Parat er bekymret for. ▶ Gunnhild Hokholt Bjerve, NTB

 ?? ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? BESVAERLIG REFORM: Regionrefo­rmen har gitt kommunalmi­nister Monica Maeland (H) mye besvaer, saerlig på grunn av sammenslåi­ngen av Finnmark og Troms og opprettels­en av det nye Viken i sør. Men i september kunne regjerings­partiene presentere en avtale med KrF om fylkenes nye oppgaver.
ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX BESVAERLIG REFORM: Regionrefo­rmen har gitt kommunalmi­nister Monica Maeland (H) mye besvaer, saerlig på grunn av sammenslåi­ngen av Finnmark og Troms og opprettels­en av det nye Viken i sør. Men i september kunne regjerings­partiene presentere en avtale med KrF om fylkenes nye oppgaver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway