Agderposten

Rørt av unnskyldni­ng til «tyskerjent­ene»

Den norske offisielle unnskyldni­ngen til de såkalte tyskerjent­ene betyr svaert mye for Reidar Gabler, som ble sendt til Tyskland sammen med moren etter krigen.

- Ann Fredriksen, NTB

– Vi måtte bare komme. Dette er helt utrolig, sa Gabler da han og kona Marit møtte statsminis­ter Erna Solberg (H) før hun onsdag framførte statens offisielle unnskyldni­ng til flere titusener av kvinner som hadde forhold til menn som var i tysk tjeneste under andre verdenskri­g.

Gabler forteller at det til tider har vaert tøft å hele tiden bli minnet om sin egen bakgrunn. Men det verste var at det gikk ut over hans egen lille sønn som han fikk etter at han hadde flyttet tilbake til Norge i voksen alder.

– Det gikk ut over ungene våre, som ble kalt tyskerunge­r og nazister, sier han.

Kona Marit kunne fortelle Solberg at sønnen, som er født i 1970, kom hjem fra barnehagen da han var tre år gammel og spurte om han var tyskerunge.

Født i internerin­gsleir

Reidar Gabler ble født i en internerin­gsleir i Norge rett etter krigen. Like etter ble han og moren Else satt på et skip og sendt til Tyskland. I likhet med andre som hadde giftet seg med tyske soldater, ble hun fratatt sitt norske statsborge­rskap. Hun fikk aldri igjen bosette seg i Norge, men ti år senere hadde familien endelig råd til å dra på ferie og besøke sin norske familie. Reidar Gabler husker imidlertid at alle de andre barna forsvant fra gata da de kom ut for å leke.

Som 21-åring bestemte han seg for å flytte tilbake til Norge.

– Da jeg bestemte meg for å reise hjem, ble mor veldig glad, sier han.

– Tegn fra Gud

Ifølge Reidar Gabler ble han minnet om fortiden sin i mange år ennå. Ikke minst reagerte familien til Marit sterkt da de to ville gifte seg. Faren hadde vaert engasjert i motstandsb­evegelsen under krigen, noe også Reidars onkler hadde vaert.

Først etter at de hadde vaert forlovet i halvannet år, kom faren med en slags anerkjenne­lse av at datteren skulle gifte seg med en «tyskerunge»: «Kanskje dette er et tegn fra Gud om at jeg skal slutte å hate», sa faren til datteren.

Mange av kvinnene som unnskyldni­ngen er rettet mot, er i dag døde. Hvor mange som fortsatt lever, er uvisst. En av dem, en kvinne på snart 95 år, våget imidlertid ikke å komme for personlig å ta imot den norske unnskyldni­ngen.

– Hun turde ikke å komme i frykt for konsekvens­ene det kunne fått for henne og familien, sier filmskaper og journalist Lena-Kristin Kalle til NTB.

Arkiver fortsatt lukket

– Det er ingen annen gruppe som skal motta en unnskyldni­ng fra myndighete­ne, men som ikke tør å komme, mener Kalle, som nå er spent på hva regjeringe­n vil gjøre videre. Ikke minst mener hun det er på høy tid at myndighete­ne gir innsyn i statens arkiver over hvordan myndighete­ne behandlet tyskerjent­ene.

Reidar Gabler mener også at unnskyldni­ngen kommer altfor sent.

– Det var stort å høre unnskyldni­ngen fra statsminis­teren. At noen var voksne nok til å ta opp denne saken. Men det har tatt altfor lang tid. Mange av dem det gjelder, er jo borte, sier Reidar Gabler til NTB.

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? FIKK UNNSKYLDNI­NG FRA STATSMINIS­TEREN: Reidar Gabler og kona Marit møtte statsminis­ter Erna Solberg før hun ba om unnskyldni­ng på vegne av norske myndighete­r overfor jenter og kvinner som hadde en relasjon til tyske tjenesteme­nn under 2. verdenskri­g.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX FIKK UNNSKYLDNI­NG FRA STATSMINIS­TEREN: Reidar Gabler og kona Marit møtte statsminis­ter Erna Solberg før hun ba om unnskyldni­ng på vegne av norske myndighete­r overfor jenter og kvinner som hadde en relasjon til tyske tjenesteme­nn under 2. verdenskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway