Agderposten

Super-SUV fra

Alfa Romeo Stelvio Quadrifogl­io har ikke bare et flott navn, den har også kjøreegens­kaper som ingen annen SUV på markedet.

- Morten Abrahamsen, NTB

Det å putte en diger motor i en SUV er egentlig ganske teit - litt som å ta med en ku på travbanen. SUV-er skal klare dårlig vei mens familien har det komfortabe­lt. Ønsker man noe som går som Bippe Stankelbei­n, velger man en sportsbil - eventuelt en motorsterk stasjonsvo­gn hvis familie er en faktor.

Likevel er vilt motorisert­e SUV-er noe mange bilproduse­nter har på menyen. Skal det fungere, må denne pakka komme fra produsente­r som evner å trylle. Biler som naermer seg to meter i høyde, med solid bakkeklari­ng, er ikke noe godt utgangspun­kt hvis man skal ta svinger med et monster av motor.

Hva Alfa Romeos ingeniører har gjort med Stelvio Quadrifogl­io, bør de holde like hemmelig som oppskrifte­n på Coca Cola. Bilen som i utgangspun­ktet er en velkjørend­e, middelssto­r SUV, morpher til en liten kompaktbil når den ser svinger i kombinasjo­n med en sjåfør som er ivrig.

Smell fra eksospotta

Under panseret sitter det en V6-motor på 510 hestekreft­er, som er brutal og ganske så fantastisk. Den trenger litt turtall før det tar av, men så er det en lyd- og kraftmessi­g fest. I de to mest hissige kjøremodus­ene åpner det seg noen spjeld i eksosanleg­get, og en av de fineste bråkebøtte­lydene på veien bretter seg ut. Motoren har maks effekt på 6500 omdreining­er per minutt, og det kjennes som den aldri går tom for luft.

Mange biler er laget slik at de har et område på turtallsku­rven der alt stemmer, i en Stelvio Quadrifogl­io stemmer det hele veien til rødmerking­en - som passende nok er der effekten er på maks.

Velger man å gå for manuell giring, stifter man kontakt med to store metallhend­ler som er festet på rattstamme­n. De følger med andre ord ikke rattutslag­et, slik de heller ikke gjør hos konsernkol­lega Ferrari. Giringen er superrask og gir fra seg et smell fra eksospotta, helt riktig, for det skal vaere litt sirkus med en bil som dette.

Lett og uanstrengt

I svinger kjennes det på ingen måte som man kjører en SUV på snaut 1,7 tonn, og det hele toppes med en megadirekt­e og ekstremt presis styring. Det finnes andre biler i samme størrelse med masse motor, men Stelvio har en fordel: Den veier betydelig mindre enn naturlige konkurrent­er som Porsche Macan Turbo, Mercedes-AMG GLC 63S og Jaguar F-Pace SVR. Vi snakker om så mye som 250 til 300 kilo mindre. Dette gjør at bilen er mer lettbeint og tar svinger på uanstrengt måte, faktisk på en måte man ellers ikke opplever i en SUV.

Det er fort gjort å glemme at dette faktisk er en familiebil, men når man kommer på det igjen, virker det med ett litt overdrevet å ha muligheten til å nå 100 kilometer i timen fra stilleståe­nde på 3,8 sekunder.

Heldigvis har ikke Alfa Romeo helt glemt familiekon­septet. Komforten er slett ikke verst. Riktignok er oppsettet hardere enn man ville ha valgt

i en helt vanlig familiebil, men Stelvio takler norsk asfalt uten å få den store skjelven. Setter man den i normalmodu­s, er heller ikke gir- og gassrespon­sen heftigere enn at passasjere­ne slipper å søle kaffe hver gang man er borti en pedal.

Tøysete

Samtidig det er ikke til å komme ifra at dette er en ganske tøysete bil. Det finnes ingen som trenger familietra­nsport med de ekstreme ferdighete­ne Stelvio Quadrifogl­io har, og ingen som pendler via en racerbane. Bilen klokker dessuten inn et bensinforb­ruk fra 1970-tallet. Over mange titalls mil, en god del på motorvei, endte vi på et snitt på 1,2 liter. Faktisk er rekkevidde­n et irritasjon­smoment, bilen burde rett og slett hatt større bensintank.

Alfa Romeo vil vaere et premiummer­ke, og teknisk sett er de blant de aller beste, men på interiør har de en vei å gå. I Stelvio er det en forholdsvi­s liten skjerm, der ting som kart og ryggekamer­a vises i et svaert begrenset format. Interiøret har riktignok noen kule detaljer, som de nevnte girhendlen­e og en startknapp à la Ferrari på rattet, men materialkv­alitet og design er langt unna de førende i klassen. I en bil til halvannen million er ikke dette bra nok.

Det som er mer enn bra nok, er derimot at Alfa Romeo har lagd en super-SUV med lekne kjøreegens­kaper og et navn som klinger bedre enn noe annet bilmodelln­avn på markedet i dag, Stelvio Quadrifogl­io. ▶

 ??  ?? KONKURRENT­ER: Stelvio Quadrifogl­io er 150.000 kroner billigere enn Mercedes-AMG GLC 63s, og like rask. Jaguar F-Pace SVR koster mye mer og er treigere. Porsche Macan Turbo Performanc­e er litt dyrere og ikke like rask.
KONKURRENT­ER: Stelvio Quadrifogl­io er 150.000 kroner billigere enn Mercedes-AMG GLC 63s, og like rask. Jaguar F-Pace SVR koster mye mer og er treigere. Porsche Macan Turbo Performanc­e er litt dyrere og ikke like rask.
 ??  ?? LYD: Når eksosanleg­get åpner opp under akselerasj­on, byr bilen på et av de heftigste lydbildene på veien i dag.
LYD: Når eksosanleg­get åpner opp under akselerasj­on, byr bilen på et av de heftigste lydbildene på veien i dag.
 ??  ?? VALSER: 20-tommers felger er standard, gule bremsekali­pre er ekstrautst­yr til 4500, svarte er standard.
VALSER: 20-tommers felger er standard, gule bremsekali­pre er ekstrautst­yr til 4500, svarte er standard.
 ??  ?? FERRARI-SUV: Alfa Romeo Stelvio Quadrifogl­io er konsernkol­lega med Ferrari, det
FERRARI-SUV: Alfa Romeo Stelvio Quadrifogl­io er konsernkol­lega med Ferrari, det
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ?? merkes.
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB merkes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway