Agderposten

Danket ut NSB

Britisk Go-Ahead Group skal kjøre Arendalsba­nen og Sørlandsba­nen fra 2019.

-

▶ I går ble det klart at britiske Go-Ahead Group skal kjøre jernbanest­rekningene på Sørlandet de neste ti årene. Togvinnere­n kommer svaert dårlig ut i en undersøkel­se blant kunder i England, og meningene er også delte om selskapets inntreden på Sørlandet. SV-leder Audun Lysbakken frykter «Ryanair-tilstander».

Britisk Go-Ahead Group, svenske SJ og hjemlige NSB var med i sluttspurt­en foran onsdagens kontraktst­ildeling.

Go-Ahead Group driver hovedsakel­ig pendlertra­fikk vest i England og rundt London, og oppgir at de har rundt 30 prosent av totalt passasjert­all i landet.

– Vi er veldig tilfredse og ser frem til fremtiden i Norden. Denne kontrakten er et steg videre for, og i tråd med, vår strategi om videre ekspensjon av Go-Ahead-konsernet internasjo­nalt. Vi bygger med dette videre på vår tilstedeva­erelse i Tyskland, Irland og Singapore, sier David Brown, administre­rende direktør Go-Ahead Group Plc, i en pressemeld­ing.

Kontrakten omfatter regiontog på Sørlandsba­nen, lokaltog på Arendalsba­nen, samt lokaltog på Jaerbanen i tett samarbeid med kollektivs­elskapet Kolumbus.

Starter om ett år

Go-Ahead Group får kontrakt for en periode på inntil ti år. Ifølge Samferdsel­sdeparteme­ntet overtar Go-Ahead driften fra NSB fra 15. desember 2019.

Go-Ahead er et privat selskap hjemmehøre­nde i Newcastle i England. Det er den største jernbaneak­tøren i Storbritan­nia og den største bussaktøre­n i London.

Sparer store summer

Go-Ahead får for 10 år et vederlag på om lag 1.500 millioner kroner. Det er et årlig snitt på cirka 150 millioner kroner. Dagens operatør får i 2018 486 millioner kroner for denne trafikken.

Den totale verdien av kontrakten gjennom hele avtaleperi­oden ligger på rundt 5,8 milliarder kroner.

– Alle tilbudene lå på under halvparten av nivået statens vederlag ligger på i dag. Vinneren var i tillegg 21 prosent billigere enn naermeste konkurrent, sa jernbanedi­rektør Kirsti Slotsvik på en pressekonf­eranse onsdag.

Pris avgjorde

– Alle tre som leverte anbud, hadde svaert gode tilbud, kvalitet skulle telle 60 prosent og pris 40 prosent. Men det var marginale forskjelle­r på kvaliteten som ble tilbudt. Til slutt var det pris som ble avgjørende, sier Slotsvik.

I dag er det NSB som er ansvarlig for togoperasj­onen på strekninge­ne.

Go-Ahead Nordic har som mål å overta eksisteren­de togpersone­ll fra NSB, og vil inngå dialog med personalgr­uppene tidlig i mobiliseri­ngsfasen. Ansatte som blir tilbudt nye jobber i det britiske selskapet etter reglene i Arbeidsmil­jøloven og Jernbanelo­ven beholder dagens lønns- og arbeidsvil­kår.

- Ydmyke

– Vi er naturli3gv­is utrolig glade for å ha vunnet vår første togkontrak­t i Norge. Samtidig er vi ydmyke overfor oppgavene og utfordring­ene som ligger foran oss. Vårt mål er å etablere et attraktivt kollektivt­ilbud for å få flere fornøyde kunder, sier Magnus Hedin, administre­rende direktør i Go-Ahead Nordic.

Fristen for å komme med anbud gikk ut 1. mars Jernbanedi­rektoratet skulle etter planen bestemme seg allerede i juni, men den endelige avgjørelse­n ble utsatt til i høst.

Store forventnin­ger

Arendalsba­nens venner ønsker det britiske selskapet lykke til:

– Arendalsba­nen har i snart 30 år arbeidet for at banen skal bli tatt mer i bruk og trafikken skal øke. Vi ønsker direkte tog Arendal- Oslo, to timers rutefrekve­ns hele dagen, attraktivt togmaterie­ll og kortere reisetid. Arendal stasjon må utvikles til et effektivt trafikknut­epunkt mellom tog og lokale busser, sier leder av Arendalsba­nens venner, Kjell Espeland Halvorsen til Agderposte­n.

Halvorsen håper det britiske selskapet nå tar opp kampen med ekspressbu­ssene.

– Vi ønsker et togselskap som satser offensivt på kvalitet og pris og som kan konkurrere med ekspressbu­ssene på strekninge­n Arendal –Oslo. Vi ønsker selskapet lykke til med å innfri disse målene, sier Halvorsen som nå forventer at rutetilbud­et økes frem mot 2020, og håper på drahjelp fra britene: Vi registrert­e Jernbanedi­rektoratet­s uttalelser om at tilbudet skal økes i 2020. Vi har store forventnin­ger til at det britiske selskapet lykkes med å nå disse målene, sier Espeland Halvorsen.

Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen (Frp) gleder seg til de nye aktørene tar over driften av banen.

Gleder meg til Go-Ahead skal drive Sørlandsba­nen og Arendalsba­nenen

– Kontrakten er utformet sånn at det vil lønne seg for aktøren å få flere kunder, så kundene kan forvente at service og tilbudet vil øke, sier hun.

– Jeg har ikke vaert imponert over NSB sitt serviceniv­å. Det er ikke alltid sånn at bare fordi noe er offentlig, så er det bra. Å konkurrans­eutsette denne strekninge­n var lurt, for nå sikrer vi at aktørene vil vaere mer lydhøre for å etablere nye togstopp, fordi de vil ha økonomiske interesser av å få flere kunder, legger hun til.

 ??  ??
 ??  ?? BRITER OVERTAR: Britisk Go-Ahead Group skal kjøre Arendalsba­nen og Sørlandsba­nen fra 2019. Her er et bilde av selskapets rute Southern Rail ved New Covent
BRITER OVERTAR: Britisk Go-Ahead Group skal kjøre Arendalsba­nen og Sørlandsba­nen fra 2019. Her er et bilde av selskapets rute Southern Rail ved New Covent
 ?? FOTO: ?? Garden i London, en av linjene de opererer på i Storbritan­nia.
FOTO: Garden i London, en av linjene de opererer på i Storbritan­nia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway