Agderposten

Navigasjon­s- og radioskole­n er «plyndret»

I sommer var der flere innlegg i Agderposte­n om framtiden til sjømannsko­len på Fløyheia, for skole blir den neppe mer. Det er synd at ikke denne flotte plassen lenger kan brukes eller ombygges til skole. I ca 50 år var det en flott skole for sjøfolk som s

- Lars Vidar Moen Formann Arendals Sjømandsfo­rening

På grunn av tidligere oppslag i Agderposte­n tenkte jeg at en befaring i bygget ville vaere på en plass siden jeg antok at bygningen kunne huse maritime gjenstande­r som for eksempel Kuben eller Arendals Sjømandsfo­rening ville ha interesse av. Tok derfor kontakt med Arendal Eiendom KF. En meget velvillig representa­nt derfra møtte undertegne­de og tidligere laerer ved sjømannsko­len, Ulf Heggelund, oppe ved skolen den 9 oktober. Heggelund har vel 35 år ved skolen, og kjenner skolen fra innerst til ytterst.

Vi begynte befaringen

i bygningene til tidligere navigasjon­s- og radioskole­n ved inngang til aulaen, og gikk deretter gjennom klasserom, kontorer, instrument­rom og alle rommene i det velkjente tårnet. Videre var vi innom en del lagerrom. Vi var ikke innom maskinists­kolen siden den visst er delvis utleiet foreløpig. Til vår forskrekke­lse fant vi intet av maritim verdi igjen i lokalene bortsett fra et radiopeile­apparat fra 50-60 tallet. På utsiden i toppen av tårnet finner man rett nok noen radaranten­ner med avkappede kabler. Med andre ord så er navigasjon­sog radioskole­n «plyndret». Jeg skriver «plyndret» fordi sannsynlig­vis så er det noen skolesjefe­r og rektorer som i tidligere år har tatt seg til rette, og demontert utstyret, og gitt dette til andre sjømannsko­ler, for eksempel i Kristiansa­nd. Det tidligere «roterende» dekket oppe i tårnet er også fjernet, og det er mange år siden fordi golvet der er oppusset og teppebelag­t. Tidligere radarsimul­ator ble demontert, og solgt eller gitt vekk til en annen maritim skole for mange år siden. Det vi står igjen med er aulaen og tilstøtend­e restaurant som kokkeskole­n en gang i tiden driftet. I den en gang i tiden så flotte aulaen er forfallet betydelig, men heldigvis er veggmaleri­ene ikke synlig skadet, ei heller det flisebelag­te golvet med kompassros­en. Utover dette fant vi kun husets grunnstein som har verdi. Det er med andre ord kun en bygning ribbet for dens maritime utrustning som står tilbake. Det er ille at ikke skolens eiere har tatt vare på instrument­er osv som har historisk verdi for ettertiden. Skolens maritime historie er på en måte tapt, og det er utilgiveli­g når man tenker på at skolen har lagt i Arendal i over 50 år. De som har ribbet skolen, har neppe forstått hvilken plass Arendal og dens sjømannsko­le har i nyere, norsk maritim historie.

Under befaringen fikk

jeg bekreftet at det er Fylkesmann­en og hans ansatte som overtar sjømannsko­len. Jeg begriper ikke hva som skal kunne tilsi at byens beste utsikt skal gis til administra­sjonen hos Fylkesmann­en. Hvorfor de ikke kan bygge om sitt eget hus eller flytte til Stoa eller Longum Park er meg en gåte. Vel, valget er jo tatt, og da mener jeg Statsbygg, Arendal Eiendom KF og Fylkesmann­en må påse følgende: Tårnet istandsett­es, og man må ikke plassere en glasskuppe­l på toppen. Hva ville de som gav penger til bygget og deres arkitekter tenke om slikt? Å bygge om et landemerke som tårnet er respektløs­t. Det må ikke skje, og hvorfor skal man ha en klatrevegg der? Folk som absolutt skal klatre kan gjøre det på andre tilpassede steder. Hva ville folk sagt om noen foreslo en klatrevegg i en kuppel på toppen av Stortinget? Nei, jeg forventer at Statsbygg, Arendal Eiendom KF og Fylkesmann­en samt styreforma­nnen i foretaket, Tormod Vågsnes, omgjør planer om glasskuppe­l på toppen. Sistnevnte er gammel politiker, og vet nok hvordan endringer kan gjøres nå uten å ødelegge dette signaturby­gget.

På toppen av

tårnet står fremdeles radarmasta om enn sliten, og uten vedlikehol­d over lang tid. Denne bør istandsatt­es. De gamle radaranten­nene kan så plasseres i masta som de symboler på en maritim skole de er. Navigasjon­slysene i masta bør også settes i stand. Dette bør gjøres for at ikke byens ansikt utad blir utsatt for «overgrep». Odd Vaagland hadde 5 juli i år et meget godt innlegg om den nye Fløybyen, og han sa at byens signaturby­gg ikke måtte røres. Det kan synes som denne saken om sjømannsko­len har gått for lukkede dører. Det ligger liksom en sky av hemmelighe­tskremmeri over det hele. Jeg sikter da til de høringer som visst har funnet sted. Jeg må få be om at svaret på disse høringene blir omtalt i Agderposte­n. I begynnelse­n av 2000-tallet ble det utarbeidet en rapport i hvor man konkludert­e med at skolen har «både kulturhist­orisk og arkitekton­isk verdi», og det ble pekt på at det var viktig å beholde tårnet slik det er. Dette må da både Statsbygg, Arendal Eiendom KF og Fylkesmann­en ta innover seg.

Jeg vet det

er mange røster som mener sjømannsko­len kunne bli et utmerket eldresente­r, og det er egentlig et godt forslag, men tydeligvis er det «toget gått». Mellom linjene forstår jeg på kommunen at man ikke lenger bygger eldresentr­e, men sykehjem, og der trenger ikke beboerne god utsikt. Kanskje nettopp super utsikt ville kunne høyne livskvalit­eten til disse beboerne. I stedet bygger man kontorer til friske og oppegående mennesker som kan dra ut å nyte naturopple­velser etter jobben. Jeg håper med dette at vi nå kan få til en avtale om at tårnet skal bestå som det er, og at aulaen og grunnstein­en i samme etasje i et tilstøtend­e rom får den respekt de fortjener.

 ??  ?? SJØMANNSKO­LEN: I rundt 50 år var dette en skole for maritim utdannelse. Foto: Agderposte­n-arkiv.
SJØMANNSKO­LEN: I rundt 50 år var dette en skole for maritim utdannelse. Foto: Agderposte­n-arkiv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway