Agderposten

Skøytespor­tens supe

For Jon Skarli (62) har idrett og skøyter vaert en livsstil i nesten 60 år. Uten ham hadde fylket vårt trolig fremdeles stått uten en OLvinner.

- ÅRETS ILDSJEL Øystein Bjerkestra­nd oystein.bjerkestra­nd@agderposte­n.no

Det hele startet i 1992. Eller Skarlis idrettsliv startet mye tidligere, men grunnen til at han er en stor del av Sørlandets skøytehist­orie starter i 1992. Det var nemlig da jobben med å få på plass en skøytebane på Dølemo begynte.

– Den var klar høsten ’92, forteller Skarli.

Men først må vi spole enda noen år tilbake. For så tidlig som i 1971 ble Skarli formann for friidrett, ski, skøyter og sykkel i idrettsgru­ppa på Dølemo. Og der ble han sittende i over 40 år til han ga seg i 2012.

– Etter hvert som man ble eldre ble det administra­tive mer interessan­t. For meg har idretten bestandig vaert en livsstil, sier han.

Norgestopp­en

Tilbake til skøytespor­ten og Dølemo. Etter åpningen av banen i 1992, blomstret skøytemilj­øet i Aust-Agder. Mange tok turen til Dølemobane­n fra Arendal, og i løpet av to-tre år hadde man skøyteløpe­re helt i toppen nasjonalt.

– Før vi lagde banen på Dølemo var skøytespor­ten omtrent helt død på Sørlandet. Det var noen løp på vannet når vintervaer­et tillot det, men ellers var det naermest ingenting. Nå hadde vi plutselig løpere i norgestopp­en, sier Skarli.

Deretter tok den drøyt ti år før det neste store skøytepros­jektet skulle starte i Aust-Agder. Kunstisban­en på Myra ble vedtatt bygget, og ikke lenge etter tok Arendal kommune kontakt med Skarli.

– De ville ha meg med som konsulent, og det varte vel et års tid. Men så innså man at dette var en helårsjobb, så da fikk jeg den jobben etter å ha søkt. Etter at vi fikk på plass banen på Myra, ble riktig nok ikke Dølemo like viktig lengre. Den er fremdeles i drift, men på et litt annet nivå. Man trenger ikke mesterskap­sforhold hele tiden, forklarer Skarli.

Dag og natt

For det er ikke noe som heter å gjøre ting halvveis for Skarli. Kunstisban­en på Myra er kjent for sine gode forhold, men det kommer ikke av seg selv. Når isen skal legges -helst helt i starten av november – er Skarli på banen dag og natt i godt over en uke.

– Det er best å legge isen på natta på grunn av litt kaldere og mer stabilt vaer.

– Og da sover du på kontoret? – Ja, det skjer stadig at jeg må det, smiler han.

– Å legge is er ikke noe man

kan gjøre fra 8 til 4. Man må ofre fritiden, fastslår Skarli.

OL-gull

Gjennom årene har han lagt ned tusenvis av timer for skøytespor­ten og idretten for øvrig. For de aller fleste av oss høres det helt utenkelig ut. Så hvor kommer motivasjon­en fra?

– Det er jo gleden over å jobbe med unge mennesker som vil noe. Ungdom i tenårene som forsaker «det gode liv» for å nå sine mål på skøytebane­n. Det er veldig stimuleren­de å få vaere med på.

På kontorvegg­en henger et Agderposte­n-utklipp med Simen Spieler Nilsen etter hans laggull under OL i Pyeongchan­g tidligere i år. Han er en av de sultne utøverne som Jon Skarli prater så varmt om. Og på sidelinjen i Sør-Korea sto sønnen Sondre Skarli – suksesstre­neren som har fått norsk skøytespor­t tilbake på ypperste nivå. Sammen sørget de for Aust-Agders aller første gull i et vinter-OL.

– Det var stort. Det blir jo litt personlig når det er løpere man har jobbet med. Fra den spede begynnelse på Dølemo i 1992, står vi nå med olympiske mestere nesten 30 år senere. Det var og er både stort og emosjonelt. Simen som løper og Sondre som trener ble skøytehist­oriske, sier Skarli.

– For barna har vaert med hele veien?

– Ja, det har blitt en livsstil for barna mine også. Sondre var for eksempel med til Heerenveen da han var seks-sju år, smiler han.

– Burde vaert klonet

Denne sesongen skal Arendal Skøiteklub nok en gang arrangere NM. Det betyr nok en vinter med mye ansvar og hundrevis av ekstra dugnadstim­er for Jon Skarli. Men det er akkurat slik han vil ha det.

– Kan du tenke deg et liv uten idrett?

– Nei, det klarer jeg ikke. Det er umulig. Spesielt skøyter kommer til å vaere min store lidenskap til jeg går bort, fastslår han.

– Og hvordan synes du det er å vaere nominert til årets ildsjel?

– Det er jo selvfølgel­ig veldig hyggelig og viser at jobben man har lagt ned blir satt pris på, avslutter Skarli.

Tidligere landslagst­rener Jarle Pedersen skal en gang ha sagt at Jon Skarli burde vaert klonet og sendt rundt til alle baner i hele landet. Det er vanskelig å vaere uenig. ▶

 ??  ?? PÅ BANEN: Her på kunstisban­en på Myra tilbringer Jon Skarli hundrevis av timer slik at både små og store skøyteentu­siaster kan kose seg på en av Norges beste b
PÅ BANEN: Her på kunstisban­en på Myra tilbringer Jon Skarli hundrevis av timer slik at både små og store skøyteentu­siaster kan kose seg på en av Norges beste b
 ??  ?? aner. Nå er han en av fem nominerte til årets ildsjel i Aust-Agder.
aner. Nå er han en av fem nominerte til årets ildsjel i Aust-Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway