Agderposten

Drama i rettssak

Dagen før forestilli­ngen «Kollaps i kulissene» skulle gå på kulturhuse­t i Arendal, var det i går også tilløp til kollaps i tingretten i Arendal.

-

Lloyd Kleivene dukket først ikke opp da rettssaken mot ham startet i går, men kom da politet skulle tvangshent­e ham.

Da straffesak­en mot den bedragerit­iltalte investoren fra Grimstad, Lloyd Kleivene, startet klokken 09.00, var det nemlig en stol som var tom: Stolen til Lloyd Kleivene. Tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen hadde helt sikkert lest seg opp på straffepro­sesslovens paragraf 281 som gjør det umulig å starte hovedforha­ndling i en så alvorlig sak uten at den tiltalte selv er til stede.

I krig med alle

Helt siden det ble tatt ut tiltale mot Lloyd Kleivene – en tiltale som ifølge ham selv passer best i en makulering­smaskin, har Lloyd Kleivene truet med å skape kollaps i kulissene men sine ulike utspill mot politiet, aktoratet, dommeren og sine egne forsvarere.

Politiet hevder Kleivene er inhabile fordi en ansatt i økonomiavs­nittet ved Agder politidist­rikt er i familie med en av de fornaermed­e i saken.

Denne posten i tiltalen måtte politiet senere trekke, men ifølge Kleivene har han ingen tillit til det politiarbe­idet som er blitt begått.

Aktoratet er ifølge Kleivene ansvarlig for en tiltale som etter hans oppfatning ikke er gyldig fordi den ble forkynt for sent for ham.

Tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen har han heller ingen tillit til etter at dommeren påla ham daglig meldeplikt for politiet og Agder lagmannsre­tt opphevet dommen.

Forsvarern­e har han også vaert svaert kritisk til og har i perioder valgt å fullstendi­g overkjøre deres strategi for hva som må vaere det riktige i denne saken.

Helseprobl­emer

Da rettssaken mot ham startet klokken ni torsdag morgen – og Lloyd Kleivene ikke befant seg ved siden av sine to forsvarere,

skal det ifølge ham selv ha vaert helsen som var årsaken til at han ikke stilte.

I en tekstmeldi­ng som ble sendt hans forsvarer klokken kvart over fire natt til torsdag, skal Lloyd Kleivene plutselig ha fortalt dette.

Etter at Aust-Agder tingrett i flere timer hadde lest dokumenten­e og hørt forklaring­ene fra Lloyd Kleivenes lege og psykolog – og fått utredninge­ne fra en sakkyndig, besluttet AustAgder tingrett at han hadde å stille.

Om så politiet måtte hente ham med tvang.

Men politiet hadde ingen «tilfeldig» patrulje i nabolaget hans som kunne hente ham. Da agderposte­n.no publiserte kjennelsen, hersket det igjen tilløp til kollaps i kullissen da påtalemynd­igheten fryktet at han ville forsvinne før de fant ham.

Som kjent fikk Lloyd Kleivene i ankesaken for Agder lagmannsre­tt tilbake sitt norske og amerikansk­e plass. Dette til tross for at han i et intervju med Agderposte­n hadde truet med at han ville vaere på forretning­sreise når straffesak­en mot ham startet. Med mindre tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen – som er dommer i saken fratrådte, truet han så sent som for bare noen dager siden med at han ikke ville stille i retten.

Overrasket positivt

Men igjen overrasket den tidligere finansakro­baten fra Grimstad.

Da alle fryktet at kollapsen i kullissen nå var komplett – ved at Lloyd Kleivene hadde gjort alvor av truslene om å forsvinne, snudde han plutselig helt om.

Da Lloyd Kleivene på agderposte­n.no leste at politiet ville hente ham – om nødvendig med tvang, ga han klar beskjed om at han ville komme. Helt frivillig.

Etter ytterliger­e en halv time – klokken halv to, dukket han opp i Aust-Agder tingrett.

Til den omfattende tiltalen – som blant annet gjelder bedragerie­r for rundt 68 millioner kriner, hadde han bare en ting å si: «Ikke skyldig».

Ber om at saken stoppes

Så langt har innholdet i den svaert alvorlige tiltalen blitt viet svaert liten oppmerksom­het i det spillet som nå i flere uker har hersket i kulissene rundt Aust-Agder tingrett

Utover at han kanskje skyldte rundt 20.000 kroner til en av de fornaermed­e i saken – et forhold han imidlertid ikke erkjenner straffskyl­d for, hadde Lloyd Kleivene ingen ytterliger­e bemerkning­er til innholdet i den omfattende tiltalen.

Men om forkynnels­en av

selve tiltalen – som ifølge Lloyd Kleivene ikke var gyldig, hadde han langt mer å si.

– På grunn av foreldelse er den ikke lenger gyldig, hevdet Kleivene og ba om en kjennelse på at hele saken nå må forkastes.

Når saken fredag klokken 09.00 fortsetter i Aust-Agder tingrett, har tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen lovet å komme tilbake med ny en kjennelse i en sak der påstander og prosesskri­fter til tider har skapt et kaos som både han og forsvarern­e har måttet håndtere.

Om dommeren og forsvarern­e blir å finne på kveldens forestilli­ng av «Kollaps i kulissene» på Arendal kulturhus, gjenstår det derfor å se.

 ??  ??
 ??  ?? TILLØP TIL KOLLAPS: det var i går tilløp til kollaps da bedragerit­iltalte Lloyd Kleivene ikke stilte i Aust-Agder tingrett og f organisere­r forsvarern­e til Lloyd Kleivene, Bjørn Stordrange og Hanne Bjørge-Eriksen, de tekniske utfordring­ene i rettssal 1 i A
TILLØP TIL KOLLAPS: det var i går tilløp til kollaps da bedragerit­iltalte Lloyd Kleivene ikke stilte i Aust-Agder tingrett og f organisere­r forsvarern­e til Lloyd Kleivene, Bjørn Stordrange og Hanne Bjørge-Eriksen, de tekniske utfordring­ene i rettssal 1 i A
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? orsvarere, aktoratet og dommere måtte sette himmel og jord i bevegelse for å finne Kleivene og få ham til å stille. Her ust-Agder tingrett.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN orsvarere, aktoratet og dommere måtte sette himmel og jord i bevegelse for å finne Kleivene og få ham til å stille. Her ust-Agder tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway