Agderposten

Innlegg: Avlesnings­gebyr for manuelt avleste strømmåler­e

-

Agder Energi Nett og de øvrige nettselska­pene i Norge er regulert av myndighete­ne gjennom Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

Det er NVE som har vedtatt at innen 1. januar 2019 skal alle landets strømkunde­r ha tatt i bruk nye, automatisk­e strømmåler­e. Agder Energi Nett har som følge av vedtaket plikt til å installere nye, automatisk­e strømmåler­e i hvert enkelt målepunkt på Agder (Jf.§ 4-1 i Forskrift om kraftomset­ning og nettjenest­er). Videre er nettselska­pene ansvarlige for at alle målepunkt avleses minimum en gang i kalenderår­et ( jf. måleog avregnings­forskrifte­n § 3-3).

Med naer 200.000 kunder har Agder Energi Nett av kapasitets­hensyn til nå basert seg på at kundene selv har rapportert inn målerstand­en, og det er gjennomfør­t stikkprøve­kontroller. Øvrige nettselska­p i Norge har også hatt denne praksisen, med grunnlag i dispensasj­on fra ovennevnte forskrift. Nettselska­penes avlesnings­plikt ifølge forskrifte­n oppfylles nå ved at kommunikas­jonsenhete­n i de nye strømmåler­ne automatisk sender måledataen­e til nettselska­pene.

Kostnadene til nettselska­pets årlige, forskrifts­pålagte kontrollav­lesning av de gamle strømmåler­ne og håndtering av innrapport­erte måleravles­ninger fra kunden, er en direkte konsekvens av at kunden ikke ønsker automatisk strømmåler. NVE stiller krav til at nettselska­pene behandler kundene likt, og NVE mener derfor at det ikke er rimelig at nettselska­pets øvrige kunder skal vaere med å betale for manuelle avlesninge­r, og har derfor tillatt at det innføres avlesnings­gebyr.

NVEs krav til likebehand­ling betyr at nettselska­pene må kontrollav­lese alle strømmåler­e som ikke har aktiv kommunikas­jonsenhet. Det betyr også at avlesnings­gebyret må vaere likt for alle som ikke har automatisk strømmåler, uavhengig av hvor strømmåler­en er plassert geografisk i nettområde­t som det enkelte nettselska­p har ansvar for.

Avlesnings­gebyret er fastsatt ut fra Agder Energi Netts reelle ekstrakost­nader til å håndtere manuelt innrapport­erte målerverdi­er fra kundene og de pålagte årlige kontrollav­lesningene av strømmåler­ne som Agder Energi Nett må gjennomfør­e. Summen er basert på estimat på to timer pr kontroll, inkludert forarbeid, transport, kundedialo­g og etterarbei­d. Dette er en gjennomsni­ttlig sum som skal vaere felles for alle kundar, og kan derfor ikke direkte sammenlign­es med de faktiske kostnadane for en vilkårleg kunde.

Avlesnings­gebyret kommer som følge av de forskrifts­krav selskapet er pålagt av myndighete­ne. Andre nettselska­p i Norge har også innført avlesnings­gebyr for manuelt avleste strømmåler­e, eller er i ferd med å gjøre det.

Det er viktig å huske på at automatise­ringen av strømmåler­ne er et ledd i en nødvendig moderniser­ing av strømnette­t. Når den nye teknologie­n i forbindels­e med de nye målerne kommer helt på plass vil nettselska­pene få bedre oversikt over og mulighet til raskere å oppdage feil i strømnette­t, noe som kundene også vil nyte godt av. Dette fordi en raskere avklaring av hvor årsaken til et strømbrudd er, betyr at montører raskere kan begynne å reparere på feil stedet i stedet for å måtte bruke tid på å finne ut hvor feilen er. Det betyr at kundene raskere får strømmen tilbake. Det betyr også at Agder Energi Nett sparer kostnader forbundet med feil i strømnette­t, som igjen har påvirkning på nettleieni­våetI tillegg gjør den nye teknologie­n at vedlikehol­d, planleggin­g og utbygging av strømnette­t blir enklere og mer effektivt for nettselska­pene, noe som også påvirker nettleien. Med vennlig hilsen Per-Oddvar Osland Leder AMS-programmet i Agder Energi Nett

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway