Agderposten

Holder valg tross frykt for nye blodbad

Valget i Afghanista­n skal gjennomfør­es selv om kandidater, journalist­er og velgere mange steder risikerer livet.

- Ann Fredriksen, NTB

Ikke siden 2001 har et valg i Afghanista­n blitt gjennomfør­t med så få utenlandsk­e valgobserv­atører, ifølge Aghanistan Analysts Network.

EU sender bare et team på tre personer, mens Organisasj­onen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) ikke har en eneste observatør. Under valget i 2014 sendte OSSE 15 valgeksper­ter til Kabul.

FN har om lag 400 observatør­er, men de aller fleste vil trolig vaere afghanere.

Afghanske journalist­er får heller ikke følge av mange utenlandsk­e kolleger når de skal dekke lørdagens valg. Afghanista­n er regnet som verdens farligste land for pressefolk, ifølge presseorga­nisasjonen CPJ. Det betyr også at de aller fleste utenlandsk­e journalist­er har dratt.

Elleve kolleger drept

Men journalist­er som jobber for afghanske Tolo News, gir ikke opp selv om de vet hva de risikerer. I løpet av to og et halvt år har 11 kolleger blitt drept.

– Dette er ikke en jobb. Det handler om framtiden for vårt land, sier redaksjons­sjef Lotfullah Najafizada til det svenske nyhetsbyrå­et TT på telefon fra Kabul.

Den 5. september hadde reporteren Samim Faramarz (28) og kameramann­en Ramiz Ahmadi (23) akkurat begynt å sende direkte fra et sted i Kabul der det nettopp hadde gått av en bombe. Under sendingen smeller det igjen. Begge blir drept. Gjerningsm­annen hadde ventet med å sprenge bomben til medisinsk personell og pressekorp­set var på plass.

I et lignende dobbeltang­rep i april ble ni journalist­er drept, hvorav én var fra Tolo.

Vi speile folks hverdag

Redaksjons­sjefen er sterkt preget av tapet av gode kolleger.

– Min jobb handler ikke om å sende ut journalist­er, men å forsøke å beskytte dem når det er for farlig. En del har truet med å si opp hvis vi slutter å rapportere om krigshende­lser, sier Najafizada.

Situasjone­n har likevel ført til magrere rapporteri­ng, både fordi utenlandsk­e journalist­er har dratt og fordi sikkerhets­tiltakene for pressefolk er blitt strengere. I tillegg er mange områder som kontroller­es av Taliban, blitt utilgjenge­lige.

– Men vi forsøker alltid å dra ut, for slike angrep er dessverre hverdag for det afghanske folket. Vår oppgave er å speile deres dagligliv, sier redaksjons­sjefen til TT.

Utsatt i tre år

Valget i Afghanista­n skulle opprinneli­g ha vaert holdt for over tre år siden. Men det er blitt utsatt flere ganger på grunn av politisk lammelse, kamper og terrorangr­ep. Siden valgkampen begynte 28. september, har både kandidater og velgere måttet bøte med livet.

Nå skal velgerne passes på av naermere 55.000 soldater, men det er ikke nok. Av de naer 7.400 planlagte valglokale­ne vil over 2.000 måtte holde stengt. Det betyr at svaert mange velgere ikke får anledning til å stemme.

Taliban vil angivelig forsøke å unngå sivile tap, men har gjort det klart at soldatene som vokter valglokale­ne, er fritt vilt. Og hvordan folk som bor i Talibankon­trollerte områder, i det hele tatt skal kunne bruke stemmerett­en, er høyst uklart.

Bomber mot valgmøter

I årets første ni måneder er minst 8.050 sivile drept eller såret i Afghanista­n. Nesten halvparten av dem har mistet livet i selvmordsa­ngrep og andre bombeangre­p, ifølge FN.

Samtidig er hundretuse­nvis drevet på flukt som følge av tørke og sult. Minst 3 millioner afghanere har akutt behov for mat og risikerer å sulte ihjel hvis de ikke snart får hjelp, advarte FN denne uka.

På spørsmål om hva som driver journalist­ene i Tolo News til å fortsette, svarer Najafizada at pressen er like viktig som soldatene.

– Nå har folk mulighet til å uttrykke sine meninger. Det er enormt. Det innebaerer at vi ikke behøver å eksplodere i sinne – vi kan prate i stedet. Hvis demokratie­t kan vernes i 10–15 år, så kommer det til å slå rot, håper Lotfullah Najafizada.

Hvis demokratie­t kan vernes i 10–15 år, så kommer det til å slå rot.

Lotfullah Najafizada, redaksjons­sjef i Tolo News i Afganistan

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FRYKTER TERRORANGR­EP: Soldater fra den afghanske haeren undersøker en bil ved en kontrollpo­st ved valgkommis­jonens hovedkvart­er i Kabul onsdag. Afghanista­n holder lørdag valg på ny nasjonalfo­rsamling. Over 2.500 kandidater kjemper om de 249 plassene i nasjonalfo­rsamlingen, blant dem 417 kvinner.
FOTO: AP/NTB SCANPIX FRYKTER TERRORANGR­EP: Soldater fra den afghanske haeren undersøker en bil ved en kontrollpo­st ved valgkommis­jonens hovedkvart­er i Kabul onsdag. Afghanista­n holder lørdag valg på ny nasjonalfo­rsamling. Over 2.500 kandidater kjemper om de 249 plassene i nasjonalfo­rsamlingen, blant dem 417 kvinner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway