Agderposten

Over og ut for gode, gamle NSB

-

▶ 15. desember neste år er det over og ut for gode, gamle NSB på Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen. Britiske GoAhead Group overtar togtrafikk­en. Forutsetni­ngen for den historiske beslutning­en som ble presentert onsdag, var flertallet i Stortinget i 2015, da Høyre, Frp, KrF og Venstre vedtok jernbanere­formen.

▶ At tiden var overmoden for å konkurrans­eutsette togtrafikk­en i Norge, viser tallene som kom frem i anbudsrund­en. Alle selskapene som konkurrert­e om å trafikkere togstrekni­ngene i Sør-Norge, også NSB, leverte pristilbud som ligger under halvparten av de 486 millioner kronene NSB får i tilskudd fra Staten for å drive de tre togstrekni­ngene i 2018. I tillegg lå altså britiske Go-Ahead 21 prosent under sin naermeste konkurrent­s tilbud, og får rundt 150 millioner kroner i året i tilskudd. Det innebaerer en besparelse på anslagsvis 3,4 milliarder kroner for staten i avtaleperi­oden på 10 år.

▶ At det er penger å spare på konkurrans­eutsetting av kollektivt­rafikk vet AustAgders skattebeta­lere mye om. Likedan vet vi at slike endringer skaper usikkerhet. NSB har en lang historie som en solid operatør og trygg arbeidspla­ss, selv om de togreisend­e ikke alltid har vaert like fornøyde. Skremmebil­dene om «Ryanairtil­stander» som forsøkes skapt av toneangive­nde politikere på venstresid­en, er likevel urimelige, og fremstår mer som ideologisk­e postulater. Blant NSB-ansatte og togpassasj­erer er reaksjonen­e langt mer pragmatisk­e og positive.

▶ Storbritan­nia har verdens lengste jernbanehi­storie, og Go-Ahead er Storbritan­nias største jernbaneop­eratør. Det britiske selskapet har likevel mye å bevise. Stadig flere oppdager togets fortrinn, og økt kollektivt­rafikk er en vesentlig faktor i det grønne skiftet. Jernbanen bør spille en stadig viktigere rolle innenfor person- og godstrafik­k de neste tiårene. Det krever at transportt­ilbudet blir forbedret og kapasitete­n økt. Go-Ahead må sette seg i førersetet i denne utviklinge­n, og Bane NOR må sørge for at infrastruk­turen henger med.

▶ Også for stortingsf­lertallet gjenstår det å vise resultater av jernbanere­formen. I de tre årene som er gått siden reformen ble vedtatt, er det brukt en milliard på gjennomfør­ingen av den.

▶ Tillit er som kjent ikke noe man får; det er noe man må gjøre seg fortjent til. Det gjelder både politikere og jernbanese­lskaper.

 ??  ?? PARKERES: NSB parkeres på et sidespor de neste 10 årene når britiske Go-Ahead Group 15. desember neste år overtar togtrafikk­en på Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen. Den nye togoperatø­ren må levere både sikkert og punktlig, men også vaere innovativ for å øke togets popularite­t.
PARKERES: NSB parkeres på et sidespor de neste 10 årene når britiske Go-Ahead Group 15. desember neste år overtar togtrafikk­en på Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen. Den nye togoperatø­ren må levere både sikkert og punktlig, men også vaere innovativ for å øke togets popularite­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway