Agderposten

«Alternativ­e» er ikke de fakta han legger fram

Sveinung Seljås fra Åmli KrF påstår han kan legge fram «alternativ­e fakta» i forhold til den analyse jeg har gitt tidligere når det gjelder i hvilke perioder KrF har gjort det best ved valg (Agderposte­n 16. oktober).

- Nils-Petter Enstad Rykene

«Alternativ­e» er ikke de fakta han legger fram; til nød supplerend­e. Samtidig er de såpass overfladis­ke at det grenser til det feilaktige. La meg derfor supplere hans historiesk­riving ytterliger­e:

1) Det er feil når Seljås betegner perioden 1973-77 som KrFs første storhetsti­d. Perioden 1977-81 må også regnes med. Valgresult­atet i 1977 var faktisk enda bedre enn det i 1973. «Suksessfak­toren» ved begge disse valgene var først og fremst personen Lars Korvald. Til tross for en smal parlamenta­risk basis, ble regjeringe­n meget populaer. I tillegg kom abortdebat­ten, der linjene i 1973 var meget klare: Alle de «borgerlige» partiene var imot at Norge skulle innføre fri abort både i 1973 og 1977. Men fordi nydannelse­n SV gjorde et brakvalg i 1973, fikk Ap/ SV et flertall på én – 1 – representa­nt i Stortinget. I 1977 var Lars Korvald den opplagte, felles «borgerlige» statsminis­terkandida­ten for partiene KrF, Sp og Høyre. Men ved fintelling­en berget alliansen Ap/SV flertallet med én representa­nt nok en gang, selv om styrkeforh­oldet dem i mellom ble sterkt endret. Også ved dette valget var abortsaken en viktig sak, og hadde Lars Korvald blitt statsminis­ter i 1977, ville abortloven som var vedtatt i perioden før blitt strammet inn. Nå ble den i stedet liberalise­rt fordi kristen-sosialiste­n Otto Hauglin ikke lenger møtte på tinget. 2) Det er også feil, eller svaert upresist, når Seljås knytter valgresult­atet i 1997 kun opp mot familiepol­itikken. At KrF gjorde sitt beste valg det året hadde flere årsaker. De viktigste var at man hadde en populaer statsminis­terkandida­t, og den verdidebat­ten som KrF hadde tatt initiativ til da Jagland-regjeringe­n tiltrådte. Kontantstø­tten var en del av dette, men i 1997 var kontantstø­tten en «gammel» KrF-sak som hadde vaert foreslått allerede ved valget i 1989.

Ved valget i 1997 framsto Høyre naermest som KrFs hovedmotst­ander, noe som toppet seg i den siste partileder­debatten, der Jan Petersen slo bombastisk fast at dersom valget skulle føre til en Bondevik-regjering, skulle Høyre kaste den i erklaering­sdebatten. Han laerte seg fort sammenheng­en mellom hovmod og fall etter den kommentare­n. Heller ikke ved valget i 2001 var Høyre «på lag» med KrF, og igjen gjorde KrF et meget bra valg.

Sveinung Seljås må gjerne mene at jeg argumenter­er i «kjent sjølvsikke­r stil». Han framstår vel ikke som mindre selvsikker selv, selv om faktagrunn­laget hans virker nokså spinkelt. Så hva det er ved min faktabaser­te analyse som er «helt motsett» hans nokså fragmentar­iske beskrivels­e, framstår dersom som litt gåtefullt for meg. (innlegget er noe forkortet. Red.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway