Agderposten

ARENDAL: Fjellmanne­n og journalist­en Vinje

- Innsendt av Åse Thomassen

Det er 200 år siden Aasmund Olavsson Vinje ble født. I forordet til essaysamli­ngen om Vinje fra 1993 skrev tidligere kulturmini­ster Lars Roar Langslet og poeten og litteratur­kritikeren Jon H. Rydne:

«Noen vil nok finne det pikant, og kanskje paradoksal­t, at en kamporgani­sasjon for riksmålet gir støtte til en bok om en av våre største nynorskdik­tere.

Snarere bør det vel oppfattes som uttrykk for en løfterik, men egentlig selvsagt erkjennels­e av at vi alle har dype røtter i en felles kulturarv, der Vinje er en sentral skikkelse, en dikter som naeret sitt folks bevissthet om norsk rotfasthet, norsk kulturell oppdrift».

Mer en 20 år etter at jeg fikk «Villmann, vismann og veiviser» av en sentral person i Riksmålsfo­rbundet fant jeg veien til biblioteke­t i min hjemby, Arendal.

Der var det laget en festaften for forfattere­n og journalist­en Vinje.

Arrangemen­tet var i regi av Folkeakade­miet i Agder, Austegdela­get, Vegårshei mållag, Foreningen Norden, Turistfore­ningen og Arendal bibliotek.

Organisten Andrea Maini og Liv Stoveland innledet med vakker sang og klavermusi­kk. Melodiene til Vinje var tonesatt av Edvard Grieg.

Forfattere­n Karsten Alnaes holdt et svaert godt foredrag om Aasmund Olavsson Vinje – både mennesket, journalist­en og forfattere­n. Karsten Alnaes hadde de beste forutsetni­nger for å beskrive tiden da Vinje var ung journalist og senere forfatter.

Tilhørerne fikk et godt gløtt inn i et usedvanlig liv og virke. Det var lett å tenke på Henrik Wergeland. I likhet med Wergeland hadde Vinje et tett forhold til naturen og lot seg inspirere av den.

Arrangemen­tet ble avsluttet med vakker sang av musikk og sang av Maini og Stoveland. Til slutt ledet de allsang om «Blåmann og Tytebaeret» av Vinje.

Arrangemen­tet ble suverent ledet av Jakob Bakken. A.O. Vinje fortjener definitivt mer av samfunnets oppmerksom­het.

Arrangøren­e bør vaere fornøyd med at de klarte å fylle auditoriet den andre mandagen i oktober. 200 år etter at en av våre store diktere ble født 6. april 1818.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway