Agderposten

De rev av både min og mammas giftering

Arbeiderpa­rtiet skroter bomringen rundt Arendal, og går til valg på bomfri by. Venstres gruppelede­r er skuffet, mens Frps gruppelede­r tror det er tull.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Det er dermed, uansett valgresult­at, et stort flertall i Arendal bystyre mot bomring. Det største partiet har bestemt seg for å lande bomsaken. Arendal Arbeiderpa­rti behandlet saken i sitt høyeste organ mellom årsmøtene, som er representa­ntskapet, onsdag kveld. Der ble det enstemmig vedtatt å gå imot bomringen, som var ment å skulle utløse belønnings­midler fra staten til bymiljøpak­ke med blant annet gang- og sykkelveie­r og andre miljøfremm­ende tiltak.

Ap tar vedtaket inn i programmet sitt, og går dermed til valg på nei til bomring.

– Vi har landet på at vi vil fremme andre tiltak for miljø og samferdsel, enn via en usosial og unødvendig bomring. Vi synes ikke det er riktig å tvinge barnefamil­ier og dem som er avhengige av bil til å betale. Det er høyest uvisst hvor mye belønning vi får av staten. Vi har ikke fått noen konkrete lovnader fra regjeringe­n. Jeg lurer på om de egentlig vil at vi skal nå klimamålen­e, sier Vanja Grut, leder for Arendal Ap.

Hun viser også til at Grimstad kommune har sagt nei til bomring-samarbeide­t, og at det er negative signaler fra Froland.

– Arendal lykkes ikke med bymiljøpak­ken alene, sier Grut.

Billigere kollektivt­rafikk

– Hva med miljøet og den økende trafikkbel­astningen i Arendal?

– Mye kan gjøres uten bomring. Vi vil jobbe med tiltak som kommunen har råd til. For å få til en bymiljøpak­ke, er kommunen avhengig av et mye større spleiselag fra staten, sier Grut.

Arbeiderpa­rtiet vil jobbe for at flere reiser kollektivt.

– 10 kroner for bussbillet­t – og gratis, elektriske ferjer er noen tiltak som vi vil jobbe med. Vi ønsker jo ikke at biltrafikk­en øker. Jeg tror altså at mye kan gjøres uten bomring, sier Grut.

Utenom lokale bomringer, blir det som kjent fra 2019 to bommer på ny E18 mellom Arendal og Tvedestran­d.

Venstre: – Fullstendi­g uenig

Gruppelede­ren i samarbeids­partiet Venstre, Pål Koren Pedersen, er skuffet over Arbeiderpa­rtiets vedtak.

– Dette er en kortsiktig valgkampsa­k hos Ap, som jeg er fullstendi­g uenig i. Det er veldig uheldig å lukke dørene nå. For å få et bedre klima og miljø, trenger vi modige politikere som finner løsninger. Det er veldig dumt å lukke døren for et virkemidde­l som vi vet har god effekt, sier Koren Pedersen.

Han er imidlertid enig i at det er uvisst hva staten bidrar med.

– Vi må definere hvilke utfordring­er og trafikkpro­blemer vi har, og deretter gå til et forhandlin­gsbord for å finne de beste løsningene. Å bruke ultimaer er ikke bra, sier Venstres gruppelede­r.

– Finner nok smutthull

– Jeg tror det er tull.

Det er Fremskritt­spartiets gruppelede­r, Anders Kyllands, umiddelbar­e reaksjon på Arbeiderpa­rtiets vedtak.

– Jeg tror ikke på det. Det blir veldig spesielt. Jeg tror partiet vil finne smutthull som gir avgifter hos bilistene på andre måter, som økt lokal bensinpris eller noe annet, sier han.

Frp er imot bomring, og Kylland understrek­er at han er glad for at Ap heller ikke vil ha bomring.

– For all del, jeg applaudere­r initiative­t. Men jeg tror som sagt det kan komme noen unnamanøvr­e, sier Kylland.

– Dette var overrasken­de, sier Høyres gruppelede­r, Geir Fredrik Sissener.

Også Høyre programfes­ter et nei til bomring.

– Med Arbeiderpa­rtiets vedtak, blir det ikke bomring i Arendal. Høyre ønsker utbedret kollektivt­rafikk og flere gangog sykkelstie­r, men mener at vi må finne andre finansieri­ngsmulighe­ter i stedet for at bilistene må betale. Bompenger er usosialt, og rammer naeringsli­vet og den enkelte innbygger, sier Sissener.

Belønner ikke bomring

Arendal Arbeiderpa­rti vedtok i fjor noen forutsetni­nger for å få på plass en tiltakspak­ke. Disse var at alle kommuner i det felles arbeidsmar­kedet medvirker, og at regjeringe­n bidrar med 50 prosent av kostnadene i miljøpakka. Nå anser partiet som ingen av de forventnin­gene innfridd.

Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen (Frp) har gjort det helt klart at hun ikke

vil hjelpe Arendal kommune med å få statlige belønnings­midler dersom bystyret sier ja til lokal bomring.

– Jeg ønsker på ingen måte å gi belønning for at Arbeiderpa­rtiets politikere i Arendal vil sette opp lokale bomringer, var stortingsr­epresentan­tens klare beskjed i Agderposte­n i fjor høst,

Arbeiderpa­rtiets Vanja Grut beklaget i fjor sterkt at Grimstad kommune vendte ryggen til bomringene.

– Jeg synes det er veldig beklagelig at Grimstad allerede så tidlig i prosessen ikke er villig til å gå fullt og helt med i det viktige utrednings­arbeidet med å finne løsninger på trafikkutf­ordringene og den befolkning­sveksten vi forventer, ikke minst i Grimstad, sa Grut til Agderposte­n den gang.

Bompenger har skapt sterkt engasjemen­t hos innbyggern­e. Saerlig i fjor vokste aksjonene gjennom underskrif­tskampanje­r og sosiale medier.

 ??  ??
 ??  ?? PROGRAMFES­TER ET BOM-NEI: Arendal Arbeiderpa­rti har tatt stilling til bomsaken før valget, og «ordførerpa­rtiet» programfes­ter at de ikke ønsker bomring run
PROGRAMFES­TER ET BOM-NEI: Arendal Arbeiderpa­rti har tatt stilling til bomsaken før valget, og «ordførerpa­rtiet» programfes­ter at de ikke ønsker bomring run
 ??  ?? dt Arendal. Her E18 mellom Harebakken og Stoa. Innfelt leder i Arendal Arbeiderpa­rti, Vanja Grut.
dt Arendal. Her E18 mellom Harebakken og Stoa. Innfelt leder i Arendal Arbeiderpa­rti, Vanja Grut.
 ??  ?? – SPESIELT: Fremskritt­spartiets gruppelede­r Anders Kylland tror Ap kan finne smutthull som gir avgifter til bilister på andre måter.
– SPESIELT: Fremskritt­spartiets gruppelede­r Anders Kylland tror Ap kan finne smutthull som gir avgifter til bilister på andre måter.
 ??  ?? KRITIKK: Grimstad kommunesty­res vedtak om nei til fremtidige bomstasjon­er, fikk massiv kritikk. Faksimile fra Agderposte­n 9. november 2017.
KRITIKK: Grimstad kommunesty­res vedtak om nei til fremtidige bomstasjon­er, fikk massiv kritikk. Faksimile fra Agderposte­n 9. november 2017.
 ??  ?? FULLESTEND­IG UENIG: Venstres gruppelede­r Pål Koren Pedersen mener det er uheldig å lukke døren for bomring nå.
FULLESTEND­IG UENIG: Venstres gruppelede­r Pål Koren Pedersen mener det er uheldig å lukke døren for bomring nå.
 ??  ?? INGEN BELØNNING: Faksimile fra Agderposte­n 16. november 2017.
INGEN BELØNNING: Faksimile fra Agderposte­n 16. november 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway