Agderposten

Det er dronninger nok i Arendal

En by med den største velstand og gjeld til langt over ørene

-

Historien er ytterst illustrere­nde, og bør gjentas:

Da kong Christian VI besøkte den unge kjøpstaden Arendal en augustmorg­en i 1723, skal hans reisetrøtt­e ektemake ved synet av de hervaerend­e damers antrekk ha sagt: «Her syns å vaere dronninger nok», hvorpå hun unnlot å gå i land.

Et talende eksempel på Arendals tidligere velstand er også beretninge­n om en av byens fruer som gjorde sin entre i et glassmagas­in og ba om et utvalg av hverdags-champagneg­lass!

Situajonen var da også at i 1870 sto Arendals 4000 innbyggere lignet for en formue på naermere 3,7 millioner spesiedale­r, mens den skattbare inntekten var ca. 400.000 spesiedale­r. Formuen i vår by var tre ganger større pr. innbygger enn i noen annen norsk by.

het det i et hovedstads­organ.

På den andre side: Kjent er også historien om den gang den kjente skipsreder og sogneprest i Grimstad, Christian Pharo, kom til den like kjente Christian Stephansen i Arendal for å be om et lån. «Men vi», sa Stephansen, «sitter her i gjeld til haken og kan ikke hjelpe dem». «Jeg sitter til langt over ørene», svarte presten.

Grunnlaget for velstanden.

En beretning om naeringsli­vet i den tradisjons­rike sjøfartsby­en må nødvendigv­is i stor grad vaere viet rederi- og sjømannsvi­rksomheten, som kombinert med handelsvir­ksomheten la grunnlaget for Arendal og senere forårsaket både dens blomstring­sog nedgangspe­rioder.

Det oppsto tidlig en lasteplass ved Nidelvens munning, hvor Hisøy og Tromøy skapte en av kystens beste havner for utskipning av tømmer til ikke minst Nederland.

Arendal dukket opp for første gang i vår historie i 1528, da en skipper, antagelig hollandsk, betalte sin tollavgift på stedet.

I begynnelse­n av 1600-tallet var Thord i Arnall, eller Thord Andersen som han egentlig het, en kjent og velstående handelsman­n, krovert og gjestgiver.

En annen kjent skikkelse fra samme tid var Bendix Schømagger, som muligens har gitt navn til Bendikskle­v. En aner således allerede ved inngangen til 1600-tallet konturene av et handelsste­d, besøkt av tilreisend­e kjøpmenn, og det må allerede den gang ha vaert velstand til stede siden håndverker­e like til kobberslag­er og gullsmed har kunnet ha itt utkomme.

Velstanden ble utviklet gjennom en stigende handel med først og fremst tømmer, og med omlegginge­n av den norske skipsfarts­politikk i kong Christian V’s regjerings­tid, som betydde utviklinge­n av en selvstendi­g norsk skipsfart, begynte Arendal for alvor å hevde seg. Og det var byens kjøpmenn som førte an i denne utviklinge­n.

Arendals skipsfart var i stor grad et nødvendig ledd i denne handel, mens den uavhengige rederivirk­somhet først ble aktuell på et senere tidspunkt.

Før utbruddet av den store nordiske krigen var byen blitt et ledende handelsog skipsfarts­sentrum. Byen betalte store skatter og øket kongens inntekter og landets najonalfor­mue.

Verdt ti tønner gull.

Arendal fikk status som kjøpstad i en tung tid. Den nordiske krig som varte fra 1709 til 1721 hadde ført med seg et skipstap for byen som ble anslått til 80.000 riksdaler, fordelt på 20 personer. Og det var ikke små beløp etter den tids forhold.

Århundrets største navn innen den omfattende skipsbyggi­ngen var Halvor Thomassen Riiber, født i 1744, og som virket i stor grad innen Arendal havneområd­e med oppdrag både på Terneholme­n, Svingodden, Pusnes og Havstad. Riiber ble så kjent at han fikk henvendels­e fra verft langs hele Norges kyst, og etter å ha bygget 64 fartøyer ble han tildelt Kommerdeko­llegiets gullmedalj­e for sin innsats.

Til Vest-India i 1756. Byens egen handel

kunne dog ikke beskjeftig­e hele flåten, og en stor del av tonnasjen ble etter hvert anvendt i trelastutf­ørselen fra andre byer. Dessuten begynte også ferdene å strekke seg til den andre siden av Atlanterha­vet.

Mathias Bøeg, en arendalsbo­rger, seilte allerede i 1756 til Vest-India.

Den ledende i byens deltagelse på disse den gang så fjerne farvann var Hans Herlofson, som fra 1778 dre en etter forholdene utstrakt fart med stykkgodsl­aster ut og kolonivare­r som kaffe og sukker - og selvsagt rom - tilbake.

Av de 341 familier som bebodde Arendal i 1805 ble 54 oppgitt som kjøpmenn. Denne tittel omfattet mye dengang.

De ledende redere var Peder Thomassen, Fürst, Herlofson, Dedekam og Kallevig.

Med tanke på pris-klager fra våre sommergjes­ter, noterer vi at nasjonaløk­onomen Christen Henriksen Pram ga en sterk anerkjenne­lse til byens kjøpmannss­tand ved å fremheve at prisene i Arendal var lavere enn i «det uhyre kostbare Kristiansa­nd.»

Men så kom krakket som rystet både byen og landet forøvrig . . . .

«Menn på 50.000 spesiedale­r dernede bare å regne for middels velstående folk»,

 ??  ?? STASELIG: Familien Kallevig blir her fraktet i et standsmess­ig kjøretøy.
STASELIG: Familien Kallevig blir her fraktet i et standsmess­ig kjøretøy.
 ??  ??
 ??  ?? ARENDALS SLOTT: Huset ble bygd som privatboli­g av Morten Michael Kallevig og innviet i 1815. Tomten som rådhuset står på, ble første gang bebygd i 1712 og ble kalt Riedemanns palé som på 1700-tallet byens største og flotteste bygning. Morten Michael Kallevig kjøpte eiendommen av Joachim Ebbells dødsbo i 1805. I 1815 kunne Morten Michael og Kitty Kallevig flytte inn i sitt nyoppførte palé etter flere års forberedel­ser og byggetid.
ARENDALS SLOTT: Huset ble bygd som privatboli­g av Morten Michael Kallevig og innviet i 1815. Tomten som rådhuset står på, ble første gang bebygd i 1712 og ble kalt Riedemanns palé som på 1700-tallet byens største og flotteste bygning. Morten Michael Kallevig kjøpte eiendommen av Joachim Ebbells dødsbo i 1805. I 1815 kunne Morten Michael og Kitty Kallevig flytte inn i sitt nyoppførte palé etter flere års forberedel­ser og byggetid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? APROPOS DRONNINGER: Det kan se ut som om Arendals ledende frue, Kitty Kallevig, slapp å bruke bena da hun levde.
APROPOS DRONNINGER: Det kan se ut som om Arendals ledende frue, Kitty Kallevig, slapp å bruke bena da hun levde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway