Agderposten

Det finnes spioner blant oss. Det vet alle

De flyktet fra et av verdens verste diktaturer til et av de beste demokratie­r. Likevel føler eritreerne at de lever i et fengsel her på Sørlandet. Hvorfor?

-

Eritreerne Agderposte­n snakker med var blant dem som overlevde. De var blant de heldige. Disse flyktninge­ne hører ikke til de tusenvis av landsmenn som fant sin grav på bunnen av Middelhave­t.

Felles for alle, både de som druknet og de som overlevde, var at de var livredde da smuglerne sendte dem ut på havet fra Libya. Ville de klare det? Skulle dette bli starten på et helt nytt og bedre liv? Eller skulle dette bli ferden som slukte alle drømmer og forhåpning­er? Og til sist alt liv.

Tilfeldigh­etene ville at eritreerne som sitter foran Agderposte­n denne ettermidda­gen skulle overleve og komme seg til Italia og videre til Norge og Sørlandet. De vet så altfor godt både hva de overlevde og hva de flyktet fra.

De flyktet fra et land som ifølge FNs spesialrap­portør Sheila B. Keetharuth for tre år siden skrev var ansvarlig for utenomrett­slige henrettels­er, tortur, sexslaveri, tvangsarbe­id og massedrap. Ja, hun mener til og med at landet kan ha gjort seg skyldig i forbrytels­er mot menneskehe­ten.

I den dystre rapporten hun laget heter det at landet driver omfattende spionasje og har et stort nettverk av fengsler der folk blir holdt uten kontakt med omverdenen i årevis. Sikkerhets­styrkene har ifølge rapporten fått beskjed om å skyte for å drepe dersom noen forsøker å flykte fra landet.

Spioner blant oss

Og det er nettopp det eritreerne som sitter foran Agderposte­n har gjort. Flyktet fra landet. Selv for folk som ikke satt fengslet, føltes livet som i et fengsel.

Derfor skulle vi tro at det var en oppløftet og glad gjeng vi hadde foran oss, en flokk ungdommer som nøt livet i et fritt demokrati med utallige muligheter og lyse fremtidsut­sikter. Men slik er det ikke.

De føler at de fremdeles lever i et fengsel.

Her i Norge. I lokalsamfu­nnene på Sørlandet.

Selv møtet mellom oss er som i et fengsel. Agderposte­n har snakket hver for seg med noen av eritreerne tidligere, men nå er de blitt enige om å samles flere til en samtale med Agderposte­n. Denne samtalen ville aldri funnet sted dersom Agderposte­n skulle tatt bilder og sitert eritreerne med navn. Vi treffes bak lukkede dører i et møterom et sted på Sørlandet. Her kan de slappe av. Her er det ingen som ser at de snakker med en journalist. Her er det ingen som kan sladre. Personene i rommet ble kjent på mottak i Norge. De stoler på hverandre.

– Det finnes spioner blant oss her på Sørlandet. Det vet alle. Hvem er de?

– Vi vet ikke hvem de er, men vi skjermer oss fra dem ved ikke å snakke om regimekrit­iske ting til eritreere vi ikke kjenner. Angiverkul­turen kveler oss. Det er virkelig ille. Vi kan ikke si hva vi vil. Vi tør ikke.

Regimet flyttet etter

Møtet med eritreerne som er bosatt i begge Agder-fylkene baerer preg av en konsultasj­onskultur, hvor det for hvert spørsmål som blir stilt fra Agderposte­n må diskuteres eritreerne imellom før en som på møtet motvillig godtar å vaere talsmann for gruppen summerer opp hva de har snakket om og kommet frem til. Det er tydelig en slags uvilje mot å snakke individuel­t. De vil heller kvalitetss­ikre svarene med hverandre.

Hvorfor tør dere ikke å vaere regimekrit­iske når regimet dere har flyktet fra tross alt ligger på et kontinent langt borte?

– Vi trodde vi hadde flyktet fra regimet i Eritrea. Men regimet fulgte med oss til Norge. Regimet var jo her også.

 ??  ??
 ??  ?? SANNHETEN BAK LUKKEDE DØRER: Denne samtalen ville aldri funnet sted dersom Agderposte­n skulle tatt Her er det ingen som kan sladre. - – Vi trodde vi hadde flyktet fra regimet i Eritrea. Men regimet fulgte med
SANNHETEN BAK LUKKEDE DØRER: Denne samtalen ville aldri funnet sted dersom Agderposte­n skulle tatt Her er det ingen som kan sladre. - – Vi trodde vi hadde flyktet fra regimet i Eritrea. Men regimet fulgte med

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway