Agderposten

Saksøker utbygger etter boligmarer­itt

Etter tre års kamp for å få ferdigstil­t boligene, gir beboerne i Kallandshe­ia strykkarak­ter til Grimstad kommune og saksøker utbygger for 5,2 millioner kroner.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

▶ Beboerne i Kallandshe­ia i Grimstad har fått nok.

Agderposte­n har omtalt byggesaken tidligere, og ifølge beboerne har lite skjedd i positiv retning siden det siste året.

Det ene boligkompl­ekset B4 har ferdigatte­st, men med forbehold om at mangler rettes opp. Det nyeste, B5, har ikke ferdigatte­st, og ingen av byggene er overtatt av sameiet.

Eli Torgersen, Silje Elise Dorholt, som er styreleder i sameiet, Richard Salvesen, Ruth og Per Magne Johannesse­n målbaerer frustrasjo­nen og usikkerhet­en som samtlige beboere i de 18 leilighete­ne, stiller seg bak.

Nå har det gått så langt, at de har valgt å varsle et sivilt søksmål mot utbygger Sør Bolig.

Mulig verdiforri­ngelse

Kravet er stipulert til 5,2 millioner kroner.

– I dette ligger kun et lite beløp for de ulempene vi har hatt, og all den dokumentas­jonen av feil og mangler som vi har utarbeidet. Det største beløpet er heftet til mulig verdiforri­ngelse av våre boliger dersom utbygger ikke klarer eller evner å bringe byggene til den standard og i samsvar med de krav som stilles til bygg av denne type, sier Eli Torgersen.

Helt siden de første huskjøpern­e flyttet inn, og det ikke forelå midlertidi­g brukstilla­telse for vel tre år siden, har hun stått på for å få på plass og rettet opp i forholdene beboerne mener ikke er utført eller ikke i samsvar med gjeldende forskrifte­r.

Hennes svoger, Tor Kvaernø har vederlagsf­ritt lagt ned flere hundre timer i å dokumenter­e og ettergå mulige mangler. Til sammen har de en enorm mengde e-post korrespond­anse, saerlig med Grimstad kommune.

Noe av det alvorligst­e som de har jobbet med, er mangelen på brannspill­ere, som gjorde byggene til en stor branncelle. Først da brannvesen­et kom på befaring ble dette delvis rettet opp.

Beboerne er fortsatt ikke sikre på om det er bra nok, og ikke alt er mulig å få sjekket uten å åpne opp konstruksj­onen.

De har også problemer med å få god nok forsikring på fellesarea­lene på grunn av manglene.

– Det har vaert en kamp hele veien. Vi ønsker bare å bli ferdig

og få alt i orden, men vi opplever det som kommunen legger alt på oss. Så lenge det ser greit ut på papiret blir det godkjent uten noen ytterliger­e kontroll. Det er for mange smutthull for useriøse aktører, mener Silje Elise Dorholt.

Richard Salvesen mener også kommunen svikter dem.

– De burde fulgt opp slik Kristiansa­nd kommune har gjort hvor SB mistet ansvarsret­ten. Vi lever med usikkerhet­en om dette egentlig blir bra noen gang, sier han.

Ruth og Per Magne Johannesse­n forteller om feilplasse­rte pilarer og en heis som svikter.

Krever uavhengig kontroll

Eli Torgersen mener kommunen dekker seg bak at de i utgangspun­ktet bare driver med dokumentko­ntroll.

– Vi mener vi kan dokumenter­e at heller ikke dokumentko­ntrollen er saerlig grundig, sier hun.

Beboerne har presset på for å få utført en ny uavhengig kontroll av byggene, og har bedt kommunen kreve dette av utbygger.

Det godtok kommunen i juni, og i august fikk de svar fra Sør Boligs advokat at de ikke kan se at kommunen har hjemmel for å kreve dette.

– Så langt har ikke vi sett at kommunen ha fulgt opp dette, så det ser ut som de bare godtar det når utbygger sier nei til å etterkomme et krav, sier Eli Torgersen som har med seg samtlige beboere i den fortsatte kampen for endelig avslutning av byggesaken Kallandshe­ia.

 ??  ??
 ??  ?? FOR TRANGT: Noen av søylene er plassert lenger inn mot veggen enn de andre, og gjør fremkommel­igheten vanskelig for Per Magne Johannesse­n.
FOR TRANGT: Noen av søylene er plassert lenger inn mot veggen enn de andre, og gjør fremkommel­igheten vanskelig for Per Magne Johannesse­n.
 ??  ?? MANGE TIMER OG MYE PAPIR: Eli Torgersen, her fra fjor sommer, har brukt svaert mange timer på byggesaken gjennom tre år.
MANGE TIMER OG MYE PAPIR: Eli Torgersen, her fra fjor sommer, har brukt svaert mange timer på byggesaken gjennom tre år.
 ??  ?? SKUMMELT: Den utvendige trappen går ut på tredekket og overgangen mellom tredekke og asfalt er skummel, mener beboerne.
SKUMMELT: Den utvendige trappen går ut på tredekket og overgangen mellom tredekke og asfalt er skummel, mener beboerne.
 ??  ?? HAR MISTET TÅLMODIGHE­TEN: Beboerne Silje Elise Dorholt, Ruth Johannesse­n, Per Magne Johannesse­n og Richard Sa
HAR MISTET TÅLMODIGHE­TEN: Beboerne Silje Elise Dorholt, Ruth Johannesse­n, Per Magne Johannesse­n og Richard Sa
 ?? FOTO: ELISBETH GROSVOLD ?? lvesen står sammen med de øvrige beboerne bak søksmålet mot utbyggeren.
FOTO: ELISBETH GROSVOLD lvesen står sammen med de øvrige beboerne bak søksmålet mot utbyggeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway