Agderposten

Absurd dyrt for fattige å spise seg mette

To dagslønner må til for å lage et enkelt måltid i et fattig og krigsherje­t land. I USA trengs bare 0,6 prosent av en gjennomsni­ttlig dagslønn.

-

En undersøkel­se fra Verdens matprogram (WFP) viser at hvis du bor i New York, vil du måtte bruke 1,20 dollar, eller en drøy tikrone, for et måltid med 600 kalorier. Det tilsvarer 0,6 prosent av en gjennomsni­ttlig dagslønn i den amerikansk­e storbyen.

Til sammenlign­ing vil du måtte ut med to dagslønner hvis du vil lage deg et lignende måltid i Sør-Sudan. Beløpet du må betale, ville utgjort 348,36 dollar (3.775 kroner) hvis man tar utgangspun­kt i amerikansk lønnsnivå.

– Dette burde gjøre alle sjokkert og rasende, sier WFPs administre­rende direktør David Beasley.

WFPs indeks «Counting the Beans» (Å telle bønner) ble offentligg­jort på Verdens matdag, tirsdag sist uke. Målet er å gi mennesker i rike, industrial­iserte land innsikt i hvor mye det koster folk i fattige land å spise seg mette.

– Moralsk skandale

FN-organisasj­onen kaller situasjone­n for en moralsk skandale og viser til at 821 millioner mennesker sulter i verden i dag.

Nigeria, Kongo, Jemen, Den sentralafr­ikanske republikk, Haiti og Syria er også områder der prisene på mat er skyhøye sammenlign­et med inntekt. Kostnaden for et måltid for en nigerianer utgjør en uforholdsm­essig stor del av lønna. Det er det samme som om en amerikaner måtte ut med 222 dollar for å spise seg mett.

Både Sør-Sudan, Nigeria og Jemen ligger i regioner der mennesker sulter, og der de høye matprisene er tett knyttet til konflikter. For mange av innbyggern­e ville det vaert umulig å overleve uten hjelp fra WFP eller andre hjelpeorga­nisasjoner.

Bedre i Sør-Amerika

– Rimelig mat og fredelige samfunn går hånd i hånd. Men millioner av våre brødre og søstre kan ikke nyte noen av delene. Naervaeret av en nesten konstant konflikt gjør det naermest umulig å lage det enkleste måltid, sier Beasley.

Det er andre gang at WFP har laget en slik indeks. Årets oversikt viser at det i enkelte land også er blitt rimeligere med mat, noe som både kan skyldes sterk økonomisk vekst, bedre vaerforhol­d og økt humanitaer innsats og stabilitet.

Ifølge indeksen er situasjone­n langt verre i Afrika enn for eksempel i Sør-Amerika. Peru topper listen over fattige land der det er relativt billig å kjøpe mat, men fortsatt må folk bruke nesten tre ganger så mye av inntekten som en gjennomsni­ttlig amerikaner for å spise seg mette.

(NTB-TT)

Rimelig mat og fredelige samfunn går hånd i hånd. Men millioner av våre brødre og søstre kan ikke nyte noen av delene.

David Beasly, administre­rende direktør i Verdens matprogram

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? AVHENGIG AV HJELP: Humanitaer hjelp deles ut i Aslam i Hajjah i Jemen i september. Uten hjelp utenfra ville mange i landet ikke hatt noe å spise. Innbyggern­e må betale langt mer av lønnen sin for et måltid enn hva folk i vestlige land må ut med.
FOTO: AP/NTB SCANPIX AVHENGIG AV HJELP: Humanitaer hjelp deles ut i Aslam i Hajjah i Jemen i september. Uten hjelp utenfra ville mange i landet ikke hatt noe å spise. Innbyggern­e må betale langt mer av lønnen sin for et måltid enn hva folk i vestlige land må ut med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway