Agderposten

– Politi skjøt for å drepe demonstran­ter

Nicaragua har fulgt en strategi som går ut på å skyte for å drepe i forsøket på å stanse protestene i landet, mener Amnesty Internatio­nal.

-

Over 70 demonstran­ter ble i mai og april drept under demonstras­jonene mot president Daniel Ortega og hans regjering.

Ifølge en rapport fra Amnesty skyldtes de fleste dødsfallen­e skuddskade­r. I tillegg har granskerne funnet bevis for at det ble utført utenomrett­slige henrettels­er de første ukene etter at protestene brøt ut i april.

Organisasj­onen har sett spesielt på ni tilfeller der personer ble skutt og drept og funnet ut at kulene traff steder på kroppen som innebar at skaden mest sannsynlig ville vaere dødelig.

– Det tyder på at det var sikkerhets­styrkenes intensjon å skyte for å drepe, framholder Amnesty i rapporten, som ble lagt fram i Paris sist torsdag.

– Grunnløse anklager

Nicaraguas ambassadør i Frankrike, Ruth Esperanza Tapia Roa, avviser rapporten som grunnløs.

I den ferske rapporten går det også fram at snikskytte­re trolig har stått bak flere drap i hovedstade­n Managua og byene Leon, Ciudad Sandino og Esteli.

Organisasj­onen skriver dessuten at myndighete­ne i flere tilfeller har nektet å utføre obduksjone­r på de drepte, noe som tolkes som et forsøk på å hindre familier i å gå til søksmål.

Utviste FN-eksperter

Flere andre

menneskere­ttsgrupper har rettet kritikk på den pågående politiske volden i Nicaragua. Blant dem er Den interameri­kanske kommisjone­n for menneskere­ttigheter og fire spesialrap­portører fra FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter.

FN-granskerne ble utvist i september, og Ortega har slått hardt tilbake mot FNs anklager om at myndighete­ne står bak forsvinnin­ger og tortur og har brukt overdreven makt mot demonstran­tene.

Ifølge menneskere­ttsgrupper var sist uke over 300 mennesker blitt drept og hundrevis pågrepet etter at protestene begynte 18. april. Demonstras­jonen ble utløst av at Ortega kunngjorde pensjonsku­tt og høyere skatter, reformer som senere er blitt trukket.

Demonstras­jonene har etter hvert utviklet seg til en landsomfat­tende protest mot måten Ortega og hans kone, visepresid­ent Rosario Murillo, styrer landet.

(NTB-AFP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? LANDSOMFAT­TENDE PROTESTER: Demonstran­ter blir slept vekk og pågrepet av politiet under en protestmar­sj i Nicaraguas hovedstad Manuaga forrige søndag.
FOTO: AP/NTB SCANPIX LANDSOMFAT­TENDE PROTESTER: Demonstran­ter blir slept vekk og pågrepet av politiet under en protestmar­sj i Nicaraguas hovedstad Manuaga forrige søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway