Agderposten

Kinas økonomiske vekst stagnerer

Kinas økonomi vokste 6,5 prosent i tredje kvartal. Det er den svakeste veksten verdens nest største økonomi har hatt siden første kvartal i 2009.

-

6,5 prosent vekst er 0,2 prosentpoe­ng dårligere enn resultatme­ldingen fra andre kvartal, men tallet er likevel i tråd med myndighete­nes mål for 2018. USAs innføring av toll på kinesiske varer pekes ut som en av årsakene til nedgangen i vekst.

Torsdag ble det kjent at kinesiske myndighete­r har rettet en forespørse­l til Verdens handelsorg­anisasjon (WTO) om de kan sette ned en ekspertgru­ppe som skal fastslå lovlighete­n av USAs innføring av toll på stål og aluminium, skriver Reuters. Kina mener tollinnfør­ingen er en handling som «kraftig undergrave­r multinasjo­nale handelsreg­ler». USA innførte 23. mars tilleggsto­ll på utvalgte stål og aluminiums­produkter på henholdsvi­s 25 og 10 prosent for å beskytte egen industri. Noen måneder senere, i juni, innførte Trump 25 prosent toll på over 1.100 kinesiske produkter, som blant annet telekomuts­tyr og kjemiske produkter. Kina svarte med å øke tollen på amerikansk­e produkter, blant annet biler, sjømat og landbruksp­rodukter.

I september trappet Trump opp handelskri­gen ved å heve tollsatsen­e på en rekke andre kinesiske produkter, noe Kina straks svarte på.

Til tross for økte tollsatser eksportert­e Kina for mer enn noen gang til USA i september og fikk et rekordhøyt handelsove­rskudd. Kina eksportert­e varer i september for 1.856 milliarder kroner, en økning på 14,5 prosent fra samme måned i fjor. Importen var på 1.596 milliarder kroner, en økning på 14,3 prosent. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? STOR EKSPORT: Kina eksportert­e i september varer for 1.856 milliarder kroner.
FOTO: AP/NTB SCANPIX STOR EKSPORT: Kina eksportert­e i september varer for 1.856 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway