Agderposten

Denne saken har rystet oss alle

Det er veldig bra at stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-Gundersen fra FrP går ut i Agderposte­n og krever at kommunene gransker seg selv i lys av Tolga-saken. Dette for å avdekke eventuell maktmisbru­k, for denne saken har rystet oss alle.

- Inger Brokka de Ruiter

Det er nesten ikke til å tro at en kommune kan utnytte mennesker på det groveste. Dette må da vaere straffbart og få rettslige etterspill. Det er også svaert betenkelig at noen kommuner har hatt så kraftig økning av psykisk utviklings­hemmede som det kommer frem i media. Det som nå er viktig, er at politikere sjekker ut hvordan og av hvem personer i egen kommune har fått sin diagnose. Er det slik at diagnosen psykisk utviklings­hemming er gitt av en fastlege og uten å følge regler og retningsli­njer for diagnostis­ering, er det under enhver kritikk. Er den satt av spesialist­helsetjene­sten, er det mindre grunn til å betvile den.

Fylkesmann­en og fylkeslege­n må gå gjennom dette og gi klare føringer og en klar bestilling til kommunene om hvem som skal sette slike diagnoser og hvordan det skal gjøres. Så er det viktig å ha flere tanker i hodet samtidig. Vi vet for eksempel at i Agder er autisme kraftig underdiagn­ostisert. For det er mange mennesker der ute som IKKE får den hjelpen og oppfølging­en de trenger, og som har for eksempel psykisk utviklings­hemming, autisme eller tourette. Grunnen er mangelfull oppfølgnin­g, lange venteliste­r og en «vente og se»-holdning som fører til at de ikke blir utredet. Får de ikke rett diagnose, får de heller ikke tilstrekke­lig hjelp.

En diagnose er for mange helt avgjørende for at de kan få den hjelpen de behøver og bli møtt ut fra sine forutsetni­nger. La ikke ordet psykisk utviklings­hemming bli et skjellsord eller skape enda mer tabu på grunn av denne saken.

Det forventes nå at kommunene tar laerdom av det som har skjedd i Tolga og gjør nødvendige grep deretter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway