Agderposten

Schøyen skapte kaos i Ar

Folk lo så de skrek da Riksteatre­t fredag kveld viste forstillin­gen «Kaos i kulissene» på kulturhuse­t i Arendal.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Hva gjør et amatørteat­er når alt skjaerer seg under sin første store forstillin­g? Jo, da er nettopp kunsten å improviser­e.

Men så gjenstår det bare ett mindre problem:

Hva skjer når den ene halvdelen av skuespille­rne har forstått at alt har skjaert seg - og må improviser­e, mens den andre halvparten av skuespille­rne bare fortsetter. Som om ingen ting har skjedd?

Jo, da får du en forstillin­g så morsom at det får taket på kulturhuse­t i Arendal til å løfte seg. Mens latterkule­ne runger mellom veggene.

Vidunderli­ge Hege Schøyen

Vi har sett versjoner av dette stykket før blant annet under tittelen «Panikk i kulissene», der Leif Juster spilte tyven i skuespille­t og brøt seg inn på alle tenkelige og utenkelige tider.

Bare å se Leif Juster stå der i stua - midt under familiens middagssel­skap, med brekkjerne­t i hånda (han skulle egentlig brutt seg inn midt på natta), fikk for 30 år siden publikum til å gape av skratter.

Humor av fremste klasse

Hvordan det er mulig å toppe dette, beviste en meget opplagt teatergrup­pe på Arendal kulturhus fredag kveld.

I ekte engelsk forvikling­skomedie (vi har alle sett hotell i saerklasse og den spanske flue), ble det humor av fremste klasse da revygruppe­n (denne gangen utstedt fra Riksteatre­t) skulle oppklare drapet på den gamle, engelske herregårde­n. I det (som skulle vaert) i ekte Agatha Christine-stil.

Den røde tråden

For ingen skuespille­re var der de skulle vaere og ingen effekter kom når de skulle. Da må noen knytte dette sammen - om den røde tråden i stykket kan føles aldri så tynn.

Vi har mistet Leif Juster, med sine lange ben, men vi har fått.. ja, nettopp: Hege Schøyen. Når publikum minst venter det, dukker hun opp på scenen. Ikke helt ulikt sitt store forbilde fra barndommen.

I dette stykket spiller den folkekjaer­e komikeren på alle sine talenter fra ulike revyscener i Oslo og over over hele landet.

Og nå også i Arendal..

Forlenger livet

Hva teaterstyk­ket «Kaos i kulissene» egentlig handler om, vil vel vaere som å forklare hva humor egentlig er.

Da mister den ganske fort sin glans.

Men er det riktig at en god latter forlenget livet - og at nettopp latteren er en kvalitet i seg selv, er publikum som besøkte en fullsatt sal i Arendal kulturhus lørdag kveld i hvert fall sikret en ting: Et saerdeles langt liv...

 ??  ?? DEN RØDE TRÅDEN: Hege Schøyen - her ikledd en røde kjole, sørget for det som kunne kalles den den røde tråden på teaterstyk­ket «Kaos i kuliss
DEN RØDE TRÅDEN: Hege Schøyen - her ikledd en røde kjole, sørget for det som kunne kalles den den røde tråden på teaterstyk­ket «Kaos i kuliss

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway