Agderposten

Lei av å gå på akkord med sikkerhete­n

Mandag gikk 4.400 fengselsan­satte til politisk streik: – Vi protestere­r etter fire år med kutt, sier Sindre Nilsen i Arendal.

- Tarald Reinholt Aas taaa@agderposte­n.no

Mellom klokken 11 og 13 mandag la naer 30 fengselsan­satte i Arendal ned arbeidet. Akkurat som 4.400 kolleger gjorde i landet for øvrig.

De innsatte ble låst inne mens de ansatte gikk ut i streik.

–Vi protestere­r mot sju fengselsav­delinger i Sør-Norge rammes av nedleggels­e. Etter underbudsj­ettering i fireårer vi på bristepunk­tet. Vi er lei av å gå på akkord med sikkerhete­n, si erle derfor Norsk Fengsels og Fri omsorgs forbund( NFF) lokalt, Sindre Nilsen, til Agderposte­n.

Foruten hans forbund, deltar også Kriminalom­sorgens Yrkesforbu­nd (KY) i streiken.

Kjemper for åpne plaser

– Det har vaert fokus på sparing. Det skrytes av at soningskøe­ne har gått ned, men det har ikke blitt bedre tider av den grunn, sier Nilsen om arbeidsfor­holdene for de fengselsan­satte.

Lokalt har han tatt opp behovet for å beholde nedlegging­struede, åpne plassene på Håvet og Kleivgrend med politikere som Robert Cornels Nordli (Ap), Geir Fr. Sissener (H) og Anders Kylland (Frp).

Og opplever en tverrpolit­isk enighet for at disse plassene bør beholdes.

– Det er en gråsonepro­blematikk for mange innsatte, som verken passer til å sone på lukket avdeling eller med elektronis­k kontroll, argumenter­er lokallagsl­ederen i NFF

– Nok er nok

Sindre Nilsen forteller at markeringe­n mandag er klarert med Kriminalom­sorgs direktorat­et (KDI). Han presiserer videre at streiken avblåses om det skulle det oppstå en nødssituas­jon for de ansatte som mellom 11 og 13 er låst inne på fengselet.

–Det sikkerhet sm e s sige er ivaretatt, men alle dagligdags­e gjøremål er for øyeblikket innstilt. Det handler om å markere at nok er nok.

Ifølge NTB støttet Straffedes Organisasj­on i Norge (SON) streiken i kriminalom­sorgen. Organisasj­onen reagerer på det de kaller underbudsj­ettering:

– Vi har sett klart at fangene i fengslene har lidd under denne underbudsj­etteringen, og vi har innsett at vi har felles interesser med de ansatte i fengslene, skriver SON i en pressemeld­ing.

– SON vil derfor uttrykke sin fulle støtte til de fengselsan­sattes fagforenin­ger som går til politisk streik mot statsbudsj­ettet i to timer mandag 22. oktober med tittelen «Stopp nedleggels­ene av fengsler – stopp effektivis­eringskutt­et».

Markeringe­n i Arendal fortsatte med vardebrenn­ing mandag kveld «for å markere at vi trenger hjelp og at nok er nok med regjeringe­ns kriminalom­sorgspolit­ikk», opplyser de lokalt ansatte i epost. ▶

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? I STREIK: Fra venstre Andreas Holmen, Stein Strand, Thore Helgesen, Thomas Larsen, Karl Einar Hørte, Runar Havold, Sindre Nilsen, Solveig Lindstølen, Thomas Rosenvinge, Ole G Selås, Ingrid Tjemsland, Jon Øystein Smesrud og Doris Dayin.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD I STREIK: Fra venstre Andreas Holmen, Stein Strand, Thore Helgesen, Thomas Larsen, Karl Einar Hørte, Runar Havold, Sindre Nilsen, Solveig Lindstølen, Thomas Rosenvinge, Ole G Selås, Ingrid Tjemsland, Jon Øystein Smesrud og Doris Dayin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway