Agderposten

Imponert over arbeidsink­ludering

Oveland utemiljø imponerer arbeidsog sosialmini­ster Anniken Hauglie (H). En fjerdedel av de ansatte har enten hull i CV-en, eller problemer med å skaffe seg jobb.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Bedriften har dessuten fire laerlinger, en som skal bli anleggsmas­kinfører og tre som skal bli anleggsgar­tnere.

Oveland har som hovedentre­prenør for Byhaven, den storslagne parken som omkranser Grimstads nye bibliotek, fått sitt største prosjekt noensinne. 26 millioner kroner lød anbudet på.

Statsråden var invitert til Grimstad for å se integrerin­gen i forbindels­e med regjeringe­ns «Inkluderin­gsdugnaden» og ville laere mer om bedrifter som Oveland som gjør sitt for at flere skal komme ut i arbeidsliv­et.

Mange fra Myanmar

Robert Siang fra Myanmar har jobbet hos Oveland i åtte år. Neste år er målet å ta fagbrev som anleggsgar­tner.

– Det var nettopp flyktninge­ne fra Myanmar som fikk Torgeir Oveland som startet bedriften, til å ta inn det vi den gang kalte burmesere, forklarte daglig leder Reiulf Heen.

Bakgrunnen var at Oveland hadde reist mye i Burma. De første han tok inn, kom via introduksj­onskurset som Froland kommune arrangerte.

– Viktigste utfordring er god språkoppla­ering. Det viser seg at så lengde de deltar på kurs, snakker de greit norsk. Men når kurset er over, så viser det seg at de snakker morsmålet sitt mest igjen. Det er altså ikke nok å få de ut i jobb. Dette har jeg tatt opp med Nav, forklarte Heen.

Viser hva han kan

Hauglie fikk også treffe Mazen Al Hawija fra Syria, som er på kompetanse­utredning hos

Regjeringe­ns satsing på et felles samfunnsop­pdrag for å få flere i jobb.

Målet er at flere med nedsatt arbeidsevn­e eller hull i CV-en inn i arbeidsliv­et.

Tre innsatsomr­åder: redusert risiko ved å ansette, arbeid og psykisk helse og bedre muligheter til opplaering. Oveland.

– Jeg jobbet med å sette opp murer og bygge hus hjemme i Syria. Men jeg har ingen papirer på det. Nå skal jeg vise hva jeg kan, forklarte han.

Eirik Svenningse­n har i litt over ett år vaert laerling og synes han er heldig som fikk plass hos Oveland etter videregåen­de skole.

– Det finnes ikke fagfolk å få tak i. Derfor er det viktig å ta inn laerlinger i anleggsgar­tnerfaget, forklarte Heen.

Ungt fag

Faget er ganske nytt, og tittelen oppsto midt på 80-tallet.

– Anleggsgar­tner har gått fra å vaere en som rakte i jorda til eget fag, fortsatte Heen.

I dag får en halv klasse teorien til faget ved Åmli og Tvedestran­d videregåen­de skole avdeling Holt. Og samtlige får tilbud om laerlingpl­ass etterpå.

Håkon Lunden fra Gjerstad tok fagbrevet sitt i Byhaven i Grimstad. Etterpå fikk han fast jobb hos Oveland.

– Her er det godt arbeidsmil­jø og variert arbeidsdag, fortalte han.

Anleggsgar­tnere skal kunne mye, både om tre, jord og stein. Derfor forklarte Heen statsråden hvor viktig det er med tilskudd for å få tak i fagarbeide­re.

Nav har dialog

– Nav har hatt dialog og samarbeid med en rekke arbeidsgiv­ere, og jeg tror de har fått en ahaoppleve­lse. De finner Nav hakket bedre enn hva de trodde,

BESØK:

forklarte konstituer­t Nav-leder i Grimstad, Nina Flaten.

– Ja, men vi er avhengig av at arbeidsgiv­erne åpner dørene og aller helst gir flere fast ansettelse, fortsatte Hauglie.

Positivt overrasket

Hun la til at mange arbeidsgiv­ere tror det vil koste mye å ta inn arbeidstak­ere som har problemer med å komme seg ut i arbeidsliv­et.

– Men de som tar inn disse, blir positivt overrasket over innsatsen. Stadig flere arbeidsgiv­ere tar mer samfunnsan­svar, påpekte hun.

Heen tok opp problemet med at offentlige etater kun tar inn laerlinger i skole og sykehjem.

– Vi jobber for at kommunene også skal inn laerlinger i anleggsfag, forklarte han, og skrøt av Grimstad kommune. ▶

 ??  ?? Statsråd Anniken Hauglie (H) på besøk hos Oveland som lager Byhaven, den store parken som skal omkranse Grimstads nye bibliotek. Her sammen med prosjektan­svarlig Tor Bjørn Oveland. Bak konstituer­t Nav-leder i Grimstad, Liv Flaten og varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap).
Statsråd Anniken Hauglie (H) på besøk hos Oveland som lager Byhaven, den store parken som skal omkranse Grimstads nye bibliotek. Her sammen med prosjektan­svarlig Tor Bjørn Oveland. Bak konstituer­t Nav-leder i Grimstad, Liv Flaten og varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap).
 ??  ?? KLART MÅL: Robert Siang kom til Norge fra Myanmar for 12 år siden. I åtte år har han jobbet hos Oveland og nå ser han fagbrevet i det fjerne, fortalte han statsråd Hauglie.
KLART MÅL: Robert Siang kom til Norge fra Myanmar for 12 år siden. I åtte år har han jobbet hos Oveland og nå ser han fagbrevet i det fjerne, fortalte han statsråd Hauglie.
 ??  ?? SKIFT: Statsråden måtte som alle andre besøkende, ikle seg hjelm og refleksves­t før hun fikk slippe inn på anleggsomr­ådet.
SKIFT: Statsråden måtte som alle andre besøkende, ikle seg hjelm og refleksves­t før hun fikk slippe inn på anleggsomr­ådet.
 ??  ?? LAERLING: Eirik Svenningse­n er så glad for å ha fått laereplass hos Oveland.
LAERLING: Eirik Svenningse­n er så glad for å ha fått laereplass hos Oveland.
 ??  ?? FERDIG: Håkon Lunden fra Gjerstad har nylig tatt fagbrevet som anleggsgar­tner.
FERDIG: Håkon Lunden fra Gjerstad har nylig tatt fagbrevet som anleggsgar­tner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway