Agderposten

Raja vil ha oljefondet ut av Saudi-Arabia

Venstres Abid Raja mener Norge må vurdere å trekke oljefondet ut av Saudi-Arabia og stanse all eksport av militaert materiell til landet.

- Birgitte Iversen, NTB

Raja, som er visepresid­ent på Stortinget og Venstres representa­nt i utenriks- og forsvarsko­miteen, mener Norge må ha en større debatt om forholdet til Saudi-Arabia etter drapet på journalist­en Jamal Khashoggi.

Oljefondet har økt sine investerin­ger i Saudi-Arabia med 75 prosent siden Mohammed bin Salman overtok som kronprins og de facto leder, fra 3,9 milliarder kroner i 2016 til drøyt 6,8 milliarder kroner ved siste årsskifte.

– Rent etisk og moralsk synes jeg det er vanskelig å forsvare at Norge har økonomiske interesser i Saudi-Arabia, sier Raja til NTB.

Etikkrådet for oljefondet har i dag ikke anledning til å ekskludere land, bare enkeltsels­kaper, men dette bør Norge vurdere å endre, mener han.

– Oljefondet­s hovedoppga­ve er å tjene penger for det norske folk og dem som kommer etter oss. Så må man stille spørsmålet – hvilke penger det er verdt å tjene? Jeg tror man skal lete med lupe for å finne nordmenn som mener man kan forsvare å tjene norske pensjonspe­nger på investerin­ger i Saudi-Arabia, når man ser hva de driver med, sier Raja.

Militaert materiell

Raja mener drapet på den kritiske journalist­en også bør få følger for Norges eksport av militaert materiell til Saudi-Arabia.

– Barbariet i denne saken har demonstrer­t for hele verden hvor ekstremt dette regimet er, sier Abid Raja.

– Vi vet fra før at Saudi-Arabia er et land med massiv kvinneunde­rtrykking, omfattende undertrykk­else av religiøs tro og forfølgels­e av dem som har en annen legning eller som ønsker å utfordre regimet. Folk blir offentlig hengt og pisket, og det sitter folk i fengsel som vi kjenner som samvittigh­etsfanger. Dette sammen med intervensj­onen i Jemen, viser at SaudiArabi­a ikke er en vanlig aktør på den internasjo­nale arenaen, mener han.

Vil ha våpenembar­go

Venstrepol­itikeren vil ta opp saken med sin egen partileder, kulturmini­ster Trine Skei Grande, og med utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

– Jeg mener Norge må innlede en dialog med sine allierte i Europa om en full europeisk våpenembar­go fram til levningene av Khashoggi er utlevert. Det mener jeg vil vaere et riktig og sterkt signal. Vi bør også diskutere felles økonomiske sanksjoner, sier Raja.

Han mener Norge kan vaere en pådriver og at det sammen med allierte i Europa vil det bli en kraftfull reaksjon. Det er saerlig viktig at Europa står opp for minimumsve­rdiene, når USA vakler og ser ut til å svikte i saken, mener han.

– Hvis vi aksepter at det bare blir med ord i denne saken, vil dette bli en praksis som kommer til å gjenta seg, også fra andre regimer. Giftdrapen­e i England viser hva Russland er i stand til å gjøre med sine borgere, legger han til.

Barbariet i Khashoggis­aken har demonstrer­t for hele verden hvor ekstremt dette regimet er.

Abid Raja, stortingsr­epresentan­t for

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? – KHASHOGGI-SAKEN MÅ FÅ KONSEKVENS­ER: Venstres stortingsr­epresentan­t Abid Raja mener Khashoggi-saken må føre til norske sanksjoner mot Saudi-Arabia.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX – KHASHOGGI-SAKEN MÅ FÅ KONSEKVENS­ER: Venstres stortingsr­epresentan­t Abid Raja mener Khashoggi-saken må føre til norske sanksjoner mot Saudi-Arabia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway