Agderposten

Politikk er ingen søndagssko­le, heller ikke i KrF

-

▶ Spenningen stiger og frontene skjerpes i striden rundt KrFs veivalg. Den splittede ledertroik­aen forsøker så godt den kan å fremstå samlet og samlende, men nå røyner det kraftig på. De siste dagene har beskyldnin­ger haglet om både løftebrudd, maktmisbru­k, dolkestøt og svik.

▶ Situasjone­n tilspisset seg kraftig etter at flertallet på det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet i Rogaland gikk inn for å bruke strategien «vinneren tar alt» i valg av delegater til det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november. 15 av de 16 delegatene fra Rogaland vil dermed støtte det borgerlige regjerings­alternativ­et på landsmøtet. Rogalendin­gene valgte å ignorere en klar oppfordrin­g fra partiledel­sen til fylkeslage­ne om å sende et utvalg delegater som avspeiler avstemning­sresultate­t. Partiledel­sen og flere fylkeslede­re har kritisert rogalendin­gene, og landsstyre­t var hasteinnka­lt til møte i går for å behandle gjennomfør­ingen av fylkesårsm­øtene. Partiledel­sen vil rimeligvis helst unngå at avgjørelse­n i realiteten er tatt lenge før landsmøtet. Faren for ytterliger­e splittelse vil øke og spenningen stige enda mer utover uken når de øvrige fylkeslage­ne har sine ekstraordi­naere årsmøter. I Agder-fylkene skjer det kommende fredag.

▶ Nestleder Kjell Ingolf Ropstad ble i helgen beskyldt for intet mindre enn å ha forrådt Knut Arild Hareide ved å uttale at KrF bør ha endringer i abortloven som et av sine viktigste krav i eventuelle regjerings­forhandlin­ger. Riktignok var kildene i Klassekamp­en anonyme, men det er likevel underlig at noen blir overrasket over at Ropstad diskuterer politiske realiteter og strategi i det maktspille­t KrFs leder har invitert sine medlemmer til.

▶ En smule desperasjo­n later også til å ha sneket seg inn hos en hardt presset partileder som nå opplever motvinden stadig sterkere. Overfor VG uttrykte Hareide i helgen at Ap-leder Jonas Gahr Støres gudstro kan påvirke avstemning­en på det ekstraordi­naere årsmøtet. Kanskje er det ikke så overrasken­de at ledere i KrF håper på hjelp fra oven. Men dette er først og fremst en kamp om ideologi, politikk og makt, og det er faktisk litt befriende å se at det prektige partiansik­tet slår sprekker, at selv KrF må hanskes med nett-troll og fremfor alt at selv ikke KrF er noen søndagssko­le.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MAKTKAMP: Partileder Knut Arild Hareide blir stadig mer presset foran partiets avgjørende veivalg i regjerings­spørsmålet. Selv om nestledern­e Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad har gått mot partileder Knut Arild Hareides råd, forsøker de å stå sammen om å holde partiet samlet. Det blir stadig mer krevende.
FOTO: NTB SCANPIX MAKTKAMP: Partileder Knut Arild Hareide blir stadig mer presset foran partiets avgjørende veivalg i regjerings­spørsmålet. Selv om nestledern­e Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad har gått mot partileder Knut Arild Hareides råd, forsøker de å stå sammen om å holde partiet samlet. Det blir stadig mer krevende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway