Agderposten

Ni av ti vil ha tannlegen dekket av staten

Tannhelse bør bli en del av helsetilbu­det på lik linje med andre helsetjene­ster, svarer 89 prosent i en meningsmål­ing. To tannleger i Aust-Agder støtter tanken fullt ut.

- Reinholt Aas tarald.reinholt.aas@agderposte­n. no

– Dette må jeg si må enig i. Som de fleste andre, ser jeg på tennene som en del av kroppen, sier tannlege Erik Nilsen.

Han kommentere­r en fersk undersøkel­se der ni av ti spurte mener tannhelse bør bli en del av det offentlige helsetilbu­det.

Nilsen, som er leder for AustAgder tannlegefo­rening, presiserer at han ikke uttaler seg på vegne av foreningen, men som selvstendi­g tannlege.

– Når det offentlige finansiere­r behandling av resten av kroppen, kan man også gjøre det for tennenes del.

Positiv

Tannlege Jan Kirkedam hos A1 tannlegen i Arendal er minst like positiv til en endring av ordningen:

– Det hadde vaert fantastisk om det skjedde. Her sitter jeg hver dag og skal foreslå helsetjene­ster som mange ikke har råd til. De må snu på krona for å fikse tennene, noe de ikke trengte om det hadde vaert fingre eller taer.

På tvers av politiske preferanse­r

I undersøkel­sen, som er utført av Opinion for Fri Fagbevegel­se og Dagsavisen, er støtten til påstanden jevnt fordelt på tvers av politiske preferanse­r, skriver NTB. 94,4 prosent av velgerne til Rødt og Arbeiderpa­rtiet mener tannhelse bør bli en del av det offentlige helsetilbu­det, mens 83 prosent av Høyre-velgerne mener det samme.

Halvparten av de spurte er i ganske stor grad eller svaert stor grad villig til å betale mer skatt for at tannhelse helt eller delvis skal dekkes av det offentlige. 24 prosent er ikke villig til å betale mer skatt for å få til dette.

Også fordeler

Tannlege Erik Nilsen skyter inn at han også ser fordeler med dagens ordning:

– Tannlege er noe mange synes er dyrt. Men det er ikke så dyrt sammenlign­et med mange andre tjenester. Private tannleger driver jevnt over på en effektiv måte, med lave administra­tive utgifter. En offentlig finansiert tannhelset­jeneste vil, i sum, koste mer for samfunnet. Det vil føre til en stor administra­sjonsbit, som tannlegene i dag løser hver for seg. I tillegg er det jo en slags motivasjon til god tannhelse at det i dag går ut over din egen lommebok hvis noe skjer med tennene, sier Nilsen.

– I det store og hele tror jeg likevel at befolkning­en vil ha godt av en offentlig tannhelseo­rdning, legger han til.

Mens tannlege-kollega Jan Kirkedam sier han forstår om den politiske siden ikke er like positiv til den foreslåtte endringen. – De ser nok at dette kan bli kostbart.

Kan få støtte

NTB oppsummere­r dagens ordning slik: Barn får gratis tannbehand­ling av den offentlige tannhelset­jenesten, mens 19-20-åringer kan få redusert pris. Voksne med visse sykdommer, skader eller tilstander, samt enkelte andre grupper, kan få støtte til å dekke deler av kostnadene med tannbehand­ling. En oversikt over disse finnes på nettsiden helsenorge.no.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? VIL HA ENDRING: Tannhelse bør bli en del av helsetilbu­det på lik linje med andre helsetjene­ster, svarer 89 prosent i en meningsmål­ing.
FOTO: SCANPIX VIL HA ENDRING: Tannhelse bør bli en del av helsetilbu­det på lik linje med andre helsetjene­ster, svarer 89 prosent i en meningsmål­ing.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ENIG: Tannlege Erik Nilsen i Risør.
FOTO: PRIVAT ENIG: Tannlege Erik Nilsen i Risør.
 ?? FOTO: A1 TANNLEGEN ?? POSITIV: Tannlege Jan Kirkedam i Arendal.
FOTO: A1 TANNLEGEN POSITIV: Tannlege Jan Kirkedam i Arendal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway