Agderposten

Refset og dømt, sla

Hytteeier Hanne Madsen (48) og byggmester Tor Øystein Osa Michalsen (39) slipper fengsel etter den ulovlige byggingen i strandsone­n på Hesnes i Grimstad. Men får knallhard kritikk i dommen.

- ▶ TENNISBANE-SAKEN ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Det falt dom i Aust-Agder tingrett fredag formiddag. Dommen gjør det klart at Økokrims påstand ikke blir tatt til følge.

Påtalemynd­igheten ville fengsle de to i 45 dager. I stedet dømmes Madsen og Michalsen til 45 dagers betinget fengsel og 100.000 kroner i bot.

Retten konkludere­r med at aktors straffefor­slag er for strengt, men det fremkommer også at den delte seg i et flertall og et mindretall.

– Total mangel på respekt

Rettens administra­tor, tingrettsd­ommer Øyvind Strand, og meddommer Roar Linjord gikk inn for betinget fengselsst­raff på 45 dager med en prøvetid på to år.

«Flertallet presiserer at den ser svaert alvorlig på Madsens og Michalsens atferd i denne saken. Osa Michalsen, som er en anerkjent profesjone­ll aktør innen byggebrans­jen i Grimstad, og Madsen, med betydelige økonomiske ressurser og sentralt verv i naeringsli­vet som styreleder i Princess-gruppen, har begge i denne saken utvist en naermest total mangel på respekt for plan- og bygningslo­vgivningen», heter det i dommen, og videre:

«Det er etter flertallet­s oppfatning et gjennomgåe­nde trekk i søknadene til det offentlige at man tar sikte på å skåne terrenget, samtidig som man i neste omgang gjør det stikk motsatte av hva man har forespeile­t kommunen ved å sprenge mer, bygge større, anlegge plener, murer, en voll, bommer og til slutt en tennisbane med betongsåle».

Tok seg til rette

Etter flertallet­s oppfatning er det straffverd­ige i første rekke det at Madsen og Osa Michalsen tok seg til rette inne i et LNF-område og i strandsone­n, og ikke hvor stor del av området som inngrepene rammet.

En turgåer tipset 28. juni 2016 Grimstad kommune om et nytt og over 500 kvadratmet­er stort betongdekk­e i Sandumveie­n ved badeidylle­n Drottningv­ika.

Saken ble deretter politianme­ldt av rådmannen. Økokrims aksjoner og beslag hjemme hos Madsen og Michalsen i mars året etter førte til at enda flere lovbrudd ble avdekket.

Også styreleder i BGM Arkitekter AS, Bengt Michalsen, får hard medfart i dommen, idet retten fastslår for alle de tre at det er tale om et fast forbryters­k forsett over tid.

Skuffet over skyld

Madsen la under forhandlin­gene i retten all skyld på rådgivere og byggfirma i Grimstad. Far og sønn Michalsen sa de var utrolig skuffet over hytteeiere­ns forklaring.

Forsvarer Bjørn Rener-Larsen er fornøyd med at tingretten ikke vil fengsle de tiltalte. Han synes likevel dommen er streng.

– Det er positivt at tingretten synes å vaere enig med de tiltalte i at de overtredel­ser som partene dømmes for, i omfang og karakter, ikke er sammenlign­bare med de tidligere saker Økokrim ønsket å sammenlign­e saken med. Videre har retten enstemmig lagt til grunn at det ikke skal reageres med ubetinget fengselsst­raff, uttaler han i en e-post til Agderposte­n.

Mindretall­et – meddommer Gunn Kåss – finner at det er tilstrekke­lig å reagere med betinget fengselsst­raff i 30 dager, og at det ikke er nødvendig med bøter i tillegg til den betingede straffen.

Dette synes å vaere mer i tråd med advokat Rener-Larsens synspunkt.

Retten senket bøtene

– For øvrig noterer vi at dommen baserer seg delvis på en annen faktisk og rettslig forståelse enn hva de tiltalte har anført. Det er også verdt å merke seg at det foreligger dissens, og hvor mindretall­et på enkelte punkt har en annen og mildere vurdering knyttet til både skyldspørs­målet og straffeutm­ålingen. Dommen til rettens flertall fremstår totalt sett som streng, kommentere­r forsvarere­n videre.

Han opplyser at deres klienter nå vil bruke tid på å gjennomgå dommen mer i detalj, og deretter ta stilling til om den skal ankes.

Aktor Hans Tore Høviskelan­d nedla påstand om bot på 360.000 kroner for Hemato Eiendom AS for brudd på plan- og bygningslo­ven, og 240.000 for BGM Arkitekter AS for falsk forklaring til offentlig myndighet og brudd på plan- og bygningslo­ven.

Retten finner etter en samlet vurdering at aktors straffefor­slag er noe for strengt, og senket bøtene til henholdsvi­s 250.000 og 150.000 kroner for de to selskapene.

Aktor ville gi PS Anlegg AS en bot på 240.000 kroner. Den satte retten ned til 100.000 kroner, og forklarer det med at dette selskapet bare hadde en perifer rolle.

Aust-Agder tingrett fastsatte inndragnin­gsbeløpene for Hemato og PS Anlegg til henholdsvi­s 75.000 og 100.000 kroner.

Det ble ikke idømt saksomkost­ninger. BYGDE ULOVLIG:

 ??  ?? Hytteeier Hanne Madsen og byggmester Tor Øystein Osa
Hytteeier Hanne Madsen og byggmester Tor Øystein Osa
 ??  ?? SLIPPER FENGSEL: Byggmester Tor Øystein Osa Michalsen (t.v.) slipper fengselsst­raff. Her med forsvarer Ole Magnus Heimvik og far Bengt Michalsen (t.h.).
SLIPPER FENGSEL: Byggmester Tor Øystein Osa Michalsen (t.v.) slipper fengselsst­raff. Her med forsvarer Ole Magnus Heimvik og far Bengt Michalsen (t.h.).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway