Agderposten

Frykter snøkaos

Meteorolog­en varsler kaos-tilstander i trafikken langs kysten mandag og tirsdag, når sesongens første snø skal lave ned over AustAgder. Og UP følger nøye med.

- Stølen Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

«Fra mandag ettermidda­g snøbyger i ytre strøk. Dette fører til vanskelige kjøreforho­ld. Fra natt til tirsdag snø og snøbyger i hele området, utpå tirsdag formiddag overgang til regn, lokalt underkjølt nedbør. Det fører til vanskelige kjøreforho­ld i hele området.»

Slik lyder farevarsel­et fra Meteorolog­isk institutt. Statsmeteo­rolog Rafael Escobar Løvdahl utdyper OBS-varselet overfor Agderposte­n.

– I morgen faller snøen langs kysten av Agder, og det er mest sannsynlig Aust-Agder som får mesteparte­n. Så får vi se hvordan det går, sier meteorolog­en.

Kan få 10 cm.

Løvdahl forklarer at det foreløpig er usikkert hvor langt inn fra sjøen snøen vil falle og legge seg. I verste fall kan Aust-Agder få opp mot 10 centimeter snø mandag.

– Derfor må jeg sende ut farevarsel, forklarer meteorolog­en.

I tillegg til snø vil det bli kraftig vind mandag. Østavinden fører med seg stiv kuling, som man ifølge Løvdahl vil kjenne godt her i fylket.

– Vi har snakket mye om at tirsdagen blir ille, men jeg tror mandag ettermidda­g og kveld kan bli like gaeren hvis man er uheldig, sier statsmeteo­rologen.

Enda mer snø tirsdag

Og mens det kun er ytre strøk som får snø mandag, vil det lave ned over hele Sørlandet og Østlandet tirsdag.

– Da kommer det inn et stort lavtrykk med mye vind, som man vil merke allerede fra natt til tirsdag, forteller Løvdahl.

Det blir stiv kuling også tirsdag, men utover ettermidda­gen kan det blåse opp til sterk kuling.

– Det blir vindfullt og snø, men fra ettermidda­gen blir det mildere og nedbøren går over til regn. Akkurat når det skjer er det fryktelig vanskelig å si noe om nå, sier Løvdahl.

Varmluften vil først komme i høyden før den beveger seg lenger ned, og dermed kan nedbøren komme som underkjølt regn langs kysten med minusgrade­r i lufta.

– Når snøen har kommet først pleier det ikke å vaere så problemati­sk, men det er jo likevel ekkelt når det regner og er minusgrade­r mens man fortsatt brøyter etter snøfallet, påpeker meteorolog­en.

Varsler førerkortb­eslag

UPs Øystein Krogstad garanterer at politiet vil vaere på veiene og følge med på trafikken. Han varsler om strenge sanksjoner dersom bilførere begir seg ut på veiene uten å ha skodd seg riktig.

– De sliter veldig! Nå har vi den siste måneden fått henvendels­er fra bilister som lurer på om de kan få sette på vinterdekk og piggdekk før fristen 1. november, så nå ligger du veldig dårlig an om du fortsatt kjører på sommerdekk, understrek­er Krogstad med største alvor i stemmen.

– Kjører du på sommerdekk nå, risikerer du at førerkorte­t ryker! legger han til.

Det handler naturligvi­s om egen og andres sikkerhet i trafikken, og Krogstad anmoder folk på det sterkeste om å sko seg etter føret.

– Hvis ikke: Ta bussen! La bilen stå! Jeg vil da tro det er bedre å komme en time for seint på jobb enn i verste fall ikke å komme frem i det hele tatt, svarer Krogstad.

De gode nyhetene for deg som ikke er helt klar for vinter ennå, er disse: Det blir kun en snarvisitt. I løpet av natt til onsdag kan alt spor av det hvite vaere borte. Deretter varsles det opp mot tosifret antall plussgrade­r utover i uken.

 ??  ?? KAN BLI KAOS: Det varsles opp mot 10 centimeter snø langs kysten av Aust-Agder mandag. Det vil gi store problemer i trafikken.
KAN BLI KAOS: Det varsles opp mot 10 centimeter snø langs kysten av Aust-Agder mandag. Det vil gi store problemer i trafikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway