Agderposten

– Flyktnings­pionasje v

Florentina Grama i Norsk Organisasj­on for Asylsøkere (NOAS) sier til Agderposte­n at flyktnings­pionasje er velkjent i det eritreiske miljøet i Norge.

- Lid geir@agderposte­n.no

Florentina Grama er juridisk rådgiver i NOAS med administra­tivt ansvar for saksbehand­ling, policy -og utrednings­arbeid samt rettshjelp til asylsøkere, med et spesielt fagansvar for eritreere som kommer til Norge.

Hun er ikke overrasket over Agderposte­ns reportasje­r om eritreere som forteller at de frykter det blir drevet flyktnings­pionasje mot dem her på Sørlandet, og som ikke tør snakke offentlig om sin angst og frykt for overvåking i lokalmiljø­et.

Utstrakt flyktnings­pionasje

– Vi mottar 80–100 saker fra eritreiske asylsøkere som får avslag på asyl hvert år og har derfor kjennskap til eritreerne­s livssituas­jon her i Norge. Det er ingen tvil om at det er utbredt flyktnings­pionasje i det eritreiske miljøet her i Norge. Landinfo skriver at overvåking­en er massiv. Myndighete­ne i Eritrea har kontroll og oversikt over eritreere i diaspora, også i Norge, sier hun.

Hvordan?

Det har ikke vaert uvanlig at eritreere som demonstrer­te mot regimet her i Norge ble filmet. Infiltreri­ng i menigheter og moskeer har også vaert utbredt. Dette foregår nok ennå, men i tillegg brukes nok også andre metoder. Sosiale medier har gitt andre kanaler for overvåking. Det streames jo direkte fra demonstras­joner. En god del driver bloggvirks­omhet, og noen deler jo det andre produserer.

Arrestasjo­n kan ha skremt

Florentina Grama forteller at hun har merket en liten endring i overvåking­en fra eritreiske myndighete­r de siste årene.

– En sudaneser ble i 2013 arrestert for flyktnings­pionasje. Det var en stor skandale da han ble avslørt, og det oppsto en aldri så liten diplomatis­k krise. Denne hendelsen kan ha sendt signaler til eritreiske myndighete­r

om å vaere mer forsiktige; signaler som også kan vaere fanget opp av andre nasjoner som driver med flyktnings­pionasje, som Iran for eksempel, sier hun, og fortsetter:

Gruer seg for å anmelde

- Men selv om det altså kan se ut til at flyktnings­pionasje kanskje ikke skjer så åpenlyst som før, så kan vi vaere svaert sikre på at denne type spionasje foregår fremdeles. Dette er svaert komplisert­e saker med diplomatis­ke komplikasj­oner dersom de avsløres. Samtidig er jo politiet avhengig av anmeldelse­r. Men mine eritreiske klienter har familie i Eritrea som fører til at mange gruer seg for å melde denne type virksomhet av frykt for dem som er tilbake.

Utelukker ikke overløpere

NOAS erfaring er at kartleggin­g, spionasje, trakasseri­ng og forsøk på å rekruttere angivere foregår i utstrakt grad blant asylsøkere og flyktninge­r, ikke bare fra Eritrea, men også fra land som Etiopia, Iran og Sudan. Organisasj­onen har tatt opp sine erfaringer både med Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) og Justis -og beredskaps­departemen­tet.

Blant båtflyktni­ngene som de siste årene er kommet hit til Norge, er det svaert mange eritreere.

– De fleste som flykter fra Eritrea deserterer fra den tøffe militaertj­enesten. Norske myndighete­r mener de som deserterer vil bli sett på som forraedere av eritreiske myndighete­r. Derfor får de opphold. Noen av disse reiser tilbake til Eritrea på besøk. Eritreere er skeptiske til folk som ofte reiser tilbake. Det kan ikke utelukkes at det er overløpere blant dem.

 ??  ?? ER IKKE OVERRASKET: Florentina Grama, juridisk rådgiver i Norsk Organisasj­on for Asylsøkere, er ikke overrasket over lokalmiljø­et. NOAS erfaring er at kartleggin­g, spionasje, trakasseri­ng og forsøk på å rekruttere angivere foregår i utstrakt
ER IKKE OVERRASKET: Florentina Grama, juridisk rådgiver i Norsk Organisasj­on for Asylsøkere, er ikke overrasket over lokalmiljø­et. NOAS erfaring er at kartleggin­g, spionasje, trakasseri­ng og forsøk på å rekruttere angivere foregår i utstrakt
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway