Agderposten

Kasser tomme for brev to dager i uken

Norske postkasser er i snitt tomme for brev to dager i uken, og Posten vil kutte leveringen til annenhver dag. – Sentralise­ring, mener Sp-lederen.

-

Flere ganger det siste året har Posten presset på for å få politikern­e til å avvikle ordningen med postleveri­ng fem dager i uken, og mener nå at grensen er nådd.

Tall fra den siste kvartalsra­pporten viser nemlig at fallet i antall brev fortsetter i voldsom fart. Bare i tredje kvartal i år var nedgangen i postvolume­ne på 15,5 prosent, og hver husstand mottar nå kun tre adresserte brevsendin­ger i uken, ifølge Posten.

– Da er det ikke lenger grunnlag for daglig postomdeli­ng. For aktører med spesielle behov, for eksempel avisene, er det nødvendig å finne alternativ­e løsninger, sier konsernsje­f Tone Wille i Posten Norge.

– Sentralise­ring

Leder i Senterpart­iet, Trygve Slagsvold Vedum, er ikke saerlig begeistret over det han hører.

– Dette er sentralise­ring. Det rammer vanlige folk og bedrifter rundt omkring i hele Norge, sier han til NTB.

Han mener at debatten om postombaer­ingen altfor lett blir en «Oslo-debatt», og viser til at verden ser annerledes ut i distrikten­e.

– I Oslo er det flere transportf­irmaer som leverer ut produkter og leverer ut aviser, og det er bra. Men hvis du drar til kysten, Finnmark, eller Hedmark, der jeg bor, så er det ikke noe annet alternativ enn posten. Hvis du har en bedrift som sender deler, eller ferskvarer eller celleprøve­r med posten, så blir det vanskelige­re å ha den bedriften der, og det blir lettere å flytte den inn mot mer sentrale strøk, sier Vedum.

Han mener at regjeringe­n har hatte t« ensidig stordrifts-og sentralise­rings fokus» når det gjelder postleveri­ngen.

– Det er det Posten nå følger opp igjen, med sine forslag, sier Vedum.

– Utgiftene vil øke

Staten betaler i dag Posten for å levere fem dager i uken, og et av argumenten­e for å beholde ordningen har vaert leveringen av papiravise­r. Nå ber Posten om endringer i postloven allerede i høst.

– Det er nødvendig for at vi skal få tilstrekke­lig tid til å legge om til postomdeli­ng annenhver dag fra 2020. Alternativ­tvilstaten s betaling forkjøp av ulønnsomme levering s pliktige posttjenes­ter fortsette å øke, sier konsernsje­f Wille.

Vedum mener pengebruke­n på postombaer­ing mandag-fredag kan forsvares.

– Vi har veldig mange offentlige tjenester i Norges o mikke er bedriftsøk­onomisk lønnsomme. Vi bruker for eksempel mye penger på jernbanen i Norge, selv om det ikke er noen bedriftsøk­onomisk suksess. Men det er fordi vi ønsker å bygge landet vårt og utvikle Norge. En velfungere­nde posttjenes­te gjør det mulig å skape bedrifter og naeringsak­tivitet slik at det er mulig å bo i alle deler av landet. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX
 ??  ?? SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum.
SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway