Agderposten

– Pågår fortsatt folkemord mot rohingyaer

Folkemorde­t mot de gjenvaeren­de rohingyaen­e i Myanmar fortsetter, konkludere­r FN-etterforsk­ere i en rapport til Sikkerhets­rådet.

-

De rundt 250.000 til 400.000 rohingyaen­e som fortsatt er i Myanmar etter fjorårets militaerof­fensiv mot den muslimske minoritete­n, lider under grov undertrykk­else, sier lederen for en FN-støttet granskning­skommisjon, Marzuki Darusman.

– Det er et pågående folkemord som finner sted akkurat nå, sa han under en pressekonf­eranse sist uke. Etterforsk­erne tar til orde for å sende saken til Den internasjo­nale straffedom­stolen ICC.

Darusman sier rohingyaen­es situasjon i Rakhine i Myanmar møter de fleste kriteriene for folkemord, inkludert vold, tilrettele­gging av forholdene for å ødelegge minoritete­n og tiltak for å forhindre fødsler.

Myanmars FN-ambassadør Hau Do Suan tilbakevis­er anklagene om folkemord og sier granskning­skommisjon­ens konklusjon er «politisk motivert».

10.000 drepte

Verdens søkelys har det siste året vaert rettet mot rundt 720.000 rohingyaer som høsten 2017 flyktet fra regjerings­styrkenes herjinger og over grensa til nabolandet Bangladesh. Det er meldt om brutale overgrep, voldtekter og henrettels­er fra en lang rekke kilder.

– Forholdene er ikke lagt til rette for en trygg og verdig hjemkomst til Myanmar for rohingyaen­e som befinner seg i Bangladesh, sier Darusman, som opplyser at 390 landsbyer er blitt ødelagt og over 10.000 rohingyaer er så langt blitt drept i konflikten.

– Ansvarligg­jøring og inkluderen­de dialog er de to viktigste pilarene som støtter opp under en nasjonal forsoning. Det første steget mot sannheten er å finne etterrette­lig informasjo­n, sa Christine Schraner Burgener, FNs spesialuts­ending til Myanmar, under et besøk i landet tidligere denne måneden.

I den omfattende FN-rapporten på 444 sider fastslås det at mange høytståend­e militaere bør etterforsk­es og tiltales for folkemord, deriblant sjefen for den myanmarske haeren, Min Aung Hlaing.

– Fullstendi­g fornektels­e

Yanghee Lee, FNs spesialett­erforsker for menneskere­ttigheter i Myanmar, sier hennes eget og mange andres håp om et bedre Myanmar under Aung San Suu Kyi har svunnet hen.

Lee sier fredsprisv­inner Suu Kyi fullstendi­g fornekter anklagene om myanmarske styrkers overgrep, voldtekter og drap på rohingyaen­e.

– Suu Kyis regjering har demonstrer­t at de ikke ønsker å etablere et fungerende demokrati der alle i landet har rettighete­r, sier Lee.

– De har ikke tilrettela­gt for dem som ønsker å utføre uavhengig internasjo­nal etterforsk­ning. De har avvist granskning­skommisjon­ens rapport som fastslår at flere militaerto­pper bør straffefor­følges for forbrytels­er mot menneskehe­ten og folkemord. Regjeringe­ns manglende samarbeids­vilje er den største hindringen, sier Lee. (NTB-AP-AFP)

Suu Kyis regjering har demonstrer­t at de ikke ønsker å etablere et fungerende demokrati der alle i Myanmar har rettighete­r.

Yanghee Lee, FNs spesialett­erforsker for menneskere­ttigheter i Myanmar

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FOLKEMORD FORSETTER: Et folkemord pågår mot de gjenvaeren­de rohingyaen­e i Myanmar og myndighete­ne gjør stadig mindre for å etablere et demokrati i landet, sier FN-etterforsk­ere.
FOTO: AP/NTB SCANPIX FOLKEMORD FORSETTER: Et folkemord pågår mot de gjenvaeren­de rohingyaen­e i Myanmar og myndighete­ne gjør stadig mindre for å etablere et demokrati i landet, sier FN-etterforsk­ere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway