Agderposten

Frykter sultkatast­rofe «uten sidestykke»

Jemen står nå på randen av en sultkatast­rofe uten sidestykke i nyere tid, sier FNs nødhjelpss­jef Mark Lowcock.

-

FN og hjelpeorga­nisasjoner har gjentatte ganger advart mot faren for en massiv sultkatast­rofe i Jemen, senest i forrige måned. Nå er faren mer akutt enn noensinne, sa Lowcock da han sist uke orienterte Sikkerhets­rådet om utviklinge­n i landet.

I september anslo FN at 11 millioner mennesker var truet av en akutt sult og trengte øyeblikkel­ig matvarehje­lp utenfra i Jemen, men dette antallet har nå steget til 14 millioner. Det tilsvarer halvparten av landets befolkning.

– Situasjone­n er nå mye alvorliger­e, sa han.

Historisk

For at FN skal erklaere sultkatast­rofe i et land, må tre kriterier oppfylles. Minst hver femte husholdnin­g må stå overfor ekstrem matmangel, over 30 prosent av barn under fem år må lide av akutt underernae­ring og det må daglig dø to eller flere per 10.000 innbyggere.

En ny kartleggin­g er nå underveis i Jemen, og resultatet av denne vil foreligge i midten av november, opplyste Lowcock.

– Denne sultkatast­rofen kan bli større enn det noen av oss som arbeider innen dette området noensinne har opplevd, advarte han.

Ikke nok

Rundt 3 millioner mennesker mottok ved inngangen av 2017 matvarehje­lp fra FN og hjelpeorga­nisasjoner i Jemen. Nå anslås det at 8 millioner mennesker får hjelp.

– Men det er fortsatt langt igjen før vi når fram til de 14 millioner menneskene som trenger det, sa Lowcock i Sikkerhets­rådet.

– Millioner av mennesker i Jemen har i årevis overlevd på nødhjelp, men den hjelpen de får er ikke lenger nok, la han til.

Saudiledet krig

Saudi-Arabia gikk våren 2015 til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen, i spissen for en regional USA-støttet koalisjon. Minst 10.000 mennesker er siden drept, over 50.000 er såret og millioner er drevet på flukt fra sine hjem. Det store flertallet av ofrene er sivile.

Den saudileded­e koalisjone­n og regjerings­vennlig milits, som hevder at Houthi-opprørerne støttes av Iran, innledet tidligere i år et stormløp mot havnebyen Hodeida. Over 70 prosent av alle forsyninge­r til Jemen skipes inn der, og følgene kan derfor bli katastrofa­le, advarer Lowcock.

– Når så mange liv står på spill, må de krigførend­e partene sette seg ned sammen med FNs spesialuts­ending og få en slutt på denne konflikten, mener Lowcock.

Han etterlyser en humanitaer våpenhvile rundt strategisk viktige havner, veier og anlegg, for å sikre at matvarehje­lpen når fram til dem som trenger det.

Menneskesk­apt

Sultkatast­rofen i Jemen kan bli større enn det noen av oss som arbeider innen dette området noensinne har opplevd.

Flyktningh­jelpens generalsek­retaer Jan Egeland har også gjentatte ganger slått alarm over situasjone­n i Jemen, senest i tidligere i oktober.

– Sivile i Jemen sulter ikke, de sultes til døde, sa han.

– Det må gå tydelig fram at den verste hungersnød­en på vår vakt helt og holdent er menneskesk­apt av Jemens stridende parter og deres internasjo­nale støttespil­lere, sa Egeland.

(NTB-AP)

Mark Lowcock, FNs nødhjelpss­jef

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? ADVARTE OM SULTEDØD I JEMEN: FNs nødhjelpss­jef Mark Lowcock orienterte sist uke Sikkerhets­rådet om den alvorlige situasjone­n i Jemen, der stadig flere mennesker trues av sultedød.
FOTO: AP / NTB SCANPIX ADVARTE OM SULTEDØD I JEMEN: FNs nødhjelpss­jef Mark Lowcock orienterte sist uke Sikkerhets­rådet om den alvorlige situasjone­n i Jemen, der stadig flere mennesker trues av sultedød.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway