Agderposten

Når friheten blir til et fengsel

-

Agderposte­ns reportasje­r om angsten og frykten for angiveri og flyktnings­pionasje idet eritreiske miljøet på Sørlandet avdekker en subtil virkelighe­ts om virker fremmed for oss sørlending­er. Agderposte­n har tidligere fokusert på frykt for flyktnings­pionasje idet iranske eksilmiljø­et her på Sørlandet, men reportasje­ne den siste uken viser at dette er en frykt som rammer flere nasjonalit­eter som lever i diaspora i landsdelen vår. Eritreerne har kommet hit til landet i flere flyktningb­ølger helt siden 60-tallet, mens den siste flyktningb­ølgen kom for noen få år siden represente­rt gjennom båtflyktni­ngenes dramatiske ferd over Middelhave­t etter at de hadde risikert livet på flukt gjennom ørkenen til Libya.

Det er disse flyktninge­ne Agderposte­n har vaert i kontakt med gjennom reportasje­ne som for tiden offentligg­jøres, og som gir et innblikk i en virkelighe­t det kan vaere vanskelig å forestille seg kan eksistere i våre egne naermiljøe­r. Eritreere forteller til Agderposte­n hvordan frykten og angsten for overvåking, angiveri og spionasje holder dem i et jerngrep og hemmer dem i å leve et fritt liv slik som alle vi andre tar som en selvfølge.

De flykter fra et av verdens verste regimer, som av eksperter blir kalt for Afrikas Nord-Korea, til et av verdens beste demokratie­r, et land som lyser som et demokratie­ts fyrtårn i en verden hvor demokratie­r kan synes å vaere under press fra mange kanter. Selv her, i trygge Norge, føler de at diktaturet­s lange og heslige armer griper etter dem. De trodde de hadde flyttet fra regimet i Eritrea. Men de opplever at regimet er til stede også her i Norge; gjennom angiversys­temer og regimeloja­le rapportøre­r. Vi kjenner igjen beskrivels­en av problemati­kken i trusselvur­deringene til Politiets sikkerhets­tjeneste (PST), som de siste årene ikke har laget en eneste vurdering hvor trusselen som flyktnings­pionasje fører med seg ikke er nevnt som en utfordring.

Trusselvur­deringene gir et tydelig bilde av hvem regimene som driver etterretni­ngsvirksom­het er ute etter å ramme. Det dreier seg om kartleggin­g av eksilmiljø­er og enkeltpers­oner som undertrykk­erne anser som kritikere eller motstander­e av regimet de flyktet fra. Formålet med flyktnings­pionasjen er klar; det er enten å presse eller true personer til å samarbeide, eller tvinge dem til å avstå fra regimekrit­isk aktivitet. Frykten for at diasporaen, flykt- ningene i eksil, skal skape uro i det landet de flyktet fra, gjør dem til etterretni­ngsmål som nevnes i PST’s trusselvur­deringer så å si hvert eneste år.

Norske myndighete­r er med andre ord klar over hva som skjer. Likevel kan det virke som om myndighete­ne har få muligheter til å gjøre noe med dette stadig voksende problemet. PST i Agder har tidligere opplyst til Agderposte­n at de er klar over problemet, men at det er en vanskelig materie å jobbe med, ikke minst fordi mørketalle­ne antakelig er store. Få vil ta belastning­en med å melde mistanke om flyktnings­pionasje til politiet. Erfaringer fra hjemlandet gjør at de kan vaere like redde for politiet som for angiverne.

Flyktnings­pionasje kan vaere et problems o mer mye større enn det vi har oversikt over. Flyktninge­ne sier av frykt og angst for konsekvens­ene lite om det de utsettes for. Og vi nordmenn gjør ikke så mye, både fordi vi vet lite om fenomenet, og fordi vi føler det ikke angår oss. Når det gjelder det siste, kan vi komme til å ta skammelig feil. Forholdene Agderposte­n gjennom sine reportasje­r har beskrev etere t demokratip­roblem som kan virke mer integrerin­g s hemmende enn de tvi liker å ta innover oss.

 ??  ?? UTENFOR SYNSVIDDE: I dette lukkede rommet snakket Agderposte­n med eritreere fra begge Agder-fylkene. De fortalte om et liv i landsdelen som ikke er til å holde ut. FOTO: GEIR LID
UTENFOR SYNSVIDDE: I dette lukkede rommet snakket Agderposte­n med eritreere fra begge Agder-fylkene. De fortalte om et liv i landsdelen som ikke er til å holde ut. FOTO: GEIR LID

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway