Agderposten

Operasjon Dagsverk 2018 er ikke antisemitt­isk

- Fredrik Glad-Gjernes Daglig leder KFUK-KFUM Global

Helt siden 1964 har Operasjon Dagsverk (OD) gitt norske skoleeleve­r muligheten til å gi bort en dag av sin utdannelse i solidarite­t med ungdom i andre land. Mange verdsetter denne stolte tradisjone­n med elevdugnad. Et overvelden­de flertall av representa­ntene på Elevtinget valgte i mars i år at OD 2018 skal gå til KFUK-KFUM Global sitt arbeid i Palestina.

Med tittelen «Frihet til å leve» setter OD søkelys på palestinsk ungdom som er født inn i en konflikt de ikke var med på å starte, men som de må leve med konsekvens­ene av.

Fokus for årets Operasjon Dagsverk er traumebeha­ndling, likestilli­ng og rettighets­arbeid for og med palestinsk ungdom. Det er ikke noe ved årets ODprosjekt som er kontrovers­ielt. OD går alltid inn i aktuelle samfunnssp­ørsmål. Likevel blir OD utsatt for en svertekamp­anje fra palestinaf­iendtlige organisasj­oner og flere ungdommer opplever grov hets og urettmessi­ge anklager om at de bidrar til å støtte terrorisme og jødehat ved å støtte Operasjon Dagsverk i år.

FpU og MIFF er blant organisasj­onene som sprer falske anklager. Både Operasjon Dagsverk og KFUK-KFUM Global tar avstand fra alle former for rasisme og anerkjenne­r Israel. Selv om Operasjon Dagsverk jobber for palestinsk­e ungdommer betyr ikke det at vi jobber mot Israel. Israelske ungdommer har tilgang på tjenester. De trenger ikke en OD innsamling. Palestinsk­e ungdommer mangler veldig mye. Årets OD vil bl.a gjøre at flere palestinsk­e ungdommer får kunnskap om internasjo­nal lov og det faktum at Israel har legitimite­t i FN.

Ungdom er viktige når det gjelder å skape samfunnsut­vikling, men en hverdag full av vold fra både israelske palestinsk­e sikkerhets­styrker gjør livet tungt for mange palestinsk­e ungdommer. Unge som vokser opp i konflikt får ofte traumer, sliter med angst og har vansker med å fungere i hverdagen. Flere dropper ut av skolen og mister utdanninge­n de har krav på. Derfor fokuserer OD i år på psykisk helse og traumebeha­ndling. Gjennom å bearbeide opplevelse­ne sine får ungdommene hjelp til å komme tilbake på skolen eller ut i jobb.

En annen viktig komponent i Operasjon Dagsverk 2018 er likestilli­ng. Det palestinsk­e samfunnet er preget av at kvinner ikke har de samme rettighete­ne som menn. Selv om mange palestinsk­e kvinner har god utdanning ser vi at menn er overrepres­entert i maktposisj­oner. Gjennom Operasjon Dagsverk skal vi jobbe for at unge kvinners stemmer blir hørt og at både gutter og jenter ser verdien av et mer likestilt samfunn.

Unge mennesker i Palestina får med OD opplaering i rettighete­r, demokrati og ikke-voldelige virkemidle­r. Dette kan de bruke i arbeidet for rettferdig fred. På denne måten går unge mennesker fra å vaere passive i samfunnet, til å bli aktive borgere med demokratif­orståelse. Vi motvirker voldelig radikalise­ring og øker sikkerhete­n for både israelere og palestiner­e. Hvordan kan MIFF vaere mot dette?

Vi fremmer ikke antisemitt­isme, diskrimine­ring eller hat. Vi jobber for at ungdoms grunnlegge­nde menneskere­ttigheter skal ivaretas. Dette er ikke kontrovers­ielt. KFUK-KFUM Global og OD er kritiske til brudd på menneskere­ttighetene og internasjo­nal lov, uavhengig av om det er palestinsk­e eller israelske myndighete­r som utfører dem. Men kritikk av politikk må aldri misforstås som kritikk av en folkegrupp­e. KFUK-KFUM Global har ingen generell boikott av Israel. Vi velger bort en ulovlig okkupasjon­en. Det er ulovlig å kjøpe varer fra okkupert område. Selv den norske stat boikotter selskaper som bygger ulovlige bosettinge­r.

OD og KFUK-KFUM Global tar avstand fra alle former for rasisme, inkludert antisemitt­isme og anerkjenne­r Israel som en legitim stat, innenfor internasjo­nalt anerkjente grenser. Vi heier på Israel, vi heier på Palestina og vi heier på en rettferdig fred som drives frem av en ny generasjon israelere og palestiner­e! Vi tar ikke side, men vi står fjellstøtt sammen med de som opplever undertrykk­ing, både i Palestina og Israel. Fordi alle har rett på frihet til å leve!

Jeg vil oppfordre alle til å støtte Operasjon Dagsverk ved å tilby jobb til en elev på OD-dagen eller ved å jobbe selv hvis du har mulighet til det. La oss vise at vi er mange som støtter ungdoms kamp for en mer rettferdig verden.

 ?? IILLUSTRAS­JONSFOTO: NTB SCANPIX ?? OPERASJON DAGSVERK: Mange unge lar seg engasjere. Her fra en tidligere aksjon.
IILLUSTRAS­JONSFOTO: NTB SCANPIX OPERASJON DAGSVERK: Mange unge lar seg engasjere. Her fra en tidligere aksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway