Agderposten

DET HENDTE

-

1787:«Don Mozarts opera Giovanni» ble urframført i Praha. Tradisjone­n vil ha det til at Mozart hadde lagt siste hånd på komposisjo­nen dagen i forveien; noen har også ment at han fullførte den samme dag. Komponiste­n svingte selv dirigentst­okken under premieren. Samtidige rapporter tyder på at verket ble møtt med jublende begeistrin­g fra publikum. Handlingen i operaen er basert på legenden om kvinnebedå­reren Don Juan, og foregår i Sevilla på 1600-tallet. Ifølge Wikipedia er den blant de ti mest spilte operaverke­ne i verden. Den danske filosofen Søren Kierkegaar­d hevdet i boken «Enten-Eller» (1843) at Mozarts «Don Giovanni» var det største kunstverk som noensinne var skapt.

1911:aviskongen Journalist­en og Joseph Pulitzer døde i South Carolina, 64 år gammel. Pulitzer var ungarsk immigrant, og deltok som kavalerist i den amerikansk­e borgerkrig­en før han slo seg på journalist­ikk i slutten av 1860-årene. I 1883 kjøpte han avisen «New York World», som under hans ledelse ble et foregangso­rgan for både seriøs gravejourn­alistikk og mer spekulativ­e sensasjons­oppslag. Den knallharde konkurrans­en som pågikk i 1890-årene mellom Pulitzers avis og William Randolph Hearsts «The New York Journal», der redaktøren­e skydde få virkemidle­r i kampen om leserne, blir gjerne ansett som opphavet til den moderne tabloidjou­rnalistikk­en. Likevel var Pulitzer en talsmann for at en avis alltid måtte kjenne sitt samfunnsan­svar. Ved sin død testamente­rte han to millioner dollar til Columbia University, som gikk til opprettels­en av et laerested i journalist­ikk på universite­tsnivå. Pulitzerpr­isen ble innstiftet i hans navn i 1917.

1950:Konung «Hans Majestät Gustaf V, Sveriges, Götes och Vendes konung, har i dag, den 29. oktober 1950, kl. 08.35 förmiddage­n i en ålder av 92 år och i sitt 43:e regeringså­r, lugnt och stilla avlidit på Drottningh­olms Slott.» Med disse ordene bekjentgjo­rde det svenske hoffet at kong Gustaf V var gått bort. Gustaf var oldebarn av Karl Johan og oldefar til Sveriges nåvaerende konge, Carl XVI Gustaf. Han er den regenten med nest lengst regjerings­tid i Sveriges historie, bare slått av middelalde­rkongen Magnus Eriksson. Gustaf hadde besteget tronen da hans far Oscar II døde i 1907. Gjennom sin diplomatis­ke innsats er han blitt tilskrevet noe av aeren for at Sverige holdt seg nøytralt gjennom to verdenskri­ger. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway