Agderposten

ARENDAL: Nytt maleri på kaféveggen

I disse dager ferdigstil­les det andre maleriet av Ants Lepson på Strand Café.

- Innsendt av Åse Thomassen

Før sommeren malte Lepson et bilde av skutene Sørlandet og Boy Leslie. Lepson var kaptein på Sørlandet i flere år fra 1984. Maleriet viser Sørlandet og Boy Leslie i det de kommer inn Galtesund. Ifølge Lepson heter dette «inngående» på det maritime språket.

Det andre maleriet av Lepson på Strands vegger har et motiv fra Grandhjørn­et. Motivet Lepson har valgt begrunner han i maritim historie. Lepson forteller at havnen var en del av byen tidligere. Dette er borte for alltid sier Lepson.

Det andre maleriet viser tre skuter. Den største er Kristiansa­nd som tidligere gikk mellom Oslo og Kristiansa­nd. Lepson var matros på Kristiansa­nd i unge år.

Han har også malt sin tidligere frakteskut­e Sturla som han selv var skipper på. Den gikk i kystfart mellom Lindesnes og Østlandet. Lepson fraktet blant annet sement. Den losset han utenfor der Strand ligger i dag.

Det gledet nok flere at Lepson fant plass til Pelle i maleriet. Pelle var en populaer båt. Pelle var også en del av datidens tidsregnin­g forteller Lepson.

Det var snakk om fire Pelle, fem Pelle. Hvis man skulle treffe noen handlet det ofte om når Pelle gikk.

Kiosken i maleriet hadde jeg faktisk glemt. Lepson er blitt korrigert av gjestene på Strand underveis. Skipsfarts­historiker­en Kristen Taraldsen har bidratt med et foto av hvordan kiosken var den gang. Lepson sier det andre bildet viser at båten er ferdig lastet ved kaia. Det er derfor ingen kasser og tønner på brygga.

Lepson forteller at lagerskure­ne som lå på den andre siden ble kalt «Blekktåga».

Der holdt byens «glade borgere» til. De drakk og koste seg forteller Lepson på sin milde måte. Han sa de ble omtalt som lassiser, som mange så ned på.

Ants Lepson syntes derimot de var hyggelige mennesker. Han sa at de som drev frakteskut­er var avhengige av dem. De fikk en krone per tonn med last.

De jobbet fort for å bli ferdige før polet stengte. De kunne tjene 80 kroner i løpet av en dag. Det var mye penger den gangen ifølge Lepson.

Det var en gjensidig avhengighe­t mellom sjauerne ved Blekktåga og frakteskip­perne. Lepson var alltid fornøyd med arbeidet de gjorde.

Dette er ikke en del av maleriet til Lepson, men forteller om en tid som mange er i ferd med å glemme.

Ants Lepson skal siden male et tredje bilde, men det vil ta noe tid før han begynner på det. Han har malt om kveldene i flere uker nå.

Det er utrolig flott at Ants Lepson bidrar med kunst, kultur og historie på veggene på Strand Café ved Pollen, der han losset sement for et halvt liv siden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway