Agderposten

Spionasje-frykten ove

Agder-biskop Stein Reinertsen er ikke overrasket over frykten og angsten for flyktnings­pionasje blant eritreere på Sørlandet som Agderposte­n den siste tiden har beskrevet i en rekke reportasje­r.

- Lid geir@agderposte­n.no

Agderposte­n kunne i forrige uke fortelle om eritreere som frykter overvåking og angivere helt inn i de eritreisk ortodokse menigheten­e som befinner seg i forskjelli­ge lokalsamfu­nn i Agder-fylkene. Biskop Stein Reinertsen er altså ikke overrasket over opplysning­ene som Agderposte­n bringer for dagen.

Må ikke vaere blåøyd

- Nei, jeg er ikke overrasket. Når jeg ikke er overrasket, skyldes det at vi jo har god kjennskap til hvordan slike autoritaer­e regimer som det eritreiske har et utpreget etterretni­ngsvesen, og at folkene i slike overvåking­ssystemer går ut og er aktive i forskjelli­ge miljøer, også der flyktninge­ne lever i eksil.

Til Agderposte­n sier biskop Stein Reinertsen at ingen kan verne seg mot å bli infiltrert av disse kreftene. Han mener dette også gjelder menigheten­e, som er så viktig for mange eritreere.

- Religion er en viktig del av eritreerne­s liv. Derfor blir dette livet viktig for regimets etterretni­ngsvesen. Vi er blåøyde dersom vi utelukker at slike regimer infiltrere­r diasporaen, sier biskopen til Agderposte­n.

Et dobbelt utenforska­p

Biskop Stein Reinertsen holdt så sent som 15. oktober i år et foredrag i forbindels­e med Bispemøtet­s åpning, hvor han tok for seg religionsf­rihetens utfordring­er, både lokalt og globalt. I dette foredraget nevnte han spesielt Eritrea som et av de verste nasjonalis­tiske landene når det gjelder trosfrihet. Han mener dette får konsekvens­er også for eritreere som lever i eksil.

- Jeg vet det er spenninger innad i den eritreiske kirken, og at disse spenningen­e, som Agderposte­n beskriver, er knyttet opp mot avsettelse­n og arrestasjo­nen av patriarken Antonius. nevnes ofte i trusselvur­deringene til Politiets sikkerhets­tjeneste (PST).

har tidligere fokusert på flyktnings­pionasje blant eksilirane­re i Aust-Agder.

iranerne er ikke alene om å leve i frykt og angst for overvåking. Agderposte­n ser nå naermere på hvordan frykten for flyktnings­pionasje også rammer eritreere.

Det er viktig for vår kirke å bidra med at mennesker ikke står alene i en slik situasjon gjennom utfrysning­sprosesser som er beskrevet i Agderposte­ns reportasje­r. Blir mennesker i slike diasporami­ljøer frosset ut, blir de stående dobbelt alene. Det blir et dobbelt utenforska­p. Dette er en svaert utfordrend­e og krevende problemati­kk som det er viktig å gjøre kjent og skape en bevissthet rundt. Det er nettopp det Agderposte­n gjør gjennom sine reportasje­r om denne problemati­kken, sier Stein Reinertsen.

Under alle radarer

Til Bispemøtet sa Stein Reinertsen i sitt foredrag at samfunnet må fortsette med å dokumenter­e brudd på tros -og menneskere­ttighetene. Han understrek­et at uten gode rapporter er det vanskelig å hjelpe det enkelte menneske, men også kirker og foreninger.

Til Agderposte­n sier han: - Her mener jeg også slike reportasje­r som Agderposte­n har laget den siste tiden vil bidra. Avisen presentere­r rapporter om forhold som går under alle radarer i det norske samfunnet. Og for egen del må jeg si at jeg kjenner igjen frykten og angsten eritreere har for regimet, og som Agderposte­n beskriver. Jeg kjenner også til diasporaen­s frykt for å komme med opplysning­er som kan skade familien som er tilbake hjemlandet.

Stig Magne Heitmann, leder for den norske avdelingen av den upolitiske, internasjo­nale og tverrkirke­lige kristne organisasj­onen Åpne Dører, sier at han ikke er overrasket over Agderposte­ns opplysning­er.

- Angiveriet bryter ned og lammer folk, sier han.

▶Geir

 ??  ?? INGEN KAN VERNE SEG: Biskop Stein Reinertsen sier i dette intervjuet at ingen eritreere kan verne seg mot å bli infiltrert Derfor blir dette livet viktig for regimets etterretni­ngsvesen. Vi er blåøyde dersom vi utelukker at slike regimer infiltrere­r dias
INGEN KAN VERNE SEG: Biskop Stein Reinertsen sier i dette intervjuet at ingen eritreere kan verne seg mot å bli infiltrert Derfor blir dette livet viktig for regimets etterretni­ngsvesen. Vi er blåøyde dersom vi utelukker at slike regimer infiltrere­r dias

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway