Agderposten

Større pågang ved kris

Østre Agder krisesente­r har hatt en økning i antall beboere. I 2017 hadde krisesente­ret 1.240 overnattin­gsdøgn for barn.

-

Enhetslede­r ved Østre Agder krisesente­r, Turid Holst-Pedersen, forteller at de opplever en økning i antall beboere av kvinner og barn.

– Jeg har vaert her i tre og et halvt år og ikke opplevd et slik trykk som det har vaert nå. Vi ser ingen åpenbar grunn til økningen, men nå er det flere med ikke-etnisk opprinnels­e som kommer hit, og mange av dem har flere enn ett barn, sier hun.

Ett ledig rom

Krisesente­ret hadde i 2017 42 kvinnelige beboere, 41 barn og 3 menn. Hittil i år er tallene 43 kvinner, 39 barn og 2 menn. Kvinner og menn holdes atskilt og bor ikke sammen på senteret. I 2017 var det totalt 1.223 overnattin­gsdøgn for vokse og 1.240 overnattin­gsdøgn for barn. Holst-Pedersen sier det er umulig å forutse hvordan det blir frem mot jul.

– Vi har ti rom her og nå har vi ett rom som er ledig. Vi har et par saker her nå hvor det er rimelig sikkert at det blir julefeirin­g. Utover det vet vi ikke hvor mange som kommer til å vaere her i jula, sier hun.

Kom med julegave

Medlem av justiskomi­teen og tidligere statsråd, Solveig Horne (Frp), var onsdag i Agder for å se på arbeidet som gjøres for voldsutsat­te barn. Turen gikk fra Stine Sofie Senteret til Østre Agder krisesente­ret i Arendal, og videre til Statens Barnehus i Kristiansa­nd.

– Jeg kaller de som jobber her for hverdagshe­lter. De står i tøffe situasjone­r og hjelper kvinner og menn som har vaert utsatt for vold og overgrep, sier hun.

Og Horne hadde med seg en julegave som skal under treet når beboerne på krisesente­ret feirer jul.

– I forhold til jul så er arbeidet som gjøres her på krisesente­ret svaert viktig. Det er viktig at de som bor her får oppleve en julefeirin­g. I den sammenheng var det naturlig for oss å ta med en julegave, sier hun.

Et ekstra tap

Holst-Pedersen forteller at de pynter til jul slik det gjøres i de fleste hjem. For krisesente­ret er det viktig å ta hensyn i forhold til den enkeltes kulturbakg­runn og tro.

– Det er en familiehøy­tid. Det skal vaere litt raust, det skal vaere god mat og man skal gi hverandre gaver. Det ville vaert et ekstra tap å komme på et krise-

 ??  ?? HALLOWEEN: Krisesente­ret hadde gjort i stand til onsdagens Halloween-feiring med godsaker, gresskar og kostymer.
HALLOWEEN: Krisesente­ret hadde gjort i stand til onsdagens Halloween-feiring med godsaker, gresskar og kostymer.
 ??  ?? JULEGAVEN: Medlem av justiskomi­teen, Solveig Horne (Frp), og ordførerka­ndidat, Lene Langemyr (Frp), kom med julegave
JULEGAVEN: Medlem av justiskomi­teen, Solveig Horne (Frp), og ordførerka­ndidat, Lene Langemyr (Frp), kom med julegave

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway