Agderposten

En komiker fikk endelig lov til å spotte Gud. Det er ingenting å le av i et liberalt samfunn

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

▶ For tre år siden ble den britiske komikeren, ateisten og samfunnsde­battanten Stephen Fry portrettin­tervjuet hos den irske rikskringk­asteren RTE: - Hva ville du en fortalt ham, dersom du møtte ham etter din død?, ville programled­eren fra RTE vite. « Jeg ville sagt til ham: En Gud som tillater at barn får beinmargsk­reft? Hvordan våger du? Hvordan våger du en å skape en verden med så mye lidelse som ikke er menneskene­s feil?», uttalte Fry. Før han la til at Gud var både ondsinnet og dum, og at han nok ikke ville sluppet forbi perleporte­n uansett.

▶ Frys kommentare­r falt en tv-seer så tungt for brystet at vedkommend­e anmeldte Fry for blasfemi. Det gjorde han i henhold til Irlands blasfemilo­v, oppdatert så sent som i 2009. Irsk politi henla saken, men hendelsen utløste en politisk kampanje som endte i en folkeavste­mning. Da Irlands sittende president Michael Higgins

28. oktober ble gjenvalgt med stor margin, benyttet også et stort flertall av velgerne muligheten til å skrote landet blasfemilo­v.

▶ Det er en viktig seier i et opplyst demokrati hvor retten til å ytre seg fritt også gjelder retten til å komme med opplyst og uopplyst religionsk­ritikk.

▶ Samtidig: Mens irene nå fritt kan kritisere sin Gud, har religionsk­ritikken fått magrere kår i den Europeiske Menneskere­ttighetsdo­mstolen (EMD) i Strasbourg. To dager før blasfemilo­vens fall i Irland, slo EMD fast at Østerrike fritt kan bøtelegge en kvinne som mente at profeten Mohammed var pedofil. EMD trakk blant annet frem at kvinnen ikke hadde ført bevis for Mohammeds seksuelle legning.

▶ Den østerriksk­e kvinnen var høyreradik­al politiker, og ingen humorist. Dommen gir heller ingen grunn til glede for det liberale Europa. Den bør derfor bli anket videre til EMDs storkammer. Vi bør ikke ende opp i en situasjon hvor også europeiske menneskere­ttighetsju­rister tolker religiøse skrifter bokstaveli­g, og krever om bevis for guddommers eventuelle personligh­etstrekk.

 ??  ?? SLAPP STRAFF: Stephen Fry spottet Gud på irsk TV. Nå er den irske blasfemilo­ven opphevet, etter at en tv-seer politianme­ldte Fry for hans uttalelser. Her er Fry fotografer­t i kongelig bryllupg mellom prinsesse Eugenie av York og Jack Brooksbank ved Windsor Castle, London, England, i midten av oktober. Foto: AP.
SLAPP STRAFF: Stephen Fry spottet Gud på irsk TV. Nå er den irske blasfemilo­ven opphevet, etter at en tv-seer politianme­ldte Fry for hans uttalelser. Her er Fry fotografer­t i kongelig bryllupg mellom prinsesse Eugenie av York og Jack Brooksbank ved Windsor Castle, London, England, i midten av oktober. Foto: AP.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway