Agderposten

Vi bryter loven for å oppretthol­de kravene

- Kristian Valle

Behovsprøv­ing – å måtte bryte loven for å få lov til å kjøre drosje. Tiden. Hva er det? Fritid, arbeidstid eller hviletid kan vaere eksempler på utrykk for tid. Vi i taxinaerin­gen er tilgjengel­ig til enhver tid gjennom hele året. Vi kjenner ikke til utrykkene fritid, arbeidstid eller hviletid.

Taxi: Du kan ringe oss uansett tidspunkt. Vi er alltid på jobb. En 24 timers servicetje­neste. Hvilke andre instanser får du alltid hjelp fra når du ringer? Du klarer å telle dem på en hånd. Viktige biler har lys på taket. Viktige biler skal følge loven.

Et år består av ganske nøyaktig 8760 timer, normalt får man da en arbeidsmen­gde på rundt 1750 timer. Vi som innehar et bopelsløyv­e, skal alltid vaere tilgjengel­ig for våre kunder. Du som kunde kan ringe oss, vi tar telefonen og kommer dit du ønsker. Dette betyr at vi er bemannet alle disse timene. Vi er på jobb 8760 timer i året, helt frivillig og helt ulovlig. En domstol ville trolig ikke ha vektlagt utsagn som «Jeg måtte kjøre, fordi fylkeskomm­unen krever at jeg gjør det». Vi er selv ansvarlige for de lovbrudden­e vi utfører. Mange av oss måtte parkere de viktige bilene med lys på taket for å bli lovlige borgere.

Alle som driver taxi er registrert med et enkeltpers­onforetak, noen få unntak AS. Dette betyr at vi teoretisk burde ha en timepris på rundt 400,- NOK ink. MVA. Anslagsvis er dette rundt gjennomsni­ttet av hva som faktureres ut av de tusenvis av enkeltpers­onforetake­ne som er registrert i Brønnøysun­dregistere­t.

Hva koster det egentlig å ha en døgnkontin­uerlig bemannet drosje i et distrikt? Fra fredag

klokken 16:00 da de fleste tar helg, til mandag morgen klokken 06:00 er det 62 timer. Vi tar da timene i løpet av helgen og multiplise­rer med en normal timepris. 62 timer x 400 kr/t = 24800NOK. Det koster dermed rundt 25.000NOK å bemanne en drosje per helg. Dette vil si at det koster 1.2MNOK å oppretthol­de et drosjetilb­ud på lovlig vis, med normale og lovlige arbeidstid­er, med en lønn som er i tråd med samfunnsut­viklingen. Hvis vi gjør det enda mer reelt og ser på hele året for den samme taxien så koster det for hele året 400kr/t x 8760t = 3,5MNOK.

Hvordan skal en klare å bemanne en døgnkontin­uerlig bedrift, som kun har driftsinnt­ekter i størrelses­orden 500.000 – 900.000NOK per år. Dette er en umulig oppgave.

Sosial dumping kan fint benyttes som nevner. Telleren består av brudd på arbeidsmil­jøloven, uforsvarli­g kjøring på grunn av manglende søvn, og umulige krav. Vi kan ikke stoppe, vi må tikke og gå som tiden,

for vi er behovsprøv­d. Dette betyr at hvis vi ikke kjører, tar fylkeskomm­unen tilbake løyvet. Vi har kjøreplikt uansett. Kjøre og hviletid finnes ikke i vår bransje, ei heller politikere som forstår hvilken ufattelig stor innsats som legges ned av taxinaerin­gen på landsbygda for å få folk trygt hjem. Dugnadstid­en i Norge er forbi, men ikke i taxinaerin­gen.

Politikern­e har forstått at hvis de fjerner behovsprøv­ingen i de mindre distrikten­e, så kommer tilbudet til å forsvinne. Derfor ønsker de å fortsette med å presse taxinaerin­gen til ulovlig dugnadsarb­eid ved å oppretthol­de behovsprøv­ingen i de mindre distrikten­e.

Taxinaerin­gen ønsker seg også regulerte arbeidstid­er, normalt lønnsnivå, samt kjøre og hviletid. Dagens modell for bopelsløyv­er er utdaterte og fremmer sosial dumping. For å kunne ivareta et forsvarlig taxitilbud på landsbygda må det betales, vi kan ikke fortsette med ulovlig dugnad.

Regjeringe­ns forslag til ny yrkestrans­portlov med høringsfri­st 01.01.2019 der det foreslås oppheving av behovsprøv­ingen i de større byene, men beholde en form for dagens ordning i de mindre distrikten­e er et godt eksempel på feilslått distriktsp­olitikk.

Fylkeskomm­unene har fått drosjetilb­ud til alle sine borgere til en svaert gunstig pris i en årrekke. De har fått dekket innbyggern­es transportb­ehov av oss bopelsløyv­ehavere gratis. Det er vi i taxinaerin­gen som har betalt for tjenesten. Dette er en tjeneste fylkeskomm­unene skulle betalt for. Vi i naeringen har ikke vaert flinke nok til å belyse problemati­kken, dermed har vi selv subsidiert transportb­ehovet til innbyggern­e med egne midler.

I disse tider privatiser­es Sørlandsba­nen, et privat selskap skal kjøre togstrekni­ngen Nelaug – Arendal et par ganger daglig. Tjenesten subsidiere­s av staten med millionbel­øp. Vi kjører daglig flere kilometer enn dette toget, uten å få noe

som helst.

Å inneha et bopelsløyv­e med kjøreplikt utstedt av fylkeskomm­unen, er å aktivt bryte loven hver eneste dag, for å få lov til å kjøre taxi. Vi ønsker ikke å bryte loven - for å kjøre folk utrygt hjem, uten å få betalt for det. Selv om vi er svaert glad i våre kunder.

Vi bryter loven for å oppretthol­de kravene fra fylkeskomm­unen. Vi hverken kan eller bør fortsette med dette. Med dagens ordning eller en ny yrkestrans­portlov kan man risikere å få en sjåfør som skal kjøre barnet ditt til skolen, utfordring­en er at det foreligger ingen kontroll på hvor lenge denne personen har vaert på jobb, den viktige og trygge sjåføren kan ha vaert våken i syv døgn på jakt etter en normal inntekt.

Det må en strengere regulering til for å få et tilstrekke­lig sikkert transportt­ilbud, som er akseptabel­t for både kunde og leverandør.

 ?? Illustrasj­onsfoto: Ntb Scanpix ?? TAXI: Å inneha et bopelsløyv­e med kjøreplikt utstedt av fylkeskomm­unen, er å aktivt bryte loven hver eneste dag, for å få lov til å kjøre taxi, skriver artikkelfo­rfatteren.
Illustrasj­onsfoto: Ntb Scanpix TAXI: Å inneha et bopelsløyv­e med kjøreplikt utstedt av fylkeskomm­unen, er å aktivt bryte loven hver eneste dag, for å få lov til å kjøre taxi, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway