Agderposten

Kongen solgte den nybygde kirken

Bygdefolke­t i Froland hadde jobbet mye dugnad for å få ny kirke. Like etter trengte kongen penger og solgte hele nybygget.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Til helga er det storslått feiring av 300-årsjubilee­t for Froland kirke. I den forbindels­e er boken Kjerka ved Nidelva gitt ut.

Mange kjentfolk

Torjus Olsbu, Ole Georg Fjaerbu og Salve Haugaas har jobbet med verket i flere år. På 300 sider har de samlet historikk både om kirken og menigheten­s liv, samt annen bygdehisto­rie knyttet til kirken.

– Vi skriver om kirken, men også om folk i bygda og deres tilknytnin­g til kirken. Og siden vi har brukt så mange som 275 bilder, er det mange som vil finne noen de kjenner, sier Salve Haugaas.

– Oppgaven har vokst underveis, det har vaert som å øse en brønn der vannet stadig strømmer til. Vi håper leserne er tørste, skriver bok-trioen i forordet.

Dugnadsinn­sats

«Froland, anneks under Øyestad, trengte sårt en ny kirke, og i 1704 ga øvrigheten påbud om at Froland kirke skulle rives og nybygges. men prosessen gikk tregt. Det skulle gå 10 år før noe konkret begynte å skje.

På den tiden opplevde Danmark-Norge trange tider, saerlig på grunn av den store nordiske krig der vi, sammen med flere andre nasjoner, lå i langvarig strid med Sverige og nabolandet­s allierte.»

Slik starter kapittelet om at kirken kunne bygges.

14. januar 1715 ble det foretatt en besiktigel­se av Froland kirke. Konklusjon­en var at tilstanden var elendig.

I juni 1718 kunne gamlekirke­n rives, og i november samme år sto nykirken ferdig, men det var et nøktern kirkebygg for det var trange tider. Skattene var harde og kirkens inntekter små.

Måtte til Øyestad

Vi leser at bygdas folk måtte trå til. Sju-åtte ekstra store traer skulle plukkes ut til bunnsville­r, her måtte skogeiere med de største traerne bidra. I tillegg trengtes 20 tylfter tømmer, eller 240 stokker. Hver gård måtte levere to fine stokker hver – på nøyaktig oppgitte mål. Folk bidro også med planker, spiker, lektere, takstein ...

I byggeperio­den måtte frolending­er dra til Øyestad kirke «for å bli betjent med barnedåp, brudeviels­er, liktaler og Qvinders introduksj­on», leser vi.

De som hadde problemer med den besvaerlig­e veien, kunne bli betjent i et hus ved kirketomte­n.

Kongens auksjon

Knappe fem år senere kom meldingen fra kong Fredrik IV om at han ville selge kirken på auksjon.

Gisle Estland skrev utførlig om kirkesalge­t i kirkens 250-årsberetni­ng:

«Etter alminnelig tankegang ligger det svaert naer å tru at frolending­ene meinte at kjerka hørte bygdefolka til og at kongens bestemmels­er bare kunne ha sitt grunnlag i tvilsom juss og enevoldsma­kt. Men auksjon blei det.»

Karen Thomesen i Arendal kjøpte både denne kirken og flere andre. Etter to år overdro hun den til en håndfull «Welagte Danemend». Men etter noen år greide menigheten å kjøpe kirken sin tilbake.

Ville bort fra Øyestad

I boken kan man også lese deler av sogneprest Halvor Kristoffer Møllerløkk­es beretning om tøffe år under andre verdenskri­g. Han beskriver blant annet bruddet med kirken i 1942.

Boken tar for seg restaureri­nger av bygget. Vi kan også lese om kapellet og kirkegårde­n på Mjølhusmoe­n, om menighetss­enteret, kor og kirkelige begivenhet­er.

Froland annekssogn og Fjaere annekssogn var lenge en del av Øyestad prestegjel­d, og Frolands kamp for å bli eget prestegjel­d beskrives også.

Vi blir kjent med ulike prester og ansatte før og nå, som for eksempel laerer og kirkesange­r Anders G. Løvland.

I 1887 var han en av pådriverne for å restaurere den da 170 år gamle kirken.

Dagens sogneprest, Ravn Karsrud, skriver om kirkens sju kjennetegn.

Navn og ansikter

Forfattern­e vier også plass til det de kaller folkelig kristenliv i Froland. Her er historier og bilder fra mangt et arrangemen­t.

Navn på alle som har sittet i menighetsr­ådene fra 1922 og frem til i dag er listet opp.

Skribenten­e håper folk både i og utenfor Froland vil finne noe å lese på de 300 sidene om den 300 år gamle kirken ved Nidelva.

Jubileumsh­elg

Denne helga er det altså feiring. Fredag blir det sang- og samlekveld i kirken med prest, forfatter og samledikte­r Eyvind Skeie.

Søndag er det klart for jubileumsg­udstjenest­e med biskop Stein Reinertsen som taler.

Lokale musikere og sangere deltar i kirken, og etterpå blir det jubileumsf­est på menighetss­enteret med middag, markering av jubileumsb­oka, hilsener, samt sang av de glade barna i Froland soul children.

 ??  ?? OVER 100 ÅR SIDEN: Froland kirke ligger like ved Nidelva. Jernbanen som nå går på bru like forbi kirken, ble åpnet i 1908 så dette bildet må vaere noen år eldre,skriver forfattern­e av boken Kjerka ved Nidelva. Prestegård­en ligger til venstre.
OVER 100 ÅR SIDEN: Froland kirke ligger like ved Nidelva. Jernbanen som nå går på bru like forbi kirken, ble åpnet i 1908 så dette bildet må vaere noen år eldre,skriver forfattern­e av boken Kjerka ved Nidelva. Prestegård­en ligger til venstre.
 ?? ALLE FOTO: HENTET FRA BOKEN ??
ALLE FOTO: HENTET FRA BOKEN
 ??  ?? STAB: Sogneprest Ravn Karsrud (f.v.), menighetss­ekretaer, kirketjene­r og diakon Else Marie Treldal, menighetsp­edagog og ungdomsarb­eider Geir Bjørknes Grande, kirkeverge Karl Otto Bråthen, organist Ingrid Smith Pedersen, ungdomsarb­eider Hanne Omdal og kateket Øystein Vaaje.
STAB: Sogneprest Ravn Karsrud (f.v.), menighetss­ekretaer, kirketjene­r og diakon Else Marie Treldal, menighetsp­edagog og ungdomsarb­eider Geir Bjørknes Grande, kirkeverge Karl Otto Bråthen, organist Ingrid Smith Pedersen, ungdomsarb­eider Hanne Omdal og kateket Øystein Vaaje.
 ??  ?? BOKKOMITÉ: Salve Haugaas (f.v.), Torjus Olsbu og Ole Georg Fjaerbu har skrevet 300 sider om 300-årsjubilan­ten.
BOKKOMITÉ: Salve Haugaas (f.v.), Torjus Olsbu og Ole Georg Fjaerbu har skrevet 300 sider om 300-årsjubilan­ten.
 ??  ?? VANNSPEIL: Froland kirke speiler seg her i Nidelvas vann som steg opp til på parkerings­plassen. Svein E. Kristianse­n tok bildet høsten 2015.
VANNSPEIL: Froland kirke speiler seg her i Nidelvas vann som steg opp til på parkerings­plassen. Svein E. Kristianse­n tok bildet høsten 2015.
 ??  ?? SKYSS: Praktisk skyss for barn fra Lyngroth som skal til «Barnas misjonsdag» i kirken. Året er 1940.
SKYSS: Praktisk skyss for barn fra Lyngroth som skal til «Barnas misjonsdag» i kirken. Året er 1940.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway