Agderposten

Hjelp meg til å bli en bedre politiker

TAR GREP - ERKJENNER AT DE IKKE HAR VAERT GODE NOK:

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Arendal kommune har laget en erklaering med skriftlige forventnin­ger til ledere og politikere. En av dem som ønsker tiltaket velkommen er bystyrets Ingebjørg Berstad Torp (KrF). – Beklager at vi ikke har vaert gode nok, sier hun om situasjone­n ved Margaretes­tiftelsen.

Ingebjørg Berstad Torp (KrF) er i bystyrets flertallsk­onstellasj­on som styrer kommunen, og holdt et ydmykt innlegg fra talerstole­n da bystyret drøftet varselet ved omsorgsbol­igene på Margaretes­tiftelsen:

– Jeg er ikke i posisjon til å forsvare meg. Vi har prøvd, men vi har ikke lykkes. Jeg har ingen fiks-faks-løsning, for vi har lite penger. Vi må ses i kortene, for å bli bedre. Jeg ønsker bedre åpenhetsku­ltur og gjennomsik­tighet. Jeg er ingen fagperson innen helse, men jeg ønsker å vaere en god politiker. Jeg trenger hjelp til det. Beklager at vi ikke har vaert gode nok.

Pp: – Elendig helsepolit­ikk

Et enstemmig bystyre vedtok administra­sjonsutval­gets innstillin­g om mer tid, reserverte parkerings­plasser, ny legestilli­ng og nytt system for å melde inn feil og regelbrudd i hjemmesyke­pleien. Tiltak ved Margaretes­tiftelsen skal iverksette­s så fort som mulig. Rådmannen har bedt Fylkesmann­en gjennomfør­e et tilsyn ved Margaretes­tiftelsen.

Sju anonyme ansatte ved omsorgsbol­igene på Margaretes­tiftelsen varslet om at liv og helse er i fare, og at de ikke har tid til å stelle de eldre.

Bystyrepol­itikerne skal få bedre kjennskap til kommunens helse- og omsorgstje­nester: Innen juni 2019 skal politikern­e i komité for helse og levekår ha besøkt samtlige sykehjem, omsorgsbol­iger og hjemmesyke­pleien.

– Det er åtte sykehjem, mange boliger og flere soner i hjemmesyke­pleien, men den utfordring­en med besøk tar vi. Vi vil også ha et ekstra fokus på ledelse. Vi må ha stedfortre­dende ledere i hver enkelt sone, og ikke flytte ledere mellom soner, sier Atle Svendal (Ap), leder for komité for helse, omsorg og levekår.

Knut Tveiten (Pp) kritiserte det han mener er sene reaksjoner fra politikere.

– Jeg blir nesten irritert når dere sier at dere nå skal ta situasjone­n på alvor. Denne bystyreper­ioden er preget av arroganse, med elendig helsepolit­ikk og elendig arbeidsgiv­erpolitikk. Når man forsøker å si ifra, blir man nesten hånet, sa han.

– Egentlig burde varslerne fått bystyrets hederlige omtale. Det er ingen tvil om at kommunen trenger våkne ansatte. Vi politikere har for lite kunnskap om organiseri­ng av tjenesten, fulgte Anders Kylland (Frp).

– Det er ingen tvil om at vi har et forbedring­spotensial. Men det gjøres virkelig mange gode tjenester ute i kommunen hvert minutt. Det er vanskelig å gi hederlig omtale til noen som er anonyme, men så skal det heller ikke vaere nødvendig å varsle anonymt i Arendal kommune, svarte ordfører Robert C. Nordli (Ap).

Flertallsp­artiene lovet i valgkampen for tre år siden å fjerne den såkalte stoppeklok­keomsorgen, og i stedet innføre en tillitsref­orm.

– Det er ikke sikkert at estimert tid er riktig, men at man bør jobbe annerledes når man kommer inn et hjem, sa ordføreren.

Nye forventnin­ger

Rådmannen delte ut en erklaering med nedskrevne forventnin­ger til ledere i Arendal kommune. Der står det blant annet «Ledelse handler ikke om oss selv, men om å legge til rette for at våre ansatte kan utføre sine oppgaver med engasjemen­t og kvalitet.» Rådmann Harald Danielsen fremhevet at flinke ledere gjør modige handlinger som løser konflikter mens der er små. Erklaering­en er laget i år, av hovedtilli­tsvalgte, avdelingsl­edere, enhetslede­re, kommunalsj­efer og rådmann.

– En flott erklaering som er et verktøy vi kan måle etter, sier Ingebjørg Berstad Torp (KrF).

Kontrollut­valget har gransket behandling­en av varselet ved Margaretes­tiftelsen.

– Kontrollut­valget har ingenting å utsette på kommunens håndtering av varselet, opplyste leder Per-Jakob Haakstad (H).

 ??  ??
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? TIDSPRESS: Etter varselet ved Margaretes­tiftelsen, har flere ansatte fortalt om tidspress og uforsvarli­ghet.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD TIDSPRESS: Etter varselet ved Margaretes­tiftelsen, har flere ansatte fortalt om tidspress og uforsvarli­ghet.
 ??  ?? YDMYK: – Jeg er ikke i posisjon til å forsvare meg. Vi har ikke vaert gode nok innen helse og omsorg, og det beklager jeg, sier bystyrerep­resentant Ingebjørg Berstad Torp.
YDMYK: – Jeg er ikke i posisjon til å forsvare meg. Vi har ikke vaert gode nok innen helse og omsorg, og det beklager jeg, sier bystyrerep­resentant Ingebjørg Berstad Torp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway