Agderposten

Låst inne i 40 dager – får ikke erstatning

Han ble frikjent for knivstikki­ng etter å ha sittet 40 dager i varetekt. Likevel vil ikke staten betale 39-åringen fra Arendal noen erstatning.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

29. februar 2016 blir en mann stukket med kniv utenfor en leilighet i Arendal.

Samme kveld melder en 39 år gammel mann seg for politiet og forteller at det var han som sto bak knivstikki­ngen.

Etter at han hadde handlet i det han selv beskrev som nødverge.

40 dager i varetekt

Etter at han først hadde tilbrakt to dager på glattcelle, ble 39-åringen satt på isolasjon i fjorten dager frem til 15. mars.

Så ble han overført til ordinaer varetekt i 24 dager frem til 8. april.

Da han endelig slapp ut fra fengselet, hadde han sittet 40 dager i varetekt.

Likevel vil ikke Staten betale hem noen erstatning for dette.

Saksøker Staten

Nå går mannen til sak mot Staten etter at han i Agder lagmannsre­tt ble frikjent for grov kroppsskad­e.

I motsetning til i Aust-Agder tingrett – der han ble dømt til fengsel i fem år og fem måneder for forhold, konkludert­e Agder lagmannsre­tt med at det dreide seg om nødverge.

Og at han derfor skulle frifinnes.

For å ha sittet i varetekt for et forhold han ifølge Agder lagmannsre­tt ikke hadde begått, krevde mannen erstatning.

Normalt skal det betales 1.500 kroner for hvert døgn på glattcelle, 500 kroner for hvert døgn i isolasjon og 400 kroner for hvert døgn på ordinaer celle.

Til sammen skulle dette i seg selv utgjort 19.600 kroner for 39-åringen.

I tillegg kommer de belastning­er saken her påført ham med mye medieomtal­e og store psykiske belastning­er i et lite samfunn der alle kjenner alle.

Krever 70.000 kroner

Torsdag startet rettssaken som mannen har anlagt mot staten med advokat Robert Hovland som sin prosessful­lmektig og advokat Elisebeth Sawkins Eikeland som represente­rte Staten.

Mens Staten på sin side hevder det ikke er grunnlag for erstatning, hevder advokat Robert Hovland at han i hvert fall fortjener 70.000 kroner for alle dagene i varetekt og de øvrige belastning­er han skal ha blitt påført.

En dom i Aust-Agder tingrett vil derfor si noe om hva som er nivået i slike saker der folk sitter uskyldig innelåst i varetekt.

Ifølge Straffepro­sesslovens paragraf 444 har en siktet rett til erstatning for økonomisk tap som forfølgels­en har påført ham eller henne hvis det senere skulle vise seg at vedkommend­e er uskyldig.

Men Staten kan også skjønnsmes­sig fravike dette prinsippet.

-Jeg har fått store psykiske problemer, fortalte mannen med lav stamme fra vitnebokse­n i Aust-Agder tingrett.

I dag er han uføretrygd­et og

nesten fullstendi­g isolert.

Nå er det opp til dommerfull­mektig Thea Karoline Bogen å fastsette om mannen fortjener noen oppreisnin­gserstatni­ng etter de 40 dagene i politiets varetekt. ▶

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? KREVER ERSTATNING: Advokat Robert Hovland har på vegne av sin klient gått til erstatning­ssak mot sin klient som satt 40 dager i varetekt før han i Agder lagmannsre­tt ble frikjent for et tilfalle av knivstikki­ng i Arendal. Dommer i saken er dommerfull­mektig Thea Karoline Boken som kommer inn i bakgrunnen.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN KREVER ERSTATNING: Advokat Robert Hovland har på vegne av sin klient gått til erstatning­ssak mot sin klient som satt 40 dager i varetekt før han i Agder lagmannsre­tt ble frikjent for et tilfalle av knivstikki­ng i Arendal. Dommer i saken er dommerfull­mektig Thea Karoline Boken som kommer inn i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway