Agderposten

Usikkert hva KrF gjør om Hareide går av

KrF har ingen retningsli­njer som sier hva partiet skal gjøre hvis Knut Arild Hareide trekker seg som leder.

- Birgitte Iversen, NTB

Det er knyttet stor spenning til om Hareide vil trekke seg som partileder, dersom han ikke får partiet med seg til venstre under landsmøtet i dag.

Hareide har nektet å uttale seg om spørsmålet, men ifølge lekkasjer til NRK og VG skal Hareide ha sagt til sentralsty­ret at han trekker seg, dersom han taper.

Hva partiet gjør dersom Hareide trekker seg, er også uklart.

– Hovedprobl­emet er at KrFs lover ikke sier noe om det. Og vi har heller ikke noen retningsli­njer som sier hva man skal gjøre i en slik situasjon, sier administra­sjonssjef Gunnar Rein Olsen i KrF til NTB.

– Hypotetisk

Han peker på at partiet kun har hatt ett lederskift­e midt i en periode før – i 2004 – etter at Valgerd Svarstad Haugland trakk seg i kjølvannet av det dårlige kommune- og fylkesting­svalget 2003 og ble erstattet av Dagfinn Høybråten.

– Da ble det innkalt til et ekstraordi­naert landsmøte på grunn av lederskift­e. Men dette landsmøtet er ikke innkalt med valg på dagsorden, påpeker han.

– Det er heller ikke mulig å forlenge møte for å foreta et valg, fordi delegatene skal reise hjem, og det er ikke lagt opp noe prosess for det, legger han til.

Leder av valgkomite­en i KrF, Solveig Ege Tengesdal, sier komiteen tar utgangspun­kt i at landsmøtet handler om retningsva­lg og ikke et ledervalg, og avviser at komiteen er satt i beredskap for et eventuelt lederskift­e.

– Situasjone­n med et ledervalg er hypotetisk og noe jeg ikke ønsker å gå inn i, sier Tengesdal til NTB.

Ser til Ap og Frp

Dersom Hareide skulle trekke seg, sier Olsen det finnes flere alternativ­e måter å løse det på.

– Enten kan man innkalle til et nytt ekstraordi­naert landsmøte som gjør et ledervalg, eller man kan la landsstyre­t finne en midlertidi­g løsning og konstituer­e en leder fram til neste ordinaere landsmøte, sier Olsen.

Både Fremskritt­spartiet og Arbeiderpa­rtiet valgte sistnevnte løsning da henholdsvi­s Trond Giske og Per Sandberg gikk av som nestledere tidligere i år.

– I den grad man skal bruke parallelle­r fra andre partier, så er det ofte landsstyre­t som vil finne en løsning i en slik situasjon, sier Olsen.

Ropstad løftes opp

Hvem som i tilfelle vil rykke opp som konstituer­t, er heller ikke gitt. Olaug Bollestad er 1. nestleder, men Olsen sier det ikke er noe automatikk at det er hun som vil overta hvis Hareide trekker seg.

Sjefredakt­ør i Dagen, Vebjørn Selbekk, mener det er 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad som i dag framstår som den mest sannsynlig­e etterfølge­ren til Hareide.

– I mye større grad enn Bollestad har han framstått som en lederskikk­else på den blå siden. Han har imponert med sine talegaver og er den som i størst grad har tatt belastning­en ved å utfordre partileder­en, sier Selbekk.

Han mener mange i partiet også har merket seg at abortutspi­llet til Ropstad og at han ser ut til å ha «statsminis­terens øre».

– Kan ikke bli sittende

Da Valgjerd Svarstad Haugland varslet at hun ville gå av i november 2003, ble hun sittende «på oppsigelse» fram til landsmøtet januar 2004, der Dagfinn Høybråten tok over.

Selbekk tror det blir vanskelig for Hareide å velge denne løsningen.

– Dersom han taper, skal jo ledelsen gå rett i forhandlin­ger med den borgerlige regjeringe­n. Jeg kan ikke se for meg hvordan han med troverdigh­et skal kunne sitte og forhandle med Frp om å sitte i den regjeringe­n. Det er noen fra den blå siden som må overta den prosessen, mener han. ▶

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? SKJEBNEDAG FOR KRF OG HAREIDE: KrF vet ikke hvordan de skal løse situasjone­n hvis Kristelig Folkpartis leder, Knut Arild Hareide, trekker seg som partileder i dag. Her, Hareide under det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet i Oslo KrF mandag.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX SKJEBNEDAG FOR KRF OG HAREIDE: KrF vet ikke hvordan de skal løse situasjone­n hvis Kristelig Folkpartis leder, Knut Arild Hareide, trekker seg som partileder i dag. Her, Hareide under det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet i Oslo KrF mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway