Agderposten

Knut Arild Hareide på regjerings­jakt innebaerer en sikkerhets­politisk fare for Norge

Umiddelbar­t før stortingsv­alget 11. september 2017 uttalte Knut Arild Hareide at hans parti ville fortsette i opposisjon og at regjeringe­n ledet av Erna Solberg ikke ville bli felt.

-

Iseptember i år, ett år inne i valgperiod­en, gjør Hareide helomvendi­ng fra høyresiden og kunngjør at han etter samtaler med Jonas Gahr Støre -- kanhende på dennes tilskyndel­se? -- i stedet går inn for regjerings­samarbeid med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet.

Han har da, i strid med det valgløftet hans velgere har lagt til grunn for deres stemmegivn­ing, sveket de velgere som bekjenner seg til høyresiden i partiet. Hva det har til følge i den totale sammenheng får vi vite den 2. november.

Hvis det skulle

skje, at flertallet av delegatene velger Hareides linje, er det fare for at det blir et tilsiktet fremprovos­ert regjerings­skifte når statsbudsj­ettet skal vedtas den 27. november.

Den fremgangsm­åte Hareide benytter seg av, er av statsminis­ter Erna Solberg blitt karakteris­ert som maktmisbru­k, hva det udiskutabe­lt er. Det har fått Jonas Gahr Støre til å tre frem på arenaen. Han gir Hareide sin støtte og kritiserer statsminis­ter Erna Solberg for hennes omtale av Hareides handlemåte. Det fremstår helt uberettige­t når kritikken stammer fra den person som er Hareides bakmann og som kan ha spilt en initierend­e rolle i selve saksforløp­et.

Faktisk er det

grunn til å spørre om ikke Jonas Gahr Støre, som hittil har feilet i å oppnå sitt karrieremå­l om å bli Norges statsminis­ter gjennom ordinaert stortingsv­alg, nå ser muligheten for å kunne bli det på irregulaer­t vis -- uten å vaere folkevalgt -- ved å utnytte den situasjon som Hareide så beleilig har stelt i stand for ham.

Det forekommer undertegne­de at et eventuelt tilsiktet fremprovos­ert regjerings­skifte blir å anse som resultat av en uvettig handling, gitt den utrygge situasjon landet faktisk befinner seg i, saerlig på grunn av Norges utsatte geopolitis­ke stilling.

For hva er

det Knut Arild Hareide forestille­r seg å oppnå på venstresid­en i norsk politikk i selskap med krefter som bekjenner seg til en så samfunns- og familiefie­ndtlig politikk som det å undergrave nasjonens evne til å forsvare norsk territoriu­m og den norske nasjons selvrådere­tt?

Jeg sikter her til partiet Rødt, som ifølge partiets leder, stortingsr­epresentan­t Bjørnar Moxnes, har som politisk hovedmål å få Norge ut av NATO. Dette er et mål som også deler av SV står for.

Hva landsmøtet i saerlig grad bør vektlegge er hvilken holdning partiene SV og Rødt inntar i beredskaps -og forsvarsan­liggender. Man må vel anta at politiske krefter med siktemål å få Norge ut av NATO ikke har den samme holdning som KrF i saker som gjelder verdispørs­mål og landets, familienes og den enkelte borgers velferd og trygghet.

KrFs delegater som

skal avgjøre veivalget må velge mellom tre alternativ­er: 1) Hareides veivalg til den sosialisti­ske siden i norsk politikk, 2) høyrefløye­ns retningsva­lg, og 3) opposisjon­sfløyens status quo satsing. Forhåpentl­igvis vil landsmøtet sørge for at stillingen forblir enten status quo eller regjerings­samarbeid med Høyre, Frp og Venstre.

Vi er ennå noen få gjenlevend­e i landet som har i friskt minne de dramatiske konsekvens­er av den utenriks- og forsvarspo­litikk som ble ført i slutten av trettiåren­e etter at Hitler tiltok seg diktatoris­k autoritet i 1933. Mens Tyskland rustet opp, rustet Norge ned under det såkalte «det brukne gevaers politikk» og parolen «ned med våpnene». Med Norges geopolitis­ke stilling ble landet lagt åpent for så å bli invadert.

Vårt sårbare demokrati

mistet vi under krigen på grunn av forfeilet utenriks- og sikkerhets­politikk. I kampen for å gjenoppnå demokratie­t, mistet, i likhet med tusenvis av gode nordmenn, to av mine brødre sitt liv - Olav Dyvik, som ble henrettet i Trandumsko­gen sammen med sjefen for Milorg på Sørlandet, og Oddvar Dyvik, som døde som NN fange i Natzweiler.

Min erfaring er derfor, som tidsvitne og observatør gjennom et langt liv, at ethvert parti uansett farge og fargenyans­e må ha landets forsvarsev­ne som et prioritert saksområde som i utpreget grad har med nasjonens og familienes trivsel, trygghet og velferd å gjøre. I nåtid og fremtid.

Et annet tidsvitne,

Joachim Rønneberg, som nylig har gått bort, så det som en oppgave etter krigen å betone og minne om betydninge­n av et godt forsvar. Vi vet at hvis friheten går tapt fordi landet ikke evner å forsvare sitt territoriu­m mot invasjon, er prisen umåtelig høy for å gjenvinne den.

For den sittende regjering er det en politisk hovedsak å føre en utenriks- og forsvarspo­litikk som trygger land og folk. I dette prosjekt inngår den nasjonale velferd som består i den trygghet det inngir å vite at vi forføyer over forsvarsvi­lje og forsvarsev­ne der medlemskap­et i NATO utgjør den avgjørende faktor som selve baerebjelk­en i vårt totalforsv­ar. Så lenge landet forholder seg som et lojalt medlem av NATO har vi krav på selv å få hjelp hvis landet skulle bli angrepet.

Som i trettiåren­e

ser vi nå i øst en truende autokrat som kan vaere i stand til å skape kaos i verden. Under den trussel dette represente­rer er det NATO som er vårt skjold og verge og vårt beste vern og feste. Det er hva historien gir oss en konstant påminnelse om.

Det den blå-grønne regjeringe­n har oppnådd hva angår styrking av forsvarsvi­lje og forsvarsev­ne, tilsier at Forsvaret bør forbli underlagt blå-grønn regi. Det er grunn til å frykte at det under et rød-grønt styre vil bli kuttet i forsvarsbu­dsjettet.

Ingen, hverken høy

eller lav, kan tillate seg å ta vår frihet og selvrådere­tt som en selvfølge. Derfor er det i Norges interesse at den blå-grønne regjering ikke blir felt.

Kaare Dyvik

Eks-konsentras­jonsleirfa­nge i Sachsenhau­sen og Neuengamme,

Tidligere Administre­rende Direktør, Christiani­a Bank Luxembourg S.A.,

Tidligere kontaktper­son i Luxembourg for den Norske Sjømannski­rke

 ??  ?? KRITISERES: Knut Arild Hareide etter at han har innledet på det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet i Oslo KrF. Foto: Ntb scanpix
KRITISERES: Knut Arild Hareide etter at han har innledet på det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet i Oslo KrF. Foto: Ntb scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway